🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Клубът на преследваните

Защо бегълците от американско и международно правосъдие избират Еквадор

След Джулиън Асанж закрилата на Еквадор потърси и Едуард Сноудън (на снимката)
След Джулиън Асанж закрилата на Еквадор потърси и Едуард Сноудън (на снимката)
След Джулиън Асанж закрилата на Еквадор потърси и Едуард Сноудън (на снимката)    ©  reuters
След Джулиън Асанж закрилата на Еквадор потърси и Едуард Сноудън (на снимката)    ©  reuters

Първи беше Джулиън Асанж. Създателят на Wikileaks привлече вниманието към Еквадор, след като се скри в посолството на малката латиноамериканска страна в Лондон миналата година. Сега Еквадор отново прикова интереса към себе си с нов кандидат за политическо убежище. Този път подкрепа от американския гняв поиска бившият сътрудник на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън, който е търсен от Вашингтон по обвинение в шпионаж и кражба на правителствена собственост. Причината са направените от него разкрития за тайната правителствена програма за наблюдение PRISM, чрез която разузнаването системно е подслушвало телефоните и е получавало интернет данните на милиони хора.

Задачата на Сноудън обаче е трудна - да стигне до Еквадор. Той остава блокиран без документи в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва, след като преди дни реши да напусне Хонконг, където първоначално бе опитал да се скрие. Еквадорските власти все още обмислят дали да му дадат политическо убежище, тъй като той всъщност не е успял да стигне до никое от дипломатическите им представителства, а външният министър Рикардо Патиньо заяви, че процедурата може да отнеме седмици.

Страната вече ядоса САЩ, Великобритания и Швеция с решението си да осигури политическо убежище в лондонското си посолство за Асанж, който е търсен от Стокхолм за сексуални престъпления (които отрича). Основателят на Wikileaks се страхува, че ако бъде изпратен в Швеция, може да бъде екстрадиран в Америка, където да бъде съден за това, че направи публично достояние над 250 хиляди дипломатически грами от американските посолства по цял свят, както и доклади за военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак. В момента той активно подкрепя Сноудън и му съдейства за получаването на закрила от Еквадор.

Тънки сметки

Но защо двамата бегълци избраха точно Еквадор, след като страната има договор за екстрадиция със САЩ (макар и да се прави изключение в случаите на политическо убежище)? Причината е, че тамошният президент Рафаел Кореа е сред малцината, които не се притесняват да разстроят Вашингтон. Той е сочен за един от идейните наследници на починалия Уго Чавес и точно като него говори против "американския империализъм". Когато по време на една международна конференция венецуелският държавен глава нарече Джордж У. Буш дявол, Кореа побърза да допълни, че това е нечестно към дявола. Затова и за него случилото се със Сноудън и Асанж е удобен повод да размаха пръст на САЩ.

"В продължение на много години Вашингтон поучава латиноамериканските страни относно демокрацията. И освен че изповядва антиамериканска риторика, сега Кореа може да каже, че те са тези, които защитават човешките права. А и в случая с Асанж и Сноудън имаме голяма всеобща симпатия", обяснява пред "Капитал" специалистът по Латинска Америка от London School of Economics Франсиско Паница.

Освен това Кореа е член на регионалната организация ALBA (Боливарската алтернатива за Америка). Това обединение на левите правителства в Латинска Америка иска да намали влиянието на САЩ и основната му цел е де факто да натрива при всяка възможност носа на американците. Предишният лидер на ALBA на практика бе Чавес и сега анализаторите смятат, че Кореа ще се опита да поеме неговата ръководна роля. Но Еквадор е малка страна и няма ресурсите да бъде местен лидер, затова в осигуряването на защита за Асанж и Сноудън нейният президент може да вижда евтин начин да си спечели нужното влияние и респект сред останалите латиноамерикански държави.

По този начин Кореа показва и че зачита свободата на словото в момент, когато е сериозно обвиняван, че у дома упражнява натиск върху политическите си опоненти, частните медии и разпространението на информация. По подобен начин руската Russia Today даде трибуна на Асанж, докато руските телевизии масово пренебрегват опозиционни събития в самата Русия. Но Еквадор и Русия си приличат и по друго. Новият медиен закон в Еквадор ограничава броя на частните медии и съдържа няколко клаузи, които позволяват на Кореа да атакува и да цензурира критичните към неговото правителство мнения. Освен това медиите могат да бъдат глобявани за това, че не отразяват новини, които управляващите смятат за важни. Според правозащитни организации някои журналисти, които критикуват властта, са подложени на "публично заклеймяване и съдебни процеси", а съдебната система от години е затънала в "корупция, некомпетентност и политическо влияние". Кореа смята журналистите за "убийци с мастило" и е наредил на министрите си да спрат да дават интервюта за частните медии, които нарича "корумпирани".

