Доктор Ружа и правенето на пари от нищо

Чрез комбинацията от криптовалута и мрежови маркетинг OneCoin привлече хиляди клиенти от цял свят и много обвинения, че е измама

Минималната сума за започване в OneCoin e 130 евро, а най-скъпите обучителни пакети достигат 12 500 евро.
Минималната сума за започване в OneCoin e 130 евро, а най-скъпите обучителни пакети достигат 12 500 евро.
Минималната сума за започване в OneCoin e 130 евро, а най-скъпите обучителни пакети достигат 12 500 евро.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Минималната сума за започване в OneCoin e 130 евро, а най-скъпите обучителни пакети достигат 12 500 евро.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има няколко бързи начина човек да натрупа баснословно богатство. Такъв е например да си печата собствени пари или пък да организира финансова пирамида. Разбира се, те си имат и недостатъци и основният от тях е, че в най-добрия случай са на ръба на закона, ако не и отвъд него. Затова и като правило държавите чрез централните си банки са си запазили монопол и върху създаването на валути (официално) и върху пирамидите (без особено да го афишират).

В съвременния дигитален свят обаче границите често са доста размити. Трудно да се каже дали bitcoin и всичките нароили се около 400 виртуални валути реално са пари. А още по-трудно е да се каже кои сред хилядите компании, залагащи на мрежов маркетинг (multi level marketing - MLM) са нещо повече от прикрити Понци схеми.

Някъде в тази сива зона се намира и OneCoin, криптовалута, създадена през 2014 г. от българката с германски паспорт Ружа Игнатова. Нейната регистрирана в Гибралтар компания осигурява на сървърите  си копаенето на монетите, цялата търговия с валутата и заявява, че работи по евентуалната й бъдеща употреба - свързване с банкови карти и ползването й като реално разплащателно средство. Засега обаче единствената възможна употреба е в създадено от самата компания  виртуално казино CoinVegas. Основните приходи обаче са от продажба на образователни пакети на стойност от 130 до 12 500 евро на над 530 хиляди клиенти според брояча на сайта и уверенията на самата Игнатова. А тези пакети наред с останалото дават възможност за различни бонуси при привличане на нови клиенти.

Бизнесът, изглежда, наистина е бумтящ, защото от началото на годината Ружа Игнатова придоби чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София - ресторант "Крим" и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание за общо 9 млн. евро. Съдейки по представените документи в Търговския регистър - лична нейна собственост.

Дали това е пирамида, опитваща се да експлоатира интереса към виртуалните валути, няма как да се каже със сигурност при липсата на данни доколко бонусите на старите членове се изплащат с постъпленията от привлечените. Обвинения за това има в различни специализирани онлайн сайтове и форуми, изследващи финансови измами, като през юни и Унгарската централна банка изрично предупреди за опасностите от инвестиции в подобни продукти, базирани на виртуални валути и конкретно в OneCoin, която "обещава на съществуващите инвеститори висок доход от привличането на нови участници". Самата Игнатова отдава споменаването им просто като предупреждение, че инвестирането във виртуални валути е рисково, с което и тя е съгласна, но уверява, че към момента компанията гледа на регулациите сериозно, никъде не е имала проблеми с властите и има юридическо становище от реномирана германска кантора, че дейността им е законна. Така или иначе обаче има доста сигнални лампички, които всеки желаещ да инвестира във валута, в мрежова схема или в обучението си е хубаво да претегли внимателно.

Валута ли е

Първият ключов въпрос е какво точно е OneCoin. Според класическата икономическа теория една парична единица трябва да изпълнява четири основни функции - да е мерна единица, да е средство за размяна, да може да се ползва като стандарт за отложено потребление и да може да служи за съхраняване на стойност. Поне към момента криптовалутата трудно може да покрие надеждно всички тях.

Със сигурност OneCoin може да представлява мерна единица - за хората, които я ползват, тя има някаква стойност и съответно всеки е свободен да я изтъргува срещу друга валута или срещу нещо друго. Тук обаче има една ключова особеност - как се определя тази стойност. При традиционните валути, а и при всички стоки или книжа, това се случва на пазара. Засега обаче единственото място, където се търгува OneCoin, е на собствената вътрешна платформа на компанията. Това само по себе си е риск и изисква от всички инвеститори просто да се доверят на OneCoin, че пазарът не е манипулиран.

Още през май на гръмко събитие в Дубай с около 3000 посетители OneCoin заявява, че ще се котира и на новосъздадена борса за виртуални валути на име xcoinx. Сайтът обаче и досега е напълно неоперативен - съдържа само справка за текущата пазарна капитализация на различни криптовалути, която нарежда OneCoin на второ място след bitcoin с "изкопани" 306.9 млн. "oneCoin-а" на стойност 2.18802616 долара, което прави 671.5 млн. долара. Няма възможност за търговия, частта с често задавани въпроси и отговори е копирана дословно от друга борса. Няма и яснота за собствеността, а регистрацията на самия домейн xcoinx.com е скрита. Както впрочем и тази на самия сайт на onecoin.eu.

По аналогични причини функцията да може да се ползва за стандарт за отложено потребление (кредитиране), както и за съхранение на стойност (инвестиране), донякъде се компрометира. Твърдението на OneCoin е, че валутата се копае по предварително фиксиран математически алгоритъм и затова увеличаването на паричното предлагане е ограничено. Или иначе казано, не може да се печатат пари, както напоследък правят централните банки по света. В крайна сметка обаче единствената гаранция за ползвателите на валутата е думата на самата компания.

Поне за момента и последната функция на OneCoin практически не съществува, като никой извън "членовете" (така самата компания нарича своите клиенти) не я приема за размяна. Или просто казано, за разлика от познатите ви долари, евро или левове с нея не можете да купите нищо извън собствените образователни пакети на компанията. И можете да я превърнете в някоя от конвенционалните валути единствено на споменатата борса.

Каква е разликата с bitcoin

Голямата разлика с bitcoin и повечето други криптовалути, рекламирана и от самата компания, е именно, че целият регистър на притежателите на onecoin и транзакциите се извършват централизирано в сървърите на OneCoin. В този смисъл тя прилича по-скоро на нещо като PayPal. Предимството от това, както и от единствената борса, според Ружа Игнатова е, че така цялата търговия се концентрира на едно място, което осигурява ликвидност.

Не липсват обаче и недостатъци. Първият е, че така самата компания, ако е недобросъвестна, може да манипулира както предлагането на валута, така и цената й. За да се контрира това притеснение, от OneCoin навсякъде подчертават, че техният block chain се одитира ежеседмично от независима компания. Това е българското дружество "Семпер фортис", независим член на международната верига Morison International, чийто управляващ съдружник Диан Димитров дори участва в презентацията в Дубай.

От одиторската компания обясниха пред "Капитал", че договорът им с "Уан нетуърк сървисес" от 31 март 2015 г. за одитиране на консистентността на техния block chain е прекратен. Задачите им по него са били изцяло технически и не са обхващали одит на финансови отчети или пък оценка на бизнес, данъчния или законовия модел. Преди подписването на договора са направени проверки на клиента, но не са открити рискове.

"С развитието на дейността на клиента ни през последния месец получихме няколко запитвания и обвинения по отношение на компанията и представителите й. Обсъдихме тези въпроси с централата и обяснихме всички сведения, които получавахме по мейл. Проведохме и няколко срещи с клиента, за да обсъдим въпросите и да получим тяхното мнение. Обяснението, което получихме, е, че всички обвинения идват от конкуренти и са заради бързото развитие на компанията", обясни Диан Димитров. "Тъй не сме в позиция да потвърдим или отхвърлим фактите, но и не искаме да носим репутационен риск по въпроса, решихме да прекратим договора с клиента си. Прекъсването на отношенията ни е в сила от 10 август, когато подписахме официално споразумение за прекратяване на договора ни", казва бившият одитор на OneCoin. Думите му контрастират с тези на Игнатова от началото на септември, според която валутата все още е одитирана.

По-същественият риск от централизацията обаче е, че няма никаква гаранция, че самата компания и основателите няма просто в някакъв момент да изключат сървърите и да изчезнат, а клиентите им да останат само с едни презентационни материали. При bitcoin, където целият block chain е разпръснат, това е елиминирано като опасност и никой еднолично не може да я унищожи. Ако доверието в нея се разклати и търсенето намалее, цената може да се срути и да загубите много, но като крайно винаги ще си останете с вашата бройка електронни записчета, наречени bitcoin, и ще можете да ги търгувате. Докато при OneCoin това не е така и това се признава и от Ружа Игнатова: "Или ми се доверявате, или не ми се доверявате. По принцип знаете къде съм. Има много компании, които се крият, не се знае кой стои зад тях, с какво се е занимавал преди. Изглежда, че хората ни имат доверие и досега не сме ги разочаровали", обяснява тя.

А опасенията, че това може да се случи, се движат именно от мултилевъл маркетинг структурата и от това, че основните приходи са именно от продажбите на пакети. Ако наистина се окаже, че моделът е неустойчив и притокът на клиенти спре и много поискат да си получат класически кеш вместо onecoin, основателите на компанията могат просто да напуснат кораба неусетно.

Как се купува доверие

Основният начин да се контрират такива страхове е да се търси легитимация на стартиращата компания чрез всякакви външни канали. Затова и OneCoin и Ружа Игнатова усилено залагат на трупане на имидж и внасяне на доверие отвън. И независимият одит е само част от това.

