🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Билла България" избра бивш мениджър на конкурентна верига за директор

Вигинтаc Шапокас е ръководил тук Т-market. В борда на директорите от Русия се завръща и Николай Петров

Вигинтас Шапокас е ръководил "Максима България" шест години
Вигинтас Шапокас е ръководил "Максима България" шест години
Вигинтас Шапокас е ръководил "Максима България" шест години    ©  Красимир Юскеселиев
Вигинтас Шапокас е ръководил "Максима България" шест години    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Вигинтас Шапокас е новият изпълнителен директор на "Билла България", който пое управлението на компанията от 1 октомври. В борда на директорите се завръща и Николай Петров, който ръководи "Билла Русия" в последните години. Промяната е обявена към медиите, но засега не е вписана в Търговския регистър.

"Билла България" е третата по големина верига за храни в страната, след германските "Кауфланд" и "Лидл". През последните години се върна към експанзия, но за разлика от лидерите напоследък е на загуба.

Новият директор

Вигинтас Шапокас (на снимката) има дълъг професионален опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки. След дипломирането си в специалност "Политически науки и международни отношения" в Университета във Вилнюс през 2003 г. започва кариерата си в Maxima Grupe в Литва, която в България управлява веригата Т-market. В продължение на две десетилетия е част от висшия мениджмънт на компанията в различни държави, като в шест от тези години е изпълнителен директор в България. През 2018 г. оглавява SuperSol Group - компания, класирана в топ 5 в търговията на дребно в Южна Испания, със 180 магазина и продажби в размер на 650 милиона евро.

Бордът на директорите на компанията се разширява с връщането на Николай Петров като главен оперативен директор, който ще отговаря за управлението на отделите "Продажби", "Спейс мениджмънт" и "Технически". Петров идва от Русия, където е бил изпълнителен директор на "Биллa Русия". Кариерата му в компанията стартира през 2001 г., бил е директор "Продажби" в "Билла България" и "Билла Русия", а в периода 2011-2015 г. е сред членовете на борда на директорите в страната, както и изпълнителен директор.

В управителния борд на компанията остават Албена Георгиева - главен оперативен директор, и Ваня Динева-Странджева - главен финансов директор. Албена Георгиева ще продължи да отговаря за отделите "Управление на категориите", "Контрол на качеството", "Импорт мениджмънт", "Анализ на промоционалните активности" и "Собствени марки". Ваня Динева управлява дейностите на отделите "Счетоводство", "Контролинг", "Управление на недвижимата собственост", "Кеш мениджмънт", "Правен" отдел, ИТ и "Billa сървиз".

Досегашният изпълнителен директор Норберт Мисбрандт, който бе начело на "Билла България" в последните повече от две години, ще поеме към нови професионални предизвикателства, съобщиха от компанията.

Billa отвори първия си магазин в страната на 5 октомври 2000 г. на бул. "България" в столицата. Днес компанията има 130 магазина в 39 града. През 2020 г. веригата отчита лек спад - приходите й намаляват с малко под 1% до 811 млн. лева, а загубата нараства и е 15.6 млн. лева.

Международната верига с най-голям брой магазини в България отвори четири нови обекта през миналата година и обнови десет. През септември тази година в Петрич и Велико Търново бяха открити нови Billa магазини, а в столичния квартал "Надежда" отвори реконструиран обект. Пак през септември веригата обяви, че започва цялостно обновяване на първи свой обект в Русе и десети поред в цялата страна от началото на годината. Заетите в компанията надхвърлят 4500.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Явно БИЛЛА са намерили купувач на бизнеса си в БГ.

    Нередност?
Нов коментар