🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговците искат административните норми да се прилагат еднакво, а не избирателно

Проучване на агенция ЕСТАТ по поръчка на Сдружението за модерна търговия отчита проблеми и нагласи в ритейл сектора

Николай Вълканов    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Слаба подкрепа от страна на държавата, бюрокрация, проблемна нормативна уредба, административни неуредици, голяма данъчно-осигурителна тежест. Това са бариери, посочени от мениджърите на търговските компании, участвали в национално представително проучване на бизнес средата в България (BBCI, Bulgarian Business Climate Index), проведено от агенция ЕСТАТ по поръчка на Сдружението за модерна търговия. В изследването са участвали 400 компании (сред които и търговски) плюс 200 търговски дружества допълнително. По молба на сдружението в интервютата са добавени въпроси, свързани с регулаторната рамка, административните актове, работната сила и финансовото положение, задавани ексклузивно на представителите на търговските фирми.

Среден брой на проверките - 422 за година

Едва една трета от мениджърите на търговски компании са съгласни, че данъчната система създава равни условия за всички дружества в страната, а доверие в съдебната система имат само 28% от запитаните. Тридесет и шест процента от анкетираните намират защитата на имуществените права за неефективна, показват резултатите от проучването.

Само 27% от запитаните търговци казват, че са доволни от правителствените инициативи, свързани с публичните обсъждания на нормативни актове, важни за прозрачност и доверие в обществото. Също толкова смятат, че регулациите и проверките на държавните органи се прилагат избирателно.

Проблем за компаниите е и различно тълкуване на законодателни норми от териториалната администрация в отделните региони на страната. "Една норма е безпроблемна в един град, но в друг град същата норма за същия търговец се преценява като нарушение от проверяващите", даде пример Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. Според него наличието на държавни регулатори, чиито членове са с изтекъл мандат, не е опция, но не са опция и политическите назначения. В регулаторите трябва да бъдат назначавани хора с доказани професионални качества, в противен случай обществото губи доверие в държавността, подчерта Вълканов и даде пример с Комисията за защита на потребителите, чиито решения по един нашумял казус с протеинови барчета падат в съда.

Според вътрешна анкета на Сдружението за модерна търговия средните разходи на търговските компании за труда на служителите, които съдействат на проверяващите от различни държавни институции, е 85 хил. лв. годишно. А средният брой на проверките в едно търговско дружество е 422 за една година, съобщи Николай Вълканов.

В добро състояние

Секторът на търговията се сблъсква и с редица специфични проблеми като инфлацията, намаляващото потребление, липсата на кадри и намирането на квалифициран персонал. В същото време обаче индексът за бизнес климата показва позитивно настроение у мениджърите през януари, докато обичайно такива са стойностите му през април, посочи Иво Желев - изпълнителен директор на ЕСТАТ.

Според проучването 94% от търговските компании твърдят, че са в добро или поне в задоволително състояние. Само 13% от мениджърите на търговските предприятия споделят, че състоянието на бизнеса им се е влошило в предходното тримесечие, а 9% очакват то да се влоши тепърва. Предприятията в риск от търговския сектор са 11%, показва проучването.

Двадесет и седем процента от търговските компании отчитат ръст в размера на приходите си към януари 2023 г. Една трета от търговските компании регистрират ръст в средния размер на сметката на клиент.

Инвестиционните нагласи сред търговските дружества са дори малко по-високи в сравнение със средните за страната. Ритейлърите виждат вътрешния пазар като перспективен и достатъчен за развитието на бизнеса, отчита проучването на ЕСТАТ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    whyman avatar :-|
    whyman

    Е, кой не иска?

    Нередност?
Нов коментар