В същото време по силата на декрет, подписан от президента през 2011 г., правителството може да надзирава дейността на всички международни неправителствени организации с представителства в Еквадор и да анулира правото им да оперират в страната, ако те "се намесват в политиката" или "атакуват обществената сигурност и мир". Така се получава следният парадокс – подгонени от САЩ заради това, че са се опитали да изобличат порочните практики на правителството, Сноудън и Асанж изведнъж се оказват в позицията да искат закрила от страна, чийто президент е наричан Кралят Слънце на XXI век заради хватката си над институциите. Ако бяха разкрили някоя еквадорска тайна например, двамата щяха сериозно да си изпатят.

Без изход

Но тази тъжна ирония е вторична грижа за Сноудън сега. САЩ вече заплашиха, че всички, които сътрудничат в бягството му, ще си понесат последствията. Те обвиниха Китай, под чийто контрол е Хонконг, и Русия за това, че не са го екстрадирали, докато е бил на тяхна територия. Всичко това със сигурност ще се отрази негативно и на отношенията между Еквадор и САЩ, но реално опциите на Вашингтон не са много големи.

"Мнозинството еквадорците подкрепят Кореа и американците не могат да направят много. Те може да опитат да наложат търговски санкции над страната, но това няма да е в техен интерес, тъй като Еквадор ще бъде в ролята на жертвата и останалите латиноамерикански държави незабавно ще го подкрепят", казва Франсиско Паница. По думите му САЩ трябва да бъдат много внимателни. Така че Кореа може да е спокоен - за разлика от средата на миналия век няма голяма опасност американците да нападнат Еквадор и да го свалят.

Но през седмицата водещият консервативен в. El Universo цитира еквадорски финансисти, според които даването на политическо убежище на Сноудън може да застраши подновяването от страна на САЩ на търговско споразумение, освобождаващо над 5000 еквадорски стоки от вносно мито. Властите веднага отговориха, че едностранно се отказват от тези митнически облекчения, за да спрат спекулациите, че латиноамериканската държава преценява дали да приеме Сноудън, изхождайки от личните си интереси. Освен това Кореа смятал да предложи на американците дарение от 23 млн. долара на година за обучителни програми за човешките права.

Но дори и Сноудън да получи политическо убежище от еквадорските власти и да успее някак да стигне дотам, това не означава край на проблемите му.

"Той няма да може да пътува извън Еквадор, защото няма да има документи. В случая с Асанж пък той е затворен в посолството без изгледи да го напусне в скоро време. А ако случайно има смяна на властта в страната, новите управляващи може да решат да си сътрудничат с американците", обяснява Паница.

Така че Еквадор е далеч от представата за обетована земя за бегълците от американско и международно правосъдие.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    true avatar :-|
    true
    • - 4
    • + 30

    Интересно, САЩ и Англия шпионират гражданите на целия свят по такъв начин, че даже и Оруел не може да си представи това, и единственото, за което Журналистите пишат сега е преследването на тези, които са направили това публично достояние.
    Но Истинският скандал, Шпионирането, отива на заден план, както при Wikileaks.
    Вместо всеки ден, всеки час журналистите да пишат за тези, които са организирали и заповядали шпионирането, каква е целта, с имена, място, дати , докато те бъдат предадени на международен съд.
    А журналистите на НюЙоркТайм, ВашингтонПост даже участват в смазването на носителите на лоши новини, журналистът от Гардиан е атакуван с разкрития от частния му живот от тях.
    За каква борба с тероризма става въпрос?
    Последните публикувани данни от Сноуден доказват как NSA шпионира Сградите на ЕС в Брюксел и Вашингтон, в ООН, като поставя микрофони в стаите на дипломатите и министрите на Всяка Една Страна и залите за преговори, а освен това манипулира интернет мрежата и получава освен записаните разговори и E-Mail и вътрешни документи от компютрите на дипломатите.
    Шпионирането се осъществява от пункт на НАТО в предградието на Брюксел, предоставен на NSA.
    Възмущението в ЕС е огромно, има даже предложения да бъдат спрени преговорите за свободна търговия, някои искат разследване на САЩ от интернационален съд.
    ЕС и Държавите в него Терористи ли са?

    Нередност?
  • 2
    manu_chao avatar :-|
    manu_chao
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#1] от "true":

    Много точно! ++++++++++

    Нередност?
  • 3
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 6
    • + 12

    Сноудън е един достоен човек! А всички нормални хора знаем, какво значи англосаксонският модел за демокрация! Англосаксонски политически цирк и милиони убити по света!

    Нередност?
Нов коментар