🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфоцентровете за туризъм ще се сертифицират

До 2016 г. се планира те да бъдат обединени в обща мрежа

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Сертификация и обединение на съществуващите туристически информационни центрове в обща мрежа в следващите две години. Това трябва да се случи като резултат от вече приключващ проект по европейската програма "Регионално развитие", който се изпълнява от икономическото министерство. На пресконференция вчера стана ясно, че за да се изпълни планът, е необходимо изготвянето на наредба от ведомството.

Наръчник с правила за работа

През последните години икономическото министерство изпълняваше проекта за над 630 хил. лв., чиято цел беше да изготви стандарти за работа на туристическите информационни центрове. В него ведомството си сътрудничеше с обединение. Проектът беше спечелен от "Обединение ТИЦ", в което влизат Национално движение "Българско наследство", компаниите "Естат" и "Ви Джей Софт". Вчера стана ясно, че за целта е проучен опитът на различни държави, включително Франция, Великобритания, Испания, както и далечни дестинации като Япония и Австралия. Досега е изготвен наръчник за работата на центровете, който включва различни изисквания - например как да изглеждат приемните за туристи. Има и раздел, който е посветен на служителите в центровете. Записаните насоки в него са например да бъдат вежливи, да имат спретнат вид, да се отнасят с търпение към въпросите на туристите и др.

За кого ще важи

Записаните правила трябва да важат за центровете, които пожелаят да станат част от обща мрежа. Вчера Мария Иванова, ръководител на дирекция "Туристическа политика" в икономическото министерство, обяви, че целта е това да се случи до 2016 г. Преди това трябва да се изготви наредба за дейността на центровете, която е в процес на разработване. При настоящата политическа ситуация обаче въобще не е ясно дали приемането й ще бъде в близките месеци.

В момента в страната действат 94 туристически информационни центъра, като повечето от тях са общински. Такива се стопанисват още от природни паркове, държавата и др. Към момента не е ясно каква част от тях ще пожелаят да се включат в обща мрежа, нито кой точно ще извършва сертификацията.

Все още няма коментари
Нов коментар