🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EIT ще подпомага европейски стартъпи в затруднено положение с 60 млн. евро

Максималната помощ от Европейския институт за иновации и технологии за компания ще е до 500 хил. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) ще инвестира 60 млн. евро в стартиращи компании от Европейския съюз като извънредна мярка заради коронавируса. Организацията, която е официална част от ЕС, ще опита да подсигури съществуването на стартъпи от европейската екосистема, чиято дейност е ударена заради глобалната пандемия. За помощ от EIT ще могат да кандидатстват и български компании.

Пред "Капитал" от института коментираха, че парите ще бъдат насочени към два типа компании: такива, които са били "несъразмерно ударени от кризата, с липса на инвестиции и пресъхващи парични потоци"; както и фирми, които разработват решения, конкретно насочени към справяне с пандемията.

"Допълнителната подкрепа от института под формата на финанси, техническа подкрепа и връзки ще помогне на иновативните компании да се справят с кризата и да ускорят растежа си след нея", коментират още от EIT.

Качество и количество

EIT има осем подразделения, занимаващи се с: дигитализация, климатични промени, здравеопазване, хранителни технологии, устойчив растеж, градска мобилност, производство и сурови материали. В България има само един физически клон - Climate-KIC, който се занимава с технологии с насоченост към климатичните промени.

Общата сума - 60 млн. евро, ще бъде разделена между тях впоследствие, като от института уточняват, че няма предварителна уговорка каква част от бюджета ще отиде за проекти около пандемията и каква - за пострадали стартъпи.

Компаниите ще могат да получат до 500 хил. евро помощ от EIT, като кандидатурите ще бъдат събирани от осемте звена до 31 май. След това централното звено на института ще реши кои от тях да получат помощ и каква, като крайният срок за финалното решение за отделните компании ще бъде краят на юни.

Към момента процедурата все още не е отворена, като според пресцентъра на EIT конкретните критерии за кандидатстване, например дали даден стартъп трябва да е загубил конкретен процент от оборота си, ще се появят през идните дни на сайта на институцията.

"Качеството на проектите ще бъде ключовият фактор при взимането на решения. Приоритетът на EIT е да подсигури, че най-тежко ударените иновативни проекти и компании ще получат нужната подкрепа, за да продължат да разработват и доставят решения за здравната и икономическата криза", казва още от EIT.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар