🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Таксите в туризма тръгват надолу

Министерството на икономиката предлага хотелиери, ресторантьори и туроператори да плащат по-малко при категоризация и регистрация

За категоризация на хотели ще се плаща по-малко.
За категоризация на хотели ще се плаща по-малко.
За категоризация на хотели ще се плаща по-малко.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
За категоризация на хотели ще се плаща по-малко.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Значително по-ниски такси да заплащат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти. Това предвижда промяна в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за туризма. Министерството на икономиката предлага промените за обществено обсъждане, след което новата тарифа трябва да бъде приета от правителството. От ведомството на Драгомир Стойнев се аргументират, че целта е по този начин да се намали административната тежест за бизнеса, макар че от туристическия сектор нееднократно са алармирали, че редица от сегашните такси са напълно излишни.

Намаление в пъти

В новия вариант се предвижда драстично намаление на таксата за вписване в регистъра на туроператорите и туристическите агенти. От съответно 4000 и 2000 лв. сега се предлага тя да стане 230 лв. и за двата вида икономически субекта.

Десетина пъти се понижава и горната граница на таксата за категоризация на хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Така например при определяне на звездите на обекти с над 500 стаи се предлага вече да се плаща 450 лв. при 5000 лв. сега. Тарифите за категоризиране на заведения за хранене и развлечения към базите за настаняване ще се движат между 190 лв. и 480 лв. Сега те варират от 110 лв. до 1400 лв.

Дори и таксите да бъдат намелени е важно да функционират нормално ключовите комисии, които

категоризацията на хотелите и лицензите на туроператорите. В разгара на летния сезон туристическият бранш изпадна в административна "блокада", след като близо месец именно тези две комисии не работиха заради смяната на властта и неясното институционално преструктуриране на ресор туризъм.

Още без зам.-министър

Разрешаването на проблемите в сектора започва, без още да има назначен ресорен заместник-министър, след като първоначално се очакваше за него да бъде създадене агенция. Миналата седмица след срещи с браншови организации, малки и големи фирми, ресторантьори и граждани вицепремиерът Даниела Бобева набеляза десет проблема в отрасъла, които спешно кабинетът трябва да разреши. Тя обаче отбеляза, че организациите в сектора още не са успели да стигнат до "консенсусна фигура" от шестте излъчени от тях предложения. Бобева обеща, че ще събере претендентите, за да бъдат изслушани и така да бъде излъчен заместник-министър.

Според вицепремиера първият набелязан проблем е свързан с издаването на визи на чужди туристи. Бизнесът настоял те вече да се издават бързо и евтино. Туристическият бранш е поискал да има нискотарифни самолети с дестинации черноморските градове, особено за северните части. Бобева ще разрешава и проблема с концесиите на плажовете, дефицита на туристически кадри, качеството на професионалното обучение на служители, рекламата на България в чужбина, данъчните и осигурителните проблеми, собствеността по Черноморието.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • + 4

    Ще ще ще ... айде марш тази дума трябва да се забрани за.политиците и да се говори в сегашно и бъдеще време, а ако е в бъдеще то да е в кратък план и съответните дати!!! Същата лелка като сички останали ще да е и тази никому непозната капацитетка...

    Нередност?
  • 2
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • + 2

    Добро решение!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    borisls avatar :-|
    borisls
    • + 1

    Едва ли тези еднократни такси са големия проблем на Българския туристически бизнес. Гилдията трябва да използва популистката настройка на правителството и да си издейства по-сериозни промени.

    Нередност?
  • 4
    limonadko avatar :-(
    limonadko
    • + 6

    Тази тема е много чувствителна. Това предложение е поредната безмислена стъпка в сфера "Туризъм", която генерира 15% от БВП. Сваляйки ограниченията за регистриране на нови туроператори и турагенти със занижени такси - официалните регистрирани към момента са около 3000 (това са чисти комисионери), ще доведе до много нови регистрации, което ще позволи на вече фалиралите в този бранш да се върнат отново и натворят нови фалити, за които в последната 1 година не се споменаваше дори, да не говорим за измамниците които само чакат за да генерират някой бърз лев на гърба на почиващите.
    От Министерството на икономика, енергетиката и туризма - МИЕТ нека направят една актуализация на категоризацията, да проверят и затворят неоотговарящите на условията туроператори, хотели, станции и т.н. Нека започнат от там, да се консултират със застрахователния бизнес, да направят един анализ и се опитат да създадът условия за бизнес. Всичко останало на този етап е просто още една доказателство че се прави нещо в тази посока.
    МИЕТ е министерството, което трябва да дава макро рамка, а не да мисли как ще събере 1 млн. от такси!

    Мислете с главите си, вземайте решения и упражнявайте контрол!

    Нередност?
Нов коментар