🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската FantasticStay получи инвестиция от 1.3 млн. евро

Водещ инвеститор в сделката е третият фонд на екипа на NEVEQ

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската платформа за пропърти мениджмънт на ваканционни имоти FantasticStay получи инвестиция 1.3 млн. евро. Водещ инвеститор по сделката е третият фонд на екипа на NEVEQ - NV3, който осигурява 800 хил. евро. Останалата част от сумата е от частни инвеститори в лицето на Велизар Величков и Васил Терзиев. Свежият капитал компанията ще използва за развитие на продуктите, екипа и пазарната си позиция.

Бизнес по време на пандемия

FantasticStay оперира в туристическия сектор, който е един от най-засегнатите от корона кризата. Компанията разработва централизирана система за управление на имоти под наем. През нея наемодателите могат да проследяват резервациите си в различните платформи, сред които Airbnb и Booking.com, както и приходите, които им носят те. Разработката на FantasticStay помага също за комуникацията с клиентите и оформянето на оферта за престоя. Българската компания предлага различни ценови пакети в зависимост от функционалностите на платформата. Те варират от безплатна начална версия до такава за 284 евро на месец. Фокус на бизнеса са пазарите в САЩ, Мексико, Канада, Англия, Франция и Испания.

В разгара на пандемията през април миналата година FantasticStay придоби конкурентната американска компания Vreasy.com. По думите на основателя Иван Николов новият бизнес значително увеличава клиентската им база. Въпреки това кризата оказва сериозно влияние върху компанията. "Неименуемо това доведе до сериозна загуба на клиенти и приходи. Като опит да подкрепим индустрията и всички наши клиенти предоставихме платформата ни и основната ни услуга безплатно за ползване от април до юли", коментира пред "Капитал" Николов.

Първи голям рунд

Това е първият инвестиционен рунд за FantasticStay. Той е под формата на конвертируем заем (пари, които след време могат да се трансформират в дял) и мажоритарен собственик остава основателят Иван Николов. Водещ инвеститор в рунда е фондът NV3 с 800 хил. евро. Сред основните причини за инвестицията от фонда посочват силният екип зад платформата и доброто позициониране на бизнеса. "Моделът и продуктът на компанията е глобален и въпреки COVID-19 пандемията дългосрочните фундаменти остават много силни", коментират пред "Капитал" от фонда.

Останалите 500 хил. евро са осигурени от предприемача Велизар Величков и съоснователя на "Телерик" Васил Терзиев, който за втори път влага пари в бизнеса. Преди това инвестициите на Терзиев и основателя Иван Николов във FantasticStay възлизат на малко над 500 хил. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар