"Лидл България" ще разшири склада и офиса в Равно поле

Новопостроеното ще е с разгъната площ от почти 18 хил. кв. метра

Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"    ©  PDS
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"    ©  PDS
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Лидл България" ще разшири логистичната си база в с. Равно поле и ще надстрои административната сграда на компанията в съседство. Проектът предвижда да се построят почти 18 хил. кв.м нови площи.

Размерът на инвестицията не е обявен, като в момента търговската верига е поискала издаване на строително разрешение в община Елин Пелин. От базата PDS става ясно, че само офис сградата по идеен проект е 12 хил. кв.м.

Все по-големи

Сегашният логистичен център в Равно поле отговаря за доставките в западната част на страната. Той е разположен върху 138 хил. кв.м, от които 38 хил. РЗП. Има 116 рампи и 25 хил. палетоместа.

"Предстои да започнем разширение на складовата ни база в с. Равно поле, София, която активно функционира вече 10 години. Тази стъпка е резултат от продължаващата ни през 2021 експанзия, новите магазини, които предстои да открием, както и ангажимента, който имаме към нашите клиенти - да гарантираме винаги свежи и качествени доставки във всички краища на страната", коментираха за "Капитал" от "Лидл България".

В отговор до "Капитал" от компанията посочват също, че "разширяването на складовата база налага разширяване и обновление и на административната сграда, която е разположена точно до логистичния център и която административно обслужва част от склада".

Офис сградата ще бъде с 12 хил. кв. метра РЗП, а проектирането й е възложено на "Ателие Серафимов архитекти", показва справка в базата PDS. От справка в имотния регистър става ясно, че "Лидл България" е купила през няколко сделки с юридически и физически лица доста терени в Равно поле в периода 2018-19 г.

"С обновяването и разширяването ще осигурим още по-добри работни условия за нашите настоящи и бъдещи служители - по-модерни и комфортни помещения за хранене и почивка, по-просторни съблекални и като цяло, много по-модерна, удобна и приятна работна среда, което винаги е било наш ангажимент като отговорен работодател", посочват от веригата в отговор до "Капитал".

Предстоящо строителство

През есента на 2020 г. стана ясно, че "Лидл България" ще строи трета логистична база в страната - този път в землищата на селата Чепинци и Локорско край София. Плановете са в новия обект да работят около 100 служители, а в складовата част - други около 150. Общата площ на имотите, в които ще се изгражда обектът, е 183 888 кв.м. Бъдещата складова база ще е с около 50 хил. кв.м застроена площ, с отделни помещения за пакетирани и палетизирани хранителни и промишлени стоки. Предвижда се също изграждане на паркинг за около 180 коли и 54 камиона.

"Лидл България" вече има изграден още един логистичен център - в Кабиле, който бе открит през юли 2017 г. и в който са инвестирани 80 млн. лв. Той пое зареждането на магазините на германската верига в Източна България. Разположен е върху 198 хил. кв.м, от които 50 630 разгъната застроена площ. Рампите в него са 121, а палетоместата - 28 672.

В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 105 магазина в 49 града и 3000 служители.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 3

    Успехът на веригата Lidl, не само в България, но и по целия свят където присъстват, е абсолютна мистерия за мен. Нито предлагат по-евтини стоки от другите вериги, нито по-качествени (дори напротив!), а като разнообразие на продуктите, предлагат най-малко стоки в сравнение с Billa, Kaufland или Metro например. Същата е ситуацията и на по-големи пазари като САЩ, Германия или Британия например, където Lidl успява да пребори конкуренцията от по-добри и мощтни вериги като Tesco, Walmart или Waitrose. Абсолютна мистерия!

    Нередност?
  • 2
    gwg1417274682383848 avatar :-|
    Boris Belev
    • - 1
    • + 7

    Стоките на Lidl не само са по-евтини от на Kaufland, Billa и Metro, но и са в пъти по-качествени и хубави. Имат супер яки rip offs дето са по-добри и от оригиналите при това с мин. 50% по-евтини.
    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Нередност?
  • 3
    ivan1980 avatar :-|
    Ivan Andonov
    • + 5

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Нищо в реалната икономика не се случва по мистериозен път. Там всичко почива на принципи и стратегии. Успява този, който предлага най-доброто съотношение цена-качество. Лидл очевидно го прави.

    Нередност?
  • 4
    olg05611268 avatar :-P
    olg05611268
    • - 2
    • + 3

    Дано се сетят да направят дистрибуцията ваксините с помощта на Лидъл - слагат един фургон на входа, боцкат Пурковците и за награда - имаш ваучер за пазаруване в Лидъла!

    Нередност?
  • 5
    valve_stem avatar :-P
    Vv
    • + 3

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Не е чак такава мистерия.
    Лидл имат голям стокооборот на къс асортимент - тоест те обръщат стоката на доставчиците си няколко пъти преди да са я платили, тоест работят с чужди пари и прибират маржа. Ако вие вземете за 100 хил бързооборотна стока с 90 дни отложено плащане, и я продадете за 30 дни ще изкарате едни 25 хил още преди да сте я платили.
    При голям асортимент 20% от наличността е бавнооборотна стока, 40% среднообротна и още 40% е бързооборотната стока, тоест ако един супермаркет на Кауфл има стока за 5 млн - 2 милиона се продават преди плащане, 2 милиона може и да се продадът, 1 милион не е ясно... но първите 2 млн трябва да покриват разходите за другите 3.
    При Лидл няма такова нещо - те имат само бързооборотна стока и никакви други затруднения:)

    Нередност?
  • 6
    maya.biserova avatar :-|
    maya.biserova
    • + 1

    До коментар [#5] от "bgpainter":

    Съгласен и несъгласен, съгласен за бързооборотността на артикулите и несъгласен с отложеното плащане, понеже до средата на 2020 г. бе законово лимитирано до 30 дни отложено точно заради ритейл веригитие, след новата наредба за храните отложеното плащане е максимум 60 дни според българското законодателство.

    В допълнение мога да споделя, че логистиката между дистр.център в Полшва(където имат) и Логистичен център, като този в Равно Пол или Кабиле е винаги на 99%-100%, в смисъл, че камион не тръгва при по-малко от 32 палета или винаги целта е 33 палета.
    Пълна и абсолютна оптимизация.

    Нередност?
  • 7
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 1

    Лидл е любимия ми магазин. Не знам какви са им заплатите, но персонала е постоянен без текучество, поне в моя квартал. Едни и същи хора зареждат, разместват, работят на касите, фурните, зеленчуците..... пълна взаимозаменяемост. Дори управителят на смяна зарежда раклите и стилажите. Попадал съм на качествени европейски стоки на нормални цени.

    Нередност?
Нов коментар