Презентациите на компанията са центрирани около фигурата и биографията на основателката. От университетите в Оксфорд и Констанц, до McKinsey и фонда на Цветелина Бориславова "СиЕсАйЕф" - дипломи и предишни местоработи свидетелстват за солидни финансови и юридически познания на Dr Ruja, както често ще видите да пишат за нея потребителите на OneCoin по социалните мрежи.

Опитите за полиране на имиджа обаче стигат и до крайности. Като например гордото позоваване на титлата Бизнесдама на 2014 г. Наградата, връчена на пищен коктейл в края на миналата година, е организирана от Евгени Минчев и извън лафстайл стойността й няма никаква яснота на база на какво се определя коя ще е победителка. Въпреки това клипове на връчването и речта под шумните аплодисменти на екипа й и гостите й от цял свят се радват на интерес сред клиентите в YouTube канала на компанията.

Стига се обаче и до конфузни ситуации. Така например друг имидж проект е фондацията на Игнатова One World Foundation. Тя обяви, че първият й проект ще е дарение за Seva Canada, но като крайно на сайта на канадската фондация изрично е написано, че към момента нямат никакви взаимоотношения с One World Foundation или OneCoin.

"Ние дарихме пари, което те не отричат. Но някой им писа и попита какви са One Coin, възможно ли е да сме пирамида. Те казаха, че не знаят, не могат да разследват и решиха да ни върнат парите. За мен лично е жалко", обясни Игнатова пред "Капитал".

Друг противоречив момент е рекламната кампания на компанията във Forbes. Майският брой на българското издание на списанието излиза с рекламна втора корица под основната, на която е Игнатова. В PR материалите на OneCoin обаче това е обявено като Д-р Ружа Игнатова в интервю за Forbes, а в презентациите може да се видят слайдове с корицата, наредена до тези на американското издание с Уорън Бъфет, Карлос Слим, Ричард Брансън и т.н. Нещо повече, на събития на компанията в чужбина са разпространявани и бройки без първата корица, които явно са специално напечатани за рекламни цели. Според източници на "Капитал" запитвания за това се получават и в българската редакция и в централата на Forbes. Оттам обясниха, че първата вътрешна страница на майския брой на Forbes България съдържа Д-р Ружа Игнатова като адверториал, платен от OneCoin, като част от маркетингова програма, наречена BrandVoice. "Страницата е брандирана OneCoinVoice, за да могат читателите да разберат, че източник на информацията е OneCoin. Интервюто не е част от стандартното редакционно съдържание, а по-скоро е включено като част от платена кампания на OneCoin", обясниха от Forbes.

Подобно обяснение получихме и от българския издател на списанието "Атика медия България": "Публикацията в българското издание на Forbes не е редакционно, а е реклама. В същия брой на списанието темата на корицата е за създателя на Minecraft Маркус Персон. Въпросната реклама не е отправена от корицата, а от вътрешна страница. Отбелязано е изрично, че е реклама, като BrandVoice - една от възможностите за реклама в списанието и, както за всяка реклама в списанието, не са поставени дизайнерските и информационни реквизити, съдържащи се на страниците, които са редакционно съдържание като номер на страницата, месец и година на издаване на броя, бранда на списанието, шрифт и т.н."

За разлика от рекламните си материали пред "Капитал" Ружа Игнатова потвърди, че за корицата е платено, но настоя, че е била интервюирана от журналист.

Друг подобен проект предстои - Ружа Игнатова е представена като панелист на Четвъртата среща на ЕС и Югоизточна Европа на 14-15 октомври, където като "платинен спонсор" е посочен OneCoin. Събитието е организирано от The Economist, откъдето обясниха неофициално, че няма връзка между участието и плащането. "Д-р Игнатова беше избрана за говорител, след като местната ни PR агенция спомена, че списание Forbes наскоро публикува специален профил, и решихме да поканим българска жена предприемач, за да участва като панелист в дискусията за бъдещето на финансовите транзакции", обясниха от екипа на The Economist отговарящ за събитието. Те са получили юридически становища за самата валута и за MLM схемата на компанията като в никое от тях не са видели червени лампички

Кой трябва да провери това

Предупреждения за възможността дигитални валути да се ползват за измами има от години и от различни институции, включително и от американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси. През февруари сайтът за колективно "копаене" на криптовалути - Cointellect без предупреждение изчезна и спря операциите си. През пролетта с полицейска операция в Банкок беше затворена криптовалутата UFun и досега продължават арести по обвинения, че е била пирамида. В Испания също през юли имаше двадесет ареста във връзка с друга криптовалута Unete. Оценките там са, че 50 хил. души са загубили около 50 млн. евро.

