🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъпите на жени предприемачи привличат едва 1.8% от инвестициите в Европа

Жените в рисковия капитал са по-малко и имат достъп до по-малко пари от мъжете, сочи проучване на European Women in VC

В дискусията по време на представянето на доклада в София се включи еврокомисарят Мария Габриел
В дискусията по време на представянето на доклада в София се включи еврокомисарят Мария Габриел
В дискусията по време на представянето на доклада в София се включи еврокомисарят Мария Габриел    ©  EY
В дискусията по време на представянето на доклада в София се включи еврокомисарят Мария Габриел    ©  EY
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред жените предприемачи и да осигурим равни възможности в сферата на рисковия капитал, предприемачеството и технологиите." С тези думи еврокомисарят по "Иновациите и младежта" Мария Габриел приключи срещата на организацията European Women in VC в София, където се представиха данни за ролята, или по-скоро липсата на такава, на жените предприемачи в стартъп екосистемата в Европа.

European Women in VC е общност от над 1000 жени - старши инвеститори на рисков капитал от Европа. Докладът на организацията подчертава половото неравенство в сектора. Европейските жени - мениджъри на рисков капитал, имат достъп до по-малко капитал, по-малко жени са генерални и управляващи партньори във фондовете, а ръководените от жени стартъпи набират по-малко от 2% от средствата, инвестирани в европейски компании, обобщава се в него.

"Проучване на 303 европейски фонда за рисков капитал и съответно 122 респондента на рисков капитал показва, че 85% от генералните партньори във фондове за рисков капитал са мъже, а едва 15% от тях са жени", сочи още докладът.

През 2021 г. стартиращите компании, основани изцяло от жени, са събрали едва 1.8% от общата стойност на инвестициите в Европа. 9.3% са отишли в смесени екипи, докато стартъпи, създадени от мъже, са събрали 89% от всички инвестиции в блока. Междувременно общите инвестиции в европейски стартиращи фирми са нараснали със 136% до 100 милиарда евро. Това значи, че компании, управлявани от жени, привличат 1.8 млрд. евро спрямо ръководените от мъже бизнеси, които в същия период набират 89 млрд. евро.

Ситуацията в България

В българските фондове за рисков капитал има повече повече жени на ръководни позиции - 27% спрямо средните за Европа 15%. Контрастът със съседна Румъния е огромен - там жените - партньори във VC фондовете, са 0. В България през 2021 г. компаниите с женски основатели получават 5% от инвестициите спрямо 1.8% в Европа и 3% в Румъния. Бизнеси с комбиниран екип също набират 5% от средствата в България, като останалите 90% се вливат в управлявани изцяло от мъже. В Румъния комбинираните екипи привличат 18%, с което делът на водените от мъже стартъпи пада до 79%.