Българският стартъп за дигитални близнаци MYX набра 350 хил. евро

Финансирането е под формата на конвертируем дълг, а половината сума идва от фонда NV3

Отляво надясно: Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов
Отляво надясно: Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов
Отляво надясно: Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов    ©  MYX
Отляво надясно: Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов    ©  MYX
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският стартъп MYX, който разработва "дигитални близнаци" - цифрови копия на физически обекти, които позволяват управлението им и събирането на данни от тях - е набрал финансиране за 350 хил. евро под формата на конвертируем дълг. От общата сума 150 хил. евро идват от NV3, или третият фонд NEVEQ - мениджър към Фонда на фондовете. Останалите 200 хил. евро идват от частни инвеститори.

MYX работи основно в телеком сектора, като прави дигитални двойници на телекомуникационни клетки. Компанията комбинира данни от различни източници - сателити, пилотни и безпилотни самолети, видеа и снимки от мобилни телефони, за да създаде триизмерни виртуални копия, които след това могат да се анализират и да се извлече полезна информация от тях - като разпространение на сигнала, ъгъла на антените, проследяване на счупени части, следене на ръжда и други.

Решението може се използва и за създаване на двойници на превозни средства, сгради, градове и т.н. "В момента усилено работим в още две ключови индустрии, като също така се надяваме скоро да имаме и първия си клиент от Великобритания", коментира пред "Капитал" Деан Безлов, директор продажби в MYX.

От школата на СМГ

Формално компанията е основана през 2020 г. и до момента дружеството "Ем Уай Екс" няма публикуван финансов отчет. Съоснователи са Явор Михайлов и Михаил Георгиев, съученици от Софийската математическа гимназия и ръководители на клуба по роботика към училището. По-късно към тях се присъединява Безлов, друг възпитаник на СМГ, както и Димитър Райнов, който заема ролята на финансов директор.

"Дигиталните двойници, заедно с напредналите ни алгоритми с изкуствен интелект позволяват лесно изпълнение на различни видове задачи и анализи. Решението е изключително успешно, като при някои дейности, например по превантивна поддръжка, можем да достигнем до 80% по-добра ценова ефективност спрямо настоящи решения и до 90% спестено време. Като пример, инспекцията на телеком инфраструктура е трудоемка и често опасна задача за цял екип от инженери, която отнема средно 2-3 часа на инсталация. За сравнение - данните за нашия дигитален двойник могат да бъдат събрани за около 30 минути, а последващите анализи с изкуствен интелект се генерират напълно автоматично", казва още Безлов.

Нетрадиционно финансиране за стартъп

Любопитен е и начинът на финансиране - конвертируем дълг, сравнително рядко срещан инструмент при стартъпите в ранна фаза на развитие, които обичайно предпочитат дялова инвестиция. При конвертируемия дълг двете страни имат право на избор дали в бъдеще парите да бъдат върнати, или да бъдат обърнати в акции.

"Финансирането ще ни помогне най-вече за разрастването на екипа и осъществяването на R&D дейности по пилотни проекти", казва Безлов. Добавя, че в момента компанията "разгръща решението си за един телеком оператор в България и сме в преговори с другите компании на пазара", без да споменава кой оператор от трите ("А1 България", "Теленор" или БТК) е настоящият клиент.

За NV3, който управлява обществен ресурс от Фонда на фондовете, инвестицията е девета поредна след тези в Paynetics, Phos, Phyre, ScalaHosting, Nasekomo, ВЕС, FantasticStay и Boleron. По правило фондът може да инвестира само в компании с предимно българска собственост.

Все още няма коментари
Нов коментар