На този фон в България институциите не проявяват особен интерес да проверят доколко дейността на OneCoin и българското му обслужващо дружество "Уан нетуърк сървисес" отговарят на закона. От БНБ обясниха, че към настоящия момент на европейско и национално ниво не съществува правна рамка, регламентираща изискванията към дейностите по придобиване, търгуване и разплащане с виртуални валути, поради което последните не са обект на регулиране и надзор от Българската народна банка.

"В тази връзка дружествата, извършващи дейностите по придобиване, търгуване и разплащане с виртуални валути като тази на OneCoin не подлежат на лицензионен или на уведомителен режим и съответно от страна на дружеството "Уан нетуърк сървисес" ЕООД не е постъпвало заявление за лицензиране като платежна институция, дружество за електронни пари или кредитна институция. Дружеството не е регистрирано и като представител на платежна институция или дружество за електронни пари", отговориха от централната банка на въпросите на "Капитал", пояснявайки, че виртуалните валути не са законно платежно средство и използването им е изцяло на собствен риск за потребителите, включващ и риск от пълна загуба на парична стойност.

По-интересното обаче е, че така и не става ясно коя институция би се нагърбила да проверява казуси за евентуални пирамидални продажби, въпреки все още пресните болезнени спомени от пирамидите през 90-те в България. От БНБ препратиха по въпроси за защита на потребителите към Комисията за защита на потребителите и Комисията за финансов надзор, когато се отнася до финансови активи. И от двете институции обаче не отговориха на изпратените запитвания за коментар.

Така официален отговор на въпроса какво точно е OneCoin скоро едва ли ще получим. Уверенията на Ружа Игнатова са, че така или иначе продуктите им не се предлагат в България, но предвид това, че има Facebook група на български тимове в OneCoin и YouTube презентации, вероятно все пак им клиенти и тук. За тях както и за хилядите им съмишленици остава сами да преценяват перспективите пред инвестицията си. И ако успеят да направят три продажби на пакети за по 12 500 евро до 20 септември могат да се класират за следващото ексклузивно събитие на OneCoin в Макао. И да разчитат на обещанията за развитие на OneCoin и да се надяват, че са заложили именно на тази от всички над 400 виртуални валути, която не просто че не е измама, но и която ще успее да детронира bitcoin. И ще ги направи баснословно богати... както обещават презентациите. Какво толкова - да вложиш няколко хиляди евро и след години те да са няколкостотин хиляди... Кой би отказал?

53 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 4
    • + 99

    Балъците на този свят явно никога не свършват.

    Нередност?
  • 2
    megalocnus avatar :-|
    megalocnus
    • - 3
    • + 54

    Основното предимство на децентрализираната система на биткоин е че много трудно може бъде контролирана от кое да е правителство, а да предизвикат инфалция е почти невузможно.

    Докато централните сървъри на докто Ружа всеки един момент могат да се окажат собственост на правителството на Великобринания.

    Нередност?
  • 3
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 2
    • + 88

    Будалите са като райграса, колкото по-често ги стрижеш, толкова повече стават.

    Нередност?
  • 4
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 2
    • + 49

    Човешката глупост се конкурира само с човешката алчност. Има случай от Гражданската война в Русия, когато за пари са ползвали етикети за оцет. Е, за кратко време.

    Нередност?
  • 5
    kristianb avatar :-|
    kristianb
    • - 4
    • + 30

    Няма ли да се регламентират подобен род измами?! В случая не се предлага нито продукт, нито услуга. Бас слагам, че и голяма част от приходите не са отчетени с касов бон.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    saturdaymorning avatar :-|
    saturdaymorning
    • - 3
    • + 36

    Биографията й звучи доста измислена, особено частта с Oxford i McKinsey. Might be worth to double-check?

    Нередност?
  • 7
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 16
    • + 12

    До коментар [#5] от "kristianb":

    Ти пък намери какво да кажеш. :) За коя онлайн услуга си получил касов бон?

    Нередност?
  • 8
    alexnenov avatar :-|
    Alexander Nenov
    • - 16
    • + 6

    Едно време световната банка излезе съа атановище че биркоин са били пирамида

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    alexnenov avatar :-|
    Alexander Nenov
    • - 62
    • + 6

    Предния ми коментар се бъгна. Та световната банка обяви биткоин за пирамида. Всеки плюе крипто валутите без реално да ги разбира. Не ме изненадва, че бг медия захапа бг криптовалутата. Аз не вярвам, че става дума за Понци схема. Вярвам, че това е една добра бг идея.

    Нередност?
  • 10
    nage avatar :-|
    nage
    • - 8
    • + 24

    колкото повече се обръща внимание на такива неща и се пише за тях - толкова повече стават, един здравