🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът SAV търси няколко компании за изкуствен интелект, в които да инвестира по 600 хил. евро

Екипи и проекти от цял свят могат да кандидатстват за заемното финансиране до края на май

Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV    ©  Надежда Чипева
Георги Сиджимков, един от тримата партньори в SAV    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондът Sofia Angels Ventures (SAV) търси стартиращи компании от цял свят с проекти в областта на изкуствения интелект (AI), в които да инвестира част от портфейла си. Прозорецът за кандидатстване е отворен до края на май, като свежият капитал може да достигне 600 хил. евро за бизнес. Той ще бъде предоставен под фирмата на конвертируем заем, който се превръща в част от капитала на компанията на по-късен етап.

Кой може да кандидатства

Инвестиционният прозорец на SAV е насочен към млади компании в ранен етап от развитието им, които имат създаден minimum viable product - т.нар. прототип на продукта, ясен бизнес план и потенциал за разрастване на чужди пазари. От фонда нямат изискване бизнесът да е регистриран в България и за финансиране могат да кандидатстват дружества от цял свят. За целта екипите трябва да попълнят онлайн формуляр, в който да представят бизнеса си до края на май. "Нашият екип разглежда компаниите и избира тези, с които бихме желали да проведем по-конкретни разговори. Целта ни е до края на юни да имаме подбрани бизнеси", коментира пред "Капитал" Георги Сиджимков, един от партньорите във фонда. Инвестиционният прозорец се организира в партньорство с технологичните компании IBM и ALSO Group, които при необходимост също могат да се включат в подбора.

Партньорите в SAV целят да подберат до шест компании, като всяка от тях ще получи до 600 хил. евро конвертируем заем според етапа и нуждите на бизнеса. SAV оперира като коинвестиционен фонд и предоставя половината от сумата. Останалата част от капитала е осигурена от частни инвеститори. Одобрените компании ще получат подкрепа и от партньорите на програмата - до 120 хил. долара облачно пространство от IBM и технологична експертиза от ALSO Group.

От SAV за първи път разработват подобна пакетна програма за инвестиции. По думите на Георги Сиджимков те избират да търсят компании в областта на изкуствения интелект заради перспективата на сектора. "Ако подходът, който сме избрали за тази програма, е успешен, може да бъде приложен и за други сегменти", допълва той пред "Капитал".

Ангелският фонд

Фондът SAV в основан от Милен Иванов, Георги Сиджимков и Григори Григоров в края на 2020 г. с портфейл от малко над 25 млн. лв. Огромната част от сумата е осигурена от Европейския инвестиционен фонд, а останалите са самоучастие на основателите. Животът на SAV е 10 години и оперира като коинвестиционен фонд - при всяка тяхна инвестиция трябва да стои толкова или повече частен капитал, който също да се влее в компанията. Половината от портфейла на SAV трябва да бъде инвестиран в компании от България, а останалите могат да бъдат вложени в бизнеси от цял свят.

До момента инвестиционното портфолио на фонда включва три компании. В средата на 2021 г. SAV се включват като съинвеститор в рунд от общо 1 млн. евро в българската компания ONDO Solutions, която разработва автоматизирано решение за управление на напоителните процеси в земеделието. Няколко месеца по-късно влиза като съинвеститор и в компанията за електроника под наем Addit.tech с обща инвестиция от 555 хил. евро. Наскоро SAV затвориха сделка за финансиране и на шведската HOTING Innovations в общ рунд от 3.5 млн. евро. По думите на Георги Сиджимков до момента фондът е инвестирал 8% от портфейла си, като продължава усилено да гледа компании от България и по света.