Sofia Angels Ventures инвестира 200 хил. долара в британски стартъп

Digistain използва инфрачервена светлина за диагностика на пациенти с рак на гърдата

Георги Сиджимков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Британската биотехнологична компания Digistain набра 1 млн. долара капитал в инвестиционен рунд, от които 200 хил. долара са осигурени от българския коинвестиционен фонд Sofia Angels Ventures. Компанията разработва бърз метод за диагностика на необходимо лечение при пациенти с рак на гърдата чрез инфрачервена светлина, като инвестицията ще се използва за развитие на решения с изкуствен интелект.

Digistain е четвъртата компания, в която SAV инвестира и втората международна такава в портфолиото на българския фонд, след като в края на първото тримесечие на 2022 г. фондът вложи 300 хил. евро в шведската Hoting Innovations. През 2021 г. SAV инвестира в две български компании - Addit.tech и Ondo.

По-рано тази година SAV организира инициатива за технологични компании, занимаващи се с изкуствен интелект, обявена и отворена за кандидатстване. Фондът търсеше 5-6 бизнеса в seed или pre-seed фаза, като предлагаше инвестиция до 600 хил. евро.

За изненада на Георги Сиджимков, мениджър във фонда, интересът е доста по-нисък от очакваното. "Имам 20-годишен опит в сектора и съм особено изненадан, че нямаше много кандидати за инициативата. Напоследък и доста проекти пропадат, което се дължи на факта, че работим с компании в много ранна фаза, инвестициите са рискови, а и си сътрудничим с частни съинвеститори", казва той.

Затова и не може да се каже дали фондът ще инвестира в други компании до края на 2022 г. "Заради липсата на апликации по-скоро ние сме проактивните в търсенето на стартъпи. Свързваме се с бивши партньори, разчитаме на познати лица в стартъп екосистемата. Така всъщност и открихме Digistain, която ни бе препоръчана от наш частен бизнес партньор", обяснява Сиджимков.

За момента повечето компании, с които се водят преговори, са международни, а не български. SAV не търси специфично такива, нито се ограничава до инвестиции в определен сектор, добавя Сиджимков. "Общото между всички стартъпи, към които проявяваме интерес е не индустрията, а това да са в ранна фаза на развитие", казва той.

Наскоро Sofia Angels Ventures обяви и партньорството си с IBM в стартъп програма, която предоставя на стартиращи компании в seed и pre-seed stage кредити в размер на до 120 хил. долара в технологична помощ и ресурси от IBM.