🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият ангелски фонд

Sofia angels ventures ще инвестира 25 млн. лв. в технологични стартъпи

Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV    ©  Надежда Чипева
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Sofia angels ventures ще инвестира 25 млн. лв. в технологични стартъпи.
  • През ноември основателите ще започнат да избират потенциални компании, в които да придобиват миноритарни дялове.
  • Вложенията ще започват от 100 хил. евро, ще трябва да има частен съинвеститор, а за част от дружествата ще има и допълнително финансиране.

На българската предприемаческа сцена има нов свеж капитал, насочен към стартиращи компании от технологичната сфера. Фондът Sofia Angels Ventures (SAV) ще инвестира малко над 25 млн. лв., огромната част от които са осигурени от Европейския инвестиционен фонд, а останалите са самоучастие на тримата основатели. Това са Милен Иванов, Георги Сиджимков и Григори Григоров, всеки от тях с различен професионален опит през годините, но ги обединяват ангелските инвестиции зад гърба им. SAV ще оперира като коинвестиционен фонд - редом до всяка тяхна инвестиция трябва да стои толкова или повече частен капитал, който също да се влее в компанията. За целта тримата учредители ще търсят съинвеститори основно в лицето на бизнес ангели, но структурата им не изключва и общ инвестиционен рунд с друг фонд. Животът на SAV е 10 години, а от ноември екипът ще започне да разглежда компании за първите им инвестиции. Разговаряме с единия от основателите на SAV Георги Сиджимков за инвестиционните планове на фонда.

Визитка Георги Сиджимков

Професионалният опит на Георги Сиджимков е в областта на финансите като инвестиционен мениджър и консултант. Към момента е директор на CIP Advisers, където управлява рисков капитал за инвестиции в развиващи се технологични компании в ЕС и Австралия. Член е на управителния съвет на доставчика на антивирусен софтуер BullGuard и на неправителствената организация "Заедно в час". През годините Сиджимков е работил още като изпълнителен директор на "Дивелопмънт Кепитал Мениджмънт България", където е консултирал Black Sea Property Fund, а в Deutsche Bank Investment Banking е работил по приватизацията на БТК. Сиджимков има MBA степен от Yale School of Management.

Кое дружество ще дава финансирането на стартъпите?

Sofia angels ventures (SAV). То ще бъде командитно дружество (КД). За първи път Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) предоставя капитал на българско дружество. Досега фондовете се регистираха в Холандия или Люксембург, където учредяват кооператив, но това е много скъпа за поддръжка форма. ЕИФ не вкарва целия капитал наведнъж, а на вноски, когато имаме компании, в които да инвестираме. Това захранване на периоди става по-лесно през КД.

Чрез какви финансови инструменти ще инвестирате в компаниите?

Имаме различни финансови инструменти, но все такива, които позволяват след това да се вземе дялово участие в компанията. Можем да купим обикновени или преференциални акции. Опция са и конвертируемите книжа, при които предприемачът търси капитал, но не може да даде конкретна оценка на компанията. Така, когато набере последващ капитал, парите на първия инвеститор ще влязат при новата оценка на компанията, минус определен процент. Не предоставяме заеми.

Фокусът ни е придобиването на миноритарен дял от компаниите, защото целим предприемачът да има достатъчно голям дял за последващи рундове на финансиране. Освен това ние не целим да управляваме компанията чрез мажоритарен дял. Решенията за развитието й трябва да се взимат от предприемача. Ние ще участваме и като ментори, ще консултираме и предоставяме контакти на компаниите.

В какъв тип компании ще инвестирате?

Търсим компании в ранен етап от развитието им, но трябва да имат валидация на пазара и да имат продажби. Ще инвестираме в компании с технологични решения, дори бизнесът им в основата си да не е технологичен. Имаме право 80% от портфейла да инвестираме във фирми с българска връзка. Това означава в компанията да има български предприемач, да има дейност в България или съответно да е регистрирана в страната. Ако например има българин с бизнес, базиран в САЩ, можем да инвестираме в него.

Търсенето на технологични решения в САЩ е много голямо и целта на повечето предприемачи е да се реализират там. В Щатите има отвореност към тестването на нови технологии, плащането за такива, няма предубеденост към предприемачите. Набирането на последващи рундове капитал става по-лесно, когато компанията има американски клиенти.

Какъв ще е размерът на една инвестиция?

При първоначална инвестиция минималната сума ще бъде между 100 и 200 хил. евро. Ще целим да направим портфейл от между 10 и 20 компании. Разделили сме фонда за първи и последващи инвестиции. Около 30-40% от капитала ще бъде насочен към последващи инвестиции, при които може да влагаме по-големи суми в компании, които имат най-голям потенциал за развитие. Така средно ще инвестираме около 1 млн. евро на компания.

Целите ли конкретен минимален процент на възвращаемост на инвестицията?

Тези инвестиции са доста рискови и дори да сложим такъв процент, има толкова много променливи, че няма как да знаем доколко реално изпълним би бил той. Подобна стратегия дава грешни сигнали на компаниите, защото те се фокусират само в изкарването на тези проценти. Възвращаемостта идва след време. Ние целим да влизаме в партньорство с предприемачите.

Каква е разликата между вашия ангелски фонд и останалите фондове за рискови инвестиции?

Едно от предимствата ни е, че благодарение на Милен Иванов имаме изградена мрежа от контакти на български ангели инвеститори, които влагат суми в компании, подобни на нашите. Той е учредител на CEO Angels Club и това е едно от местата, където ще представяме компании и ще търсим съинвеститори.

Ангелската мрежа в България и подход на инвестиране все още не са развити. Има хора, които биха инвестирали от парите си в млади компании, но е нужно да се изгради екосистема на ангелско инвестиране.

Фондът ни би позволил да се гледа на ангелското финансиране като споделяне на риска. Ние можем да бъдем и съинвеститор на бизнес ангел или да сме водещ инвеститор и да привлечем няколко бизнес ангела или фонда съответно. Изискването единствено е да бъдат от частен инвеститор, защото от ЕИФ искат да стимулират частното инвестиране.

Визитка Милен Иванов

Последните над 18 години Милен Иванов е част от предприемаческата екосистема, като основател на различни стартиращи компании и стартъп организации. През 2015 г. той поставя основите на софийския клон на акселератора Founder Institute с централа в Сан Франциско, който учи млади предприемачи как да започнат и развият собствен бизнес. Иванов е основател и изпълнителен директор на ангелската инвеститорска мрежа в България СЕО Angels Club. Сред компаниите, които е основал и управлявал през годините, са JordanSheppard, Executive Search, Horizons Recruitment, Gift.bg, Bulgarian Indoor Advertising и Sponsia. Автор е на книгата "Как да намерим по-добра работа в България?". Има MBA степен от City University of Seattle.

Визитка Григори Григоров

От 2018 г. Григоров е председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", като фокус на работата му е преструктурирането и оптимизирането на групата от компании. Той има значителен професионален опит в телеком индустрията. Работил е като главен технически директор в телекома в Русия Virgin Connect, част от британския гигант Virgin. През 2013 г. става и заместник изпълнителен директор на телекома. В продължение на повече от година Григоров е бил и стратегически съветник в "Телелинк", както и изпълнителен директор на ALEM Communications Holding. Той има MBA степен от City University of Seattle.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар