🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от седмицата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//гейминг

Да направиш една игра успешна

Създаването на мобилна игра не е особено сложна задача в днешно време. Има куп компании, които могат да направят дадена идея реалност, но предизвикателството в сектора е утвърждаването на създадения продукт заради огромния брой различни игри, които се предлагат. Френският стартъп Homa вижда голямата конкуренция в индустрията, като фирмата е основана с цел да изгражда инструменти, които помагат на разработчиците на трети страни да създават успешни игри. Компанията завърши кръг от финансиране от серия B в размер на 100 млн. долара, като той беше воден от Quadrille Capital и Headline. Homa предлага помощ както при самото създаване на играта, така и с бъдещата монетизация, която се получава чрез реклама. От компанията не дават информация къде ще бъдат насочени новите средства.
//социална търговия

Направи ме успешен е-търговец

Elenas изчислява, че 11 млн. жени в Латинска Америка продават потребителски стоки чрез каталози и методи за продажба от врата на врата. Компанията дигитализира този процес, за да могат по-лесно тези търговци да продават от вкъщи. Моделът на стартъпа е изключително лесен за използване - предприемачите разглеждат портфолио от продукти на едро в области като красота, лична хигиена, стоки за дома и електроника. След това решават какво искат да продават, колко искат да увеличат цената и след това имат възможността да популяризират продуктите в социални канали като WhatsApp и Facebook. Компанията обяви приключването на рунд на финансиране от серия B от 20 млн. долара. Elenas ще влее капитал в изграждането на допълнителни основни функции, като препоръка на даден продукт например. Освен това стартъпът ще се концентрира върху разрастване на активната си клиентска мрежа.
//машини

Аз, роботът

Роботиката става все по-голяма част от модерния начин на живот, като машините намират все по-голямо приложение в нарастващ брой индустрии. Основателят на стартъпа Foxglove Ейдриън Макнийл обаче забелязва сериозен проблем - липса на инструменти за създаването на този тип технология. Именно това се превръща в пазарната ниша, която компанията му избира за развитието си. Foxglove създава инструменти и библиотеки, базирани на облак, като MCAP с отворен код, който предоставя стандартизиран интерфейс за компаниите за обмен на данни. Данните за роботиката са уникални, тъй като повечето файлови формати не са подходящи за съхраняване на данни в облака - изображения от камери, изводи за машинно обучение и контроли. Компанията наскоро пусна пренаписан 3D визуализатор, който позволява на потребителите да комбинират изображения от камерата и 3D модели в една и съща сцена. Foxglove обяви края на финансиране от серия A, като набраните средства са 15 млн. долара, които ще бъдат инвестирани в разработване на продукти и разширяване на екипите за продуктов инженеринг и продажби на компанията.