🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският фонд SAV инвестира 300 хил. евро в шведската Hoting Innovations

Общото финансиране в компанията за производство на машини за екологични опаковки е 3.5 млн. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд Sofia Angels Ventures (SAV) завърши първата си инвестиционна сделка с чуждестранна компания. Екипът вложи 300 хил. евро в шведската Hoting Innovations, която произвежда екологични опаковки от инженерна целулоза. Инвестицията е част от по-голям рунд финансиране от общо 3.5 млн. евро, осигурени още от шведския фонд Almi invest и бизнес ангели.

Екологично решение

Младата компания Hoting Innovations е основана едва преди няколко месеца от шведските предприемачи Пер Ларсон и Андерс Мортенсон. Името й идва от местността Хотинг в Швеция, където се развива бизнесът. Екипът разработва технологично решение за производство на алтернативни пластмасови опаковки за еднократна употреба от целулозни влакна. Целта на бизнеса е да произвежда и продава машините на компании в опаковъчната индустрия. Алтернативната пластмаса не вреди на околната среда и е в отговор на увеличаващата се употреба на пластмасови опаковки.

"Целим да предоставим на клиентите цялостно решение за производство на устойчиви опаковки на базата на целулоза", коментира пред "Капитал"Пер Ларсон, съосновател на Hoting Innovations.

В началото на месеца Hoting Innovations завърши първия си инвестиционен рунд в размер на 3.5 млн. евро. Основателят Пер Ларсон коментира пред "Капитал", че ще вложат сумата в разработването на нова генерация машини, базирани на технологията SinterCell и в изграждането на демонстрационен център в Хотинг.

"Компанията има професионален екип, детайлно разработен план за работа, достатъчно извършена подготовка, за да може чрез този рунд да започне пълноценно внедряване на технологията и производството на машини. Привлякла е разнообразен пул от инвеститори от САЩ, Швеция, Близкия изток. Има подкрепата на местните власти", казва пред "Капитал" партньорът в SAV Григори Григоров. Целта на Hoting Innovations е до края на годината да завършат технологичния процес и производството на няколко машини, както и сключване на търговски договори за доставка на машини, софтуер и технология на стойност 3.5 млн. евро. "След това се планира следващият рунд за до 10 млн. евро. В средносрочен план от три години се очаква приходите на компанията да са от над 50 млн. евро", казва още Григоров.

Това е първата инвестиция в чуждестранна компания на фонда SAV от създаването му в края на 2020 г. от партньорите Милен Иванов, Георги Сиджимков и Григори Григоров. Портфейлът му е в размер на 25 млн. евро, огромна част от които са осигурени от Европейския инвестиционен фонд, а останалите са самоучастие на основателите. Животът на SAV е 10 години и оперира като коинвестиционен фонд - при всяка тяхна инвестиция трябва да стои толкова или повече частен капитал, който също да се влее в компанията. Половината от портфейла на SAV трябва да бъде инвестиран в компании от България, а останалите могат да бъдат вложени в бизнеси от цял свят.