JTN: Потребителите ще отделят между 100 и 250 лв. за коледни подаръци

Само 2% от анкеританите ще изтеглят кредит, за да зарадват близките си

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

По-евтини подаръци и по-скромна празнична почерпка за близките, тъй като очакват финансовото им положение да се влоши допълнително. Това предвиждат 43% от участниците в национално представително проучване на Aгенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN, проведено в периода 7-10 декември сред 600 мъже и жени на възраст 18-74 години.

Деветдесет процента от запитаните ще използват заплатата или спестяванията си, за да купят коледни подаръци, и само 2% ще изтеглят кредит за тази цел. Повечето от анкетираните казват, че са отделили бюджет между 100 и 250 лв. за коледни подаръци и за не повече от четирима души, а 4% твърдят, че изобщо няма да купуват подаръци. Най-предпочитаният избор е козметика (36%), детски играчки (34%), дрехи и обувки (32%), книги (32%) и техника (31%), отчита проучването на JTN.

Над 60% от анкетираните усещат по-слабо или никакво коледно настроение, а 54% споделят, че новите ограничения са променили изцяло плановете им за празнуване. Повечето от анкетираните споделят, че ще прекарат Коледа в най-тесен семеен кръг и смятат да посрещнат Нова година вкъщи, а 4% ще отбележат празниците сами. Ако всички ограничения отпаднат след 21 декември, 42% споделят, че ще празнуват с приятели, 36% биха пътували или отишли на почивка, а 26% - в ресторант или заведение, отчита проучването на JTN. Днес обаче ограниченията бяха удължени, което означава, че картината ще бъде малко по-различна.