Пет стартиращи компании стигнаха до финала на "Elevator Lab България"

Една от тях ще се състезава на глобалната финтех надпревара

Българският победител ще бъде избран на 2 юли
Българският победител ще бъде избран на 2 юли
Българският победител ще бъде избран на 2 юли    ©  Pexels
Българският победител ще бъде избран на 2 юли    ©  Pexels
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Общо пет стратиращи компании са финалисти във второто издание на местната финтех надпревара "Elevator Lab Challenge България". Състезанието е част от най-големия финтех акселератор в Централна и Източна Европа, създаден от Raiffeisen Bank, Австрия. Българският победител ще бъде избран на 2 юли и ще има възможност да участва на международния полуфинал, където ще се състезава със стартъпи от цял свят. Глобалният победител ще получи парична награда в размер на 5 хил. евро, както и възможност проектът му да стане достъпен за над 16.6 млн. клиенти на групата на Raiffeisen.

Тази година за надпреварата кандидатстваха двойно повече български млади компании от сферата на финансовите технологии, като общият им брой достигна 16, обявиха от организаторите. Категориите, в които са подали заявки за участие, са "Анализ на данни", "Корпоративно банкиране", "Инвестиционни технологии", "Ново потребителско преживяване в офиса", "Отворено банкиране" и "Технологии, свързани с регулациите". Техните проекти бяха оценени от специалисти в сферата на банкирането, технологиите и рисковите инвестиции, а сред критериите им за оценка бяха иновативното решение на компаниите, практичност, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

Българските финалисти

До местния финал на състезанието стигнаха стартиращатa компания Log Sentinel, която разработва решение за надеждно съхраняване на системни логове в блокчейн, което позволява проследяване на историята на всеки отделен документ в системата и повишава защитата от манипулации на данни. Допълнително фирмата изготвя вградени системи за обработка на данни и доклади за съответствие с GDPR регламента.

Проектът Proxy Register на стартъпа Evrotrust Technologies предоставя решение в сферата на биометричните данни и криптографията, което позволява бързо и дистанционно оторизиране на трети страни пред банката. Разработката цели да оптимизира процеса по упълномощаване чрез вътрешен портал за справки в реално време. Компанията е специализирана в дигитализирането на идентификационни инструменти, сред които електронни подписи, лицево разпознаване и електронно валидиране на документи.

Компанията Risk Labs разработва проект за софтуерен финансов съветник, базиран на технологията за машинно обучение, който е фокусиран върху анализиране на банковия риск и управление на богатството. Заключенията се правят на база анализа на голямо количество данни както за пазара, така и за персоналните изисквания на клиента. Финансовите съвети достигат до клиента под формата на автоматично генерирани видеосъобщения.

Компанията за разработване на софтуер по поръчка и IT аутсорсинг Scale Focus кандидатства в надпреварата с проект за виртуален асистент на име Claire, чиято цел е да предостави възможно най-близка до човешката комуникация с клиента на банката на над 100 езика. Роботът ще развива комуникационните си умения и разрешаването на проблематики в процеса на работа.

Проектът My Cloud Quant предоставя постоянен достъп до количествени финансови проучвания и анализи, базирани в облака, които помагат на специалистите на пазара за взимането на инвестиционни решения. Разработката се базира на технологията за машинно обучение и включва хиляди вградени модели за разпознаване на тенденции.

България е на първо място в региона по брой финтех компании

България заема първо място сред страните от Югоизточна Европа по брой финтех компании. Според изследването на SeeNews "Югоизточна Европа: Финтех и иновации" общият брой на фирмите в сектора достига 70 през 2017 г., което се дължи на благоприятната стартъп среда и предпоставките за бързия растеж на финансовите технологии у нас. На второ място в годишната класация се нарежда Румъния с общо 59 финтех компании и Словения с 15. Проучването показва още, че това е най-бързо развиващият се сектор от IT индустрията, оценен на общо 371 млн. евро в България, Румъния, Словения и Хърватия. Според прогнозите, публикувани в доклада, онлайн разплащанията в страната ще нарастват, като фокус на банковия сектор ще продължат да бъдат мобилните технологии, CRM системите, обработката и анализът на данни. Все още ограниченото използване на смартфони и интернет в България в комбинация с ниския среден доход обаче биха могли да повлияят негативно на развитието на финтех сектора, пиша още в анализа.
Все още няма коментари
Нов коментар