🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: управление на персонала и още пари за изкуствен интелект

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Образование

Учители за всички

Училищата в САЩ се борят с недостиг на учители от няколко години насам. За ученици с различия в мисленето и ученето е още по-трудно да намерят учители и други специалисти, които са обучени да работят с тях. Parallel Learning решава този проблем с платформа за телетерапия, която си партнира с училища, за да създаде индивидуални планове за всеки ученик. Компанията обяви, че е събрала ново допълнение от 6.125 млн. долара, водено от Rethink Impact, като общата сума, събрана от стартъпа, е 20 млн. Парите ще се използват за разширяване в нови територии и продукти, като първоначално Parallel ще се концентрира върху наемането на нови учители, които са лицензирани във всеки нов щат, в който стартъпът ще работи.
Изкуствен интелект

Всички се интересуват от AI

Luma е познато име за хората с интерес към технологията - преди две години компанията представи приложението си за заснемане на 3D модели, а малко по-късно и първият Luma смартфон дойде на пазара. В момента обаче основателите на компанията Алекс Ю и Амит Джейн имат амбиции за навлизане в нова индустрия - генеративния изкуствен интелект (AI). Ю обяви, че стартъпът ще започне да използва изчислителен клъстер от около 3000 графични процесора Nvidia A100 за обучение на нови AI модели. По негови думи те ще могат "да виждат и разбират, показват и обясняват и в крайна сметка да взаимодействат със света". За да реализира тази визия, Luma събра 43 млн. долара в кръг на финансиране от серия B с участието на Andreessen Horowitz, както и други инвеститори, стари и нови. Според източник, запознат с въпроса, кръгът оценява Luma на между 200 и 300 млн. долара, съобщава Tech Crunch.
HR

Модерно управление на персонала

Прегледите на представянето на служителите отнемат време и усилия - и невинаги се провеждат много ефективно. Според проучвания близо 60% от фирмите използват основни електронни таблици за проследяване и наблюдение на работата на персонала. PerformYard иска да промени това, като за целта платформата на компанията предлага колекция от базирани на софтуер инструменти за задържане, управление на персонала и повишаване на уменията. Макар стартъпът да е основан през 2013 г. и до момента да се издържа от рунд на инвестиране преди десет години, основателите вече мислят за навлизане в нови пазари. Компанията обяви, че е набрала 95 млн. долара от Updata Partners, базираният в окръг Колумбия фонд за акции за растеж, фокусиран върху технологиите. Бен Хейстингс, който е един от двамата основатели и изпълнителен директор на PerformYard, каза, че новите пари ще бъдат насочени към изграждането на пакета от приложения и услуги на PerformYard и разрастването на екипа на компанията от 70 души.