🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телерик" рокада във фонда Eleven: Светозар Георгиев заменя Васил Терзиев

Георгиев става партньор и ще работи и върху новия фокус на фонда - изкуствения интелект

Светозар Георгиев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Съоснователят на Telerik е инвеститор във фонда от самото му начало и ще отговаря за вертикала Future of Work.
  • Терзиев остава инвеститор във фонда, а името му е споменавано за възможен кандидат за кмет на София.
  • Половината от третия фонд на Eleven от 60 млн. евро вече е инвестирана, като до края на година вероятно ще бъдат финансирани още четири проекта.

В IT средите бившите служители на софтуерната компания Telerik се наричат шеговито помежду си "Телерик мафия". Фразата няма никакъв негативен елемент, а просто събира в себе идеята за общност от съмишленици, тръгнала преди 20 години от централата на групата в "Младост". Съоснователите на компанията Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев останаха активни играчи в сектора и след продажбата на "Телерик" на американската Progress през 2014 г. както със съвместните си проекти "Телерик Академия" и CampusX (без Косев), така и като самостоятелни серийни инвеститори и ментори в българската стартъп екосистема. Примерът им да подпомагат сектора повлече след себе си и други бивши служители на "Телерик", създали някои от успешните български стартъпи, а впоследствие и самите те превърнали се в бизнес ангели и ментори.

Поредната стъпка в тази общност касае двама от съоснователите - след десетки свои инвестиции като бизнес ангел самостоятелно или съвместно с други фондове и предприемачи Светозар Георгиев заема мястото на Васил Терзиев като партньор в един от най-големите български VC фондове - Eleven Ventures. Така той прави следващата стъпка и от инвеститор още от първите години на фонда влиза и в оперативното му управление. От Eleven обявиха, че Терзиев, който се присъедини в началото на 2018 г. като партньор, напуска ролята си и се насочва към нови "инициативи", без да дават повече подробности. Той е инвеститор във фонда.

Терзиев от месеци е често споменаван като възможен кандидат за кмет на София от новата коалиция ПП-ДБ, като той публично не е коментирал неофициалната информация.

Надграждане и симбиоза

Светозар Георгиев поема от Васил Терзиев управленските позиции в дружествата, управляващи фондовете на Eleven, без борсовото "Илевън кепитъл". Формалното юридически влизане на Георгиев във фонда няма да промени по никакъв начин дейността му извън вече започналото фокусиране върху изкуствения интелект и отражението на технологията върху различните бизнеси. Преди седмица компанията обяви и създаването на нова позиция - главен АI директор. Фокусът на Георгиев ще бъде основно върху вертикала Future of Work и възможността за прилагане на AI модели в този сегмент.

"Реално през годините съм имал доста близки взаимоотношения по много вектори с фонда още от 2012 г. Помагал съм и на Еleven, и на LAUNCHub, където също съм инвеститор, както при срещи със стартиращи компании, така и по темите, по които се чувствам по-силен. По същия начин пък от Еleven са ми показвали интересни потенциални инвестиции", коментира Светозар Георгиев пред "Капитал". Според него работата му с фонда е "симбиоза, която си върви от доста години". "В крайна сметка, когато се заговорихме с тях и ми направиха предложение да се присъединя или като венчър партньор, или като партньор, започнах да мисля това какво значи. И всъщност открих, че тази позиция покрива ежедневието ми и в момента, просто е по-структурирано и в екип, което е обогатяващо за мен. Тоест надгражда моят текущ модус операнди и някак е естествен преход, който не бих нарекъл скок, а по-скоро развитие", допълва Георгиев.

Георгиев се присъединява оперативно в момент, когато третият фонд на Eleven е някъде в средата на инвестиционния си период. Той беше обявен в края на 2020 г. и капиталът му достигна 60 млн. евро, като повече от половината беше от частни инвеститори, а останалата - от институционални инвеститори като ЕИФ.

От Eleven казват, че половината от ресурса остава да бъде инвестиран, като по-голямата част от него ще е насочена към последващи вложения в компании от сегашното портфолио на Eleven. Според партньора и съосновател Ивайло Симов някъде в края на 2024 г. вече ще може да се говори и за следващия фонд. От началото на годината в Еleven са приключили шест инвестиции, като до края на годината идеята е да станат общо 10.

Основната цел на партньорите е да направят Eleven VC пионер в региона в сферата на изкуствения интелект. Преди седмица компанията обяви и създаването на нова позиция - главен АI директор, като беше привлечен предприемачът Петър Петров. Именно тук ще бъде използван и опитът на Светозар Георгиев.

"Привличането на Зарко не променя фокуса ни, а го допълва. Тече този процес на развитие на AI, който ще е много по-бърз спрямо предишни технологии. Ето защо и пораснахме от 15 на 20 души в Eleven - смятаме, че трябва да засилим организацията. Искаме да сме пионери в региона. Когато говорим с други фондове, забелязваме, че всички са чували за AI, но малцина възприемат технологията толкова сериозно колкото нас. Може и малко да преиграваме, но предпочитаме да сме в тази позиция", уточнява Симов. Идеята на партньорите в Eleven е да предоставят систематизирано подредена информация към компаниите кои са последните трендове в изкуствения интелект и машинното обучение, да показват определени инструменти и добри практики и да ги споделят между стартъпите.

"Тоест да има канал, за да може максимално бързо да се приложат от другите. Трябва да започнем да мислим, и то доста бързо, как тези нови технологии и подход към обработката на информацията може да са ни от полза, тъй като скоростта, с която се развиват, е много голяма и реално този, който успее да докара конкурентно преимущество, ще спечели. И това още повече задълбочи разговора ни с колегите от Eleven как да приложим изкуствения интелект все по-дълбоко във Future of Work. И тук става дума не само какво прави една компания, т.е. имаш продукт Х и може ли с изкуственият интелект той да носи повече стойност, но и обратното - заплашва ли AI модела на този бизнес и трябва ли да се промени, защото може и да не е работещ след 1-2 години", коментира и Георгиев.

Официалното навлизане на Георгиев в Еleven все пак има и един известен негативен ефект - той вече няма да може да прави инвестиции като бизнес ангел, тъй като ще се води в конфликт на интереси. Но самият той казва, че пък така ще може да помага много по-систематизирано и с подкрепата на останалия екип на Eleven. "Просто като имам официален статут във фонда, ще мога по-ефективно да активирам мрежата, която аз познавам. Понеже досега непрекъснато идваха някакви идеи към мен, но не можех да отговоря на всички. Така с този екип имаме далеч по-голям капацитет. Бях си наложил някаква граница, в един момент вече не можех да дам стойност на компаниите извън парите, които инвестирах", допълва инвеститорът.

Катализатор за нещо по-голямо

И Симов, и Георгиев смятат, че възможностите пред Eleven в целия регион ще стават все по-големи. "Виждам себе си и фонда като някакъв катализатор. Ние сме относително малка държава и всъщност не много мащабни действия носят мащабни подобрения. Защото ако бяхме в Щатите, каквото и да направим, няма да има никакво значение. Но тук има", убеден е съоснователят на Telerik. Според него добрата новина е, че известните български фондове вече са стъпили на европейската карта и откъм параметри на възвращаемост, т.е. чисто оперативните метрики също са много добри.

"Искаме като цяло да станем още по-активен и важен катализатор за големия потенциал на този регион, защото не е тайна, че в Западна Европа има доста повече капитал и експертиза. При нас има хора, има идеи, но няма тази инфраструктура, която да им помогне да бъдат още-конкурентни", допълва инвеститорът.

Според Симов, макар през последната година всички инвеститори да са били по-предпазливи и консервативни в оценките си, не се наблюдава спад на качествените проекти.

"В България и региона има много добри предприемачи и проекти, в които си струва да инвестираме. Не сме намалили темпото в никакъв случай, а в момента в региона никога не е имало толкова много пари. Очаква се да се появят нови фондове и в Румъния, и в Гърция, а след време и в България", казва партньорът в Еleven. За Георгиев пък положителното е, че има все повече предприемачи и инвеститори, които не работят просто за печалба.

"Със сигурност искам да има повече такива хора - ако успееш да натрупаш някакъв ресурс, да не отидат за безкрайни почивки, за яхти и Бахамите, а да видиш как можеш да помогнеш на цялата среда да се подобри", категоричен е инвеститорът.

Историята досега

Дейността на първия фонд Eleven започна през 2012 г. със съдружници Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров. Тогава те разполагаха с портфейл от 12 млн. евро, осигурени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма JEREMIE. По същото време паралелно с 9 млн. евро от ЕИФ стартира и другият фонд LAUNCHub. Така двете организации започнаха да изграждат стабилни основни на предприемаческата екосистема в България, а инвестициите им помогнаха за бързото й развитие през следващите години. След бурните първи инвестиции на Eleven в над 100 проекта и влагането на целия предоставен капитал, през 2018 г. беше поставено началото на втория фонд - Eleven 2.0. Той се ръководеше от съдружниците Даниел Томов и Ивайло Симов, а към управлението се присъедини Васил Терзиев. Заедно от частни инвеститори събраха капитал от 6 млн. евро, които вложиха в стартиращи технологични компании. Година по-късно се появи и публичното дружество "Илевън кепитъл", което наследи в портфейла си дяловете в първия фонд на Eleven, но реално държи дялове в 34 дружества, в които притежава между 1.4 и 33% от капитала. Близо десетилетие след основаването на Eleven съдружниците успяха да наберат най-големия си дотук портфейл за рискови инвестиции - 60 млн. евро, в третия си фонд. Към съдружниците тогава официално се присъедини и Христо Христов.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ichkata86 avatar :-?
    Ichkata

    Някой може ли да ми обясни като на прост човек защо всеки ден има новини за Eleven? Това е нещо като останалите VC фондове, но по-малък. И защо толкова много хора се суетят около тях?

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Ако наистина милионерът Терзиев ще е кандидатът на градската десница за кмет на София, отсега е ясно, че ще повтори резултата на извадения от нищото архитект на миналите избори.
    Десните избиратели с мъка ще гласуват или за ГЕРБ, или за разпознаваем кандидат на БСП. Както тогава.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_

    Дано наистина не го готвят за кандидат кмет, защото ще е пълен провал още на първи тур и огромен подарък за герб. Може пък това да е целта. Кой знае

    Нередност?
Нов коментар