Мобилният пиратски залив

Сайтът ThePirateBay се опитва да спечели собствениците на смартфони и таблети, за които торентите не са толкова популярни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години все по-отчетливо изпъква разликата в мисленето на поколенията геймъри – по-зрелите търсят любимите си заглавия в реални магазини и онлайн платформи като Steam или пък опират до многобройните торент сайтове, където ги свалят безплатно. За по-младите пък игрите са просто иконки на приложения в App Store-а на Apple или Google, като ключовата дума е дали са "платени" или "free". Пиратите или по-скоро торентите като че ли останаха назад в ерата на РС-тата и в представата не повечето тийнейджъри те сякаш се превърнаха в чуждица. Сега популярният торент сайт ThePirateBay се опитва да се адаптира към новите реалности

По-бавният кораб

Причината за промените в потребителските настроения се крие главно в бизнес модела на мобилните приложения, които все повече разчитат на безплатно или много евтино сваляне, а генерират приходите си от реклами или от допълнително поръчване на виртуално съдържание. Освен това системата на торентите се оказва малко по-сложна и не толкова практична за смартфон потребителите.

ThePirateBay се надява да спечели сърцата на нови юзъри през смартфони и таблети. "Пиратският залив" ще пусне мобилна версия на страницата си, която в момента зарежда само десктоп вариант. Идеята е новата визия да е много по-оптимизирана за сензорни екрани и по-лесно да се ползва. "Нормалната версия на сайта излиза по отвратителен начин на мобилните устройства", коментират от екипа на ThePirateBay, цитирани от интернет изданието TorrentFreak.com.

ThePirateBay разполага с мобилно приложение, което всъщност е браузър, снабден с прокси. Целта му е да заобикаля забраните в някои страни. Но то използва РС версията на сайта, с което реално не помага много за оптимизацията му за мобилни устройства. Все още няма точна дата за дебюта на мобилната визия, но амбицията на ThePirateBay е да привлече колкото се може повече потребители. Сайтът не е единственият – българският портал Arenabg.com има само привидна версия за смартфони и таблети, която позволява на потребителя да се логне, но не и да разглежда торенти. Ситуацията е подобна и с други известни сайтове. Така че причините за лошата популярност на мобилните торент приложения се крие в голяма степен в самите портали.

В същото време програмите, с които се свалят и после сийдват (поддържат) торентите съществуват за основните мобилни платформи. BitTorrent и uTorrent имат версии за смартфони, като най-необлагодетелствани са притежателите на iPhone на Apple. За да може да се инсталират за "ябълковите" смартфони, трябва да се хакнат самите устройства (тоест Jailbreak-нат). Причината е, че компанията от Купертино е забранила в своя онлайн магазин торент клиенти.

Да подбиеш безплатното

Другата причина за ниската популярност на торентите е самият бизнес модел на съдържанието за мобилните устройства. Приложенията за смартфони и таблети залагат повече на безплатния начин за разпространение. Инсталирането на програма или игра не струва пари или ако има цена, тя е символична – от един до няколко лева. Което контрастира значително с аналогичното съдържание за РС, което се продава за десетки левове. Разработчиците за мобилен софтуер разчитат на приходите от реклама или от продажбата на допълнителни екстри към базовото приложение. На потребителите им е много по-лесно да свалят безплатната легална апликация, вместо да търсят кракната версия по торентите. Подобна е и ситуацията при музиката – всяка песен може да се намери изключително евтино в iTunes, Amazon MP3 и други подобни онлайн магазини. Услугите за стрийминг като Pandora и Spotify пък прилагат модела на приложенията - безплатно слушане срещу реклами или абонамент за повече екстри. Простатата, достъпна и евтина услуга е смятана за най-доброто оръжие срещу пиратството. Засега в мобилното пространство тази формула работи.

Йо-хо-хо и бутилка ром от смартфон

Което не означава, че пиратството е победено на мобилната сцена. То просто се проявява в различни измерения. Още от зората на смартфоните по торент сайтовете се появяват кракнати версии на платени мобилни приложения и различни софтуерни инструменти. В момента в магазина Google Play има десетки апликации, позволяващи споделяне на музика. Някои от тях дават възможност да се слушат последните хитове от класацията Billboard например.

Феновете на споделянето на съдържание дори си създават собствени услуги за стрийминг. Просто използват приложенията за облачно съхранение на файлове, които комбинират с безплатни стрийминг програми. Така те слагат в облака музиката си и я слушат навсякъде през смартфона  си. Най-популярният метод е в създаването на паралелни онлайн магазини, в които се предлагат пиратски приложения. По такъв метод работят и Jailbreak-натите iPhone, както и доста от нелицензираното съдържание за Android.

Докато музикалната индустрия скача "на нож" на всяко нелицензирано ползване на съдържание,  разработчиците за мобилни приложения са раздвоени доколко им влияе пиратството.   Разчитащите на безплатния модел са по-малко застрашени, защото няма голям смисъл да се краква нещо, което така или иначе не струва пари.

"Повечето хора в сферата на iOS и Android не мислят за пиратството", коментира пред  гейм портала Gamesutra.com Адам Мартин, изпълнителен директор на Red Glasses, който стои зад популярното приложение Star Catcher. "За големите студиа това не се отнася, но за малките екипи пиратството е един от начините да подобриш продукта си." Вместо да подават искове за нарушение на интелектуалната собственост, някои разработчици просто добавят в кода на играта си специални награди за пиратите. Най-много се пиратстват повечето приложения, които са за iOS и са платени. Някои от "кракнатите" версии достигат до 70-80% от общите сваляния.

Опитите на ThePirateBay да навлезе в мобилното пространство може и да не се увенчаят с успеха, който платформата има при компютрите. Това не означава непременно, че краят на торентите е близо - просто те ще останат популярни за PC, докато при мобилните устройства ще се разчита на други технологии.

Все още няма коментари
Нов коментар