🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EIT организира състезание за бизнеси в производството

Инициативата е насочена към предприемачи, стартъпи и малки и средни предприятия, а крайният срок е 6 септември

Победителите ще получат парична награда от 15 хил. евро.
Победителите ще получат парична награда от 15 хил. евро.
Победителите ще получат парична награда от 15 хил. евро.
Победителите ще получат парична награда от 15 хил. евро.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) организира международно състезание за бизнес идеи в областта на устойчивото производство. Надпреварата BoostUp! е разделена в три категории за индивидуални предприемачи, стартиращи компании и малки и средни бизнеси. Във всяка от тях могат да участват представители от всички държави - членки на ЕС, като крайният срок за подаване на заявки на английски език е 6 септември. Одобрените участници ще преминат през менторска програма, а победителите ще получат и парична награда от 15 хил. евро.

Категории на надпреварата

Програмата BoostUp! се осъществява в два етапа. Одобрените кандидати ще се състезават на национален финал, който ще се проведе през септември и октомври във всяка от държавите, част от надпреварата. Местните победители ще се състезават на големия финал, който предстои да бъде обявен.

Предприемачи или млади екипи, които още нямат регистрирано дружество, могат да участват в категорията Create. Те могат да кандидатстват с бизнес идеи и проекти в областта на зеленото, устойчиво производство, без отпадъци. Осем проекта ще бъдат одобрени да участват на регионалния финал. Най-добрите четири от тях ще отидат на големия финал, където ще се съревновават с участниците от останалите държави. Четирима победители ще получат финансиране от 15 хил. евро.

В категорията Accelerate могат да се включат стартъпи, които вече имат първи клиенти и разработват решения за автоматизация на производствените процеси, дигитализирани платформи в областта на интернет на нещата или базирани на изкуствен интелект, подобряване на веригата на доставки и др. Общо 16 финалисти ще бъдат одобрени на местно ниво, а осем от тях ще се състезават на големия финал. И в тази категория четирима победители ще получат парична награда от 15 хил. евро.

Третата категория в BoostUp! Transform е насочена към малки и средни предприятия, които имат отчетени минимум 300 хил. евро приходи за 2019 г. За да участват в надпреварата, компаниите трябва да разработват решения в областта на зеленото, устойчиво производство и кръговата икономика. Осем фирми ще бъдат одобрени за местното състезание, половината от които ще бъдат изпратени на международния финал.