🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталните модели на седмицата: Как се разгражда пластмаса; Сервиз за изкуствен интелект; Киберсигурност в болниците

Кои са новите технологични иновации

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//рециклиране

Как се разгражда пластмаса



Пластмасата е един от най-широко използваните продукти в модерния свят, като данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие сочат, че годишното потребление е около 70 кг на човек. Това води до големи количества отпадъци, които трябва да бъдат рециклирани. Австралийският стартъп Samsara Eco опитва да постигне това чрез нов метод, който е по-щадящ към природата. Компанията използва базирана на ензими технология за разграждане на пластмасата до основните си молекули, като по този начин процесът е и значително забързан. Samsara обяви, че е приключила кръг от финансиране от серия А в общ размер на 37 млн. долара. Новото финансиране ще бъде използвано за разширяване, изграждане на библиотека от ензими, които ядат пластмаса, и финансиране на първото търговско съоръжение на компанията.
//AI

Сервиз за изкуствен интелект



Използването на изкуствен интелект (AI) става все по-разпространено в бизнеса и дори личното време. Расте и търсенето на продукти, които улесняват проверката, откриването и коригирането на критични грешки в модела на AI. Това е нишата на стартъпа Galileo - платформата на компанията има за цел да систематизира каналите за разработка на AI в екипи, като използва "автоматични регистратори" и алгоритми, които открояват проблемите, нарушаващи системата. Galileo обхваща работния процес на AI - от предварителна разработка до постпродукция - както и модалности на неструктурирани данни като текст, реч и визия. Стартиращата компания събра 18 милиона долара в кръг от серия A, воден от Battery Ventures с участието на The Factory и Walden Catalyst. Свежите средства ще бъдат насочени към разрастване на инженерните екипи, излизане на пазара и разширяване на основната платформа, с което да поддържа нови модалности за данни, каза изпълнителният директор Викрам Чатерджи пред TechCrunch.
//Интернет на нещата

Болнична свързаност



Интернет на нещата в сектора на здравеопазването процъфтява. Една типична болница има стотици свързани устройства, от имплантируеми, преносими монитори, работен процес и изображения до системи за данни на пациенти. Но докато тези устройства помагат на доставчиците на здравни услуги да автоматизират работните потоци и да намалят риска от грешка, пробойните в сигурността също застрашават пациентите - по-рано тази година ФБР обяви, че поне 50% от тези машини имат критични проблеми. Това е и причината Майк Киевски да основе MedCrypt. Стартъпът предоставя софтуер за всичко, което може да бъде разгледано като медицинско устройство, а киберсигурността може да бъде проблем - от инсулинови помпи и монитори за сърдечен ритъм до базирани на AI инструменти за радиология и автономни роботи. Всички тези устройства страдат от остарял софтуер, недобри възможности за удостоверяване на потребителя и липса на добра криптография, като компанията има отговор на казусите. MedCrypt тази седмица обяви, че е събрала 25 млн. долара във финансиране от серия B, като кръгът е бил воден от Intuitive Ventures и Johnson & Johnson Innovation. Средствата ще бъдат използвани за покриване на условията на щатската Администрация по храните и лекарствата (FDA) за нови устройства.