🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хванати в крачка

Според Едуард Сноудън още няколко държави разполагат със собствени еквиваленти на шпионската програма PRISM

В много страни продължават да се провеждат шествия в подкрепа на Едуард Сноудън
В много страни продължават да се провеждат шествия в подкрепа на Едуард Сноудън
В много страни продължават да се провеждат шествия в подкрепа на Едуард Сноудън    ©  Reuters
В много страни продължават да се провеждат шествия в подкрепа на Едуард Сноудън    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато бившият подизпълнител на ЦРУ Едуард Сноудън разкри пред медиите съществуването на програмата за онлайн шпионаж PRISM на американската Агенция за национална сигурност (NSA), много държави бързо обявиха, че нямат нищо общо с подобни практики, и поискаха обяснения. Това дори провокира известно охлаждане на отношенията между Европа и САЩ и постави европейските държави в удобна позиция за преговори и извличане на ползи от цялата ситуация. Оказва се обаче, че САЩ далеч не е единствената държава, която има подобна програма.

През цялото време Сноудън твърдеше, че разполага с още секретни документи. Повечето държави изглежда пренебрегнаха тези негови предупреждения и продължаха да се обявяват категорично срещу практиката на NSA. Френският президент Франсоа Оланд беше най-твърд, като заяви, че САЩ трябва да спре да следи партньорите си. Няколко дни по-късно обаче в. "Льо Монд" разкри, че Франция също събира данни от интернет компаниите. Разкритията на Сноудън и на други журналистически разследвания по темата продължават. Генерираният досега списък е доста внушителен.

Имаме подробни файлове

Едва ли за някого ще е изненада, че правителствата по света търсят всякакви начини да се сдобият с максимално много информация за своите партньори, врагове, защо не и за съграждани и съюзници. Все пак информацията е най-ценният актив. Но въпреки това нивата, до които стигат програмите за събиране на данни, в някаква степен са изненадващи. Още с разкриването на PRISM се появиха съмнения, че британските тайни служби си партнират с американските си колеги и имат общи програми за следене. Това бързо бе категорично отречено и от двете страни. Няколко дни след това обаче Сноудън разкри данни за съществуването на британската система Tempora.

Тя съхранява огромни количества информация в продължение на 30 дни. Данните могат да са най-различни. Те се прехващат от презокеанските подводни интернет кабели, които практически осигуряват трасе за огромна част от интернет трафика. Специални устройства са разположени на около 200 фиброоптични кабела, които излизат на сушата на територията на Великобритания. Компаниите, които поддържат кабелите, знаят за тези устройства, но не е ясно дали са били принудени, или са се съгласили доброволно за инсталирането им. Резултатът е, че британската Централа за правителствени комуникации (GCHQ) се ползва с неограничен достъп до 21 петабайта информация на ден. Данните се анализират за съответствие с общо над 70 хил. ключови думи, които са подадени от GCHQ и NSA.

Цялата тази информация всъщност не се използва само от правителствените агенции. Само за NSA работят около 850 хил. души, като по-голямата част от тях са служители на компании подизпълнители и също разполагат с достъп до данните, припомня в. Guardian. Технологичното издание Wired пък допуска и възможност, при която GCHQ и NSA си сътрудничат при анализа на данните, тъй като британските служби нямат ограничения в местните си закони за следене на американци, точно както и NSA има право според законите на САЩ да следи чужденци.

Интернационална мрежа

И макар програмите на САЩ и Великобритания да са най-широкообхватни, те не са единствените. Споменатата по-горе френска програма е много сходна. Тя следи данни за телефонни разговори, имейли, активност в социални мрежи и почти целия останал интернет трафик, който влиза и излиза от Франция. За разлика от Tempora и PRISM френската алтернатива, чието официално име е неизвестно, съществува без необходимата законова база, твърди "Льо Монд" и допълва, че данните се споделят с почти всички полицейски и разследващи агенции в страната. Пожелали анонимност френски политици са споделили впоследствие, че данните се събират само в името на сигурността и не се използват за шпионаж на партньори или държавите от ЕС. Освен това според тях не се следят комуникации, които са извън територията на Франция.

Германия, другият голям и гласовит критик на PRISM, също не е чак толкова невинна. Според Сноудън страната следва принципа "да не задаваме въпроси" и е помагала на NSA, като си е затваряла очите, казва той в интервю за в. Der Spiegel. По-късно говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Сейбърт обяви пред агенция Reuters, че германската "Федерална агенция за разследвания си сътрудничи с партньорски агенции, включително NSA, от десетилетия в рамките на законовите рамки". За момента обаче няма данни за наличие на собствена програма за събиране на данни от германска страна.

Шпионският скандал не подминава и няколко държави на други континенти. Последните разкрития на Сноудън пред бразилския в. O Globo посочват и Австралия като една от страните, които имат подобни програми. Всъщност родината на кенгуратата е доста активна в тази област има четири отделни центъра, които се управляват в партньорство със САЩ и генерират информация на базата на интернет трафика. Те са част от програмата X-Keyscore, която обхваща САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия. Всяка от тези държави е изградила дейта центрове, които събират и анализират данните, които след това се обменят. Според онлайн изданието ZDNet данните за наличие на подобна програма датират още от 1999 г. насам.

"Няма проблем, всичко е наред"

Това са най-честите думи, които се чуват от повечето политици, когато бъдат попитани за някоя от шпионските програми. Част от тях дори открито подкрепят подобна практиката. Сред тях е и външният министър на Индия, който в интервю за в. The Japan Times споделя, че без наличието на тези данни е щяло да бъде невъзможно предотвратяването на сериозни терористични атаки в няколко държави. "Това са само компютърни анализи на схеми на проведени телефонни разговори и изпратени имейли. Не е следене на съдържанието на писмата или на разговорите на когото и да е", твърди Салман Кършид.

Но не всички реагират толкова хладнокръвно. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър например се извини за "погрешно" изказване, направено преди няколко месеца. През март т.г. той е бил попитан от сенатор Рон Видън дали NSA събира каквато и да е информация за американци. Тогава Клапър отговори отрицателно и добави: "Не и съзнателно". След разкритията на Сноудън Клапър също обяви, че американците няма от какво да се притесняват. Миналата седмица обаче промени позицията си, съобщава канадският Център за проучвания за глобализацията.

Клапър е изпратил отворено писмо, в което съобщава, че при първоначалното си изказване "просто не е помислил за член 215 от Patriot Act". "Вместо това отговорът ми беше за събиране на съдържанието от комуникациите. Концентрирах се върху член 602 от FISA. Моят отговор е очевидна грешка, за което се извинявам", пише той. Член 215 на Patriot Act разрешава на NSA да събира данни за почти всички американци и включително създаването на профили на връзките между хората и компаниите.

Какво е решението за хората, които все пак не искат личната им кореспонденция да става обект на анализ на компютърни програми? Със сигурност не е да спрат употребата на цифрови комуникации и да преминат към добрата стара хартиена поща. The New York Times разкрива, че NSA има две специализирани програми за анализ на всички писма, които се изпращат или доставят чрез американските пощенски служби. "Двете програми подлагат обикновените писма на еквивалентно ниво на анализи и проверка, както NSA прави и с телефонните разговори и имейл", обобщава изданието.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-?
    2.5
    • - 13
    • + 10

    Всяка страна, постоянна членка на Съвета за Сигурност към ООН би трябвало да поддържа аналог на подобна система, в съответствие с възможностите си. И това едва ли са всички, способни да преследват стратегическите си интереси в глобалното село.

    Докато "подизпълнителят" Сноудън лае, керванът си върви...

    Нередност?
  • 2
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 48

    Това, което прави Сноудън, има за цел да отвори очите на всички ни - бели, червени, жълти и черни, да предизвика глобален международен дебат, за да разберем най-сетне къде живеем и какво се случва. Не само Щатите или някои ЕС държави - всички слушат. И в България се слуша внимателно, мноооого внимателно. Много кураж се иска, Сноудън знае какво ще му се случи, ако бъде хванат. Случаят с Брадли Манинг (не знам защо медиите тук дори не споменават, че най-сетне след 3 години делото срещу него започна), ще ни се види като разходка в парка! Аааа и да - Палтото ми е от ЦУМ, повтарям - от ЦУМ! :)

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-P
    Чарли
    • - 2
    • + 19

    Всички политици обичат "подслушването", но резултатите много често не съответстват на похарчените за целта пари. А се харчат огромни количества.
    Пример е единствения приказен герой, който ще се сдобие в скоро време с полицейска регистрация в България. :-)

    Нередност?
  • 4
    rainbou1 avatar :-|
    rainbou1
    • - 1
    • + 17

    "Те са част от програмата X-Keyscore, която обхваща САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия"

    Както обикновено, държавите от Британската общност са пак напред с материала.

    Нередност?
  • 5
    han_kubrat avatar :-|
    han_kubrat
    • - 5
    • + 6

    Нищо ново под слъцето това го е имало и ще го има, сега може би в по голям мащаб,както казва 2.5 керванът си върви,върви

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 17

    Дубрутру! Големият брат ви следи, за тези, които още не са разбрали.

    Нередност?
  • 7
    farragutwest avatar :-?
    Farragut West
    • - 33
    • + 14

    Хаха наивниците си мислят, че това лекенце Сноудън е нещо различно от държавен изменник. Виждаш ли, големия брат ни бил следял, нарушено ни било личното пространство.....сякаш не живеем в 21 век и не пазаруваме с кредитни карти и половината лумпени не се чекират във ФБ и не си ъпдейтват статуса всеки път, когато ходят по-голяма нужда. Изводите от тази ситуация са два: 1. Сноудън дезертира при врага в условия на дигитална трета световна война. 2. Националната сигурност на една държава се гарантира със всички възможни средства. Прага на "личното пространство" е прекрачен преди 20г.....връщане назад няма. Който твърди, че е възможно в 21в. да се живее в като през 70та година е или адски тъп, или го прави с користни цели като Сноудън. Който впрочем трябва да бъде тикнат в Гитмо.

    Нередност?
  • 8
    pi3.14 avatar :-|
    pi3.14
    • - 12
    • + 24

    [quote#7:"Farragut West"]Хаха наивниците си мислят, че това лекенце Сноудън е нещо различно от държавен изменник. Виждаш ли, големия брат ни бил следял, нарушено ни било личното пространство.[/quote]

    явно съм наивник, по твоите стандарти; смятам че Сноудън е whistleblower; и че не е държавен изменник, а защитник на обществения интерес;
    . . . и Големия Брат явно ни следи/слуша; а Цец малко да си почине;

    Нередност?
  • 9
    pi3.14 avatar :-|
    pi3.14
    • - 12
    • + 28

    браво, Сноудън !!!!
    още повече, че не прави това заради лична изгода;
    по всичко изглежда че е безкористен;

    Нередност?
  • 10
    farragutwest avatar :-|
    Farragut West
    • - 58
    • + 21

    Като надува свирката, защо отиде в Китай и в "демократична" Русия? Въпроса естествено е риторичен......девизът ти обаче отдолу под мнението изчерпва всякакво желание за културен дебат.

    Нередност?
Нов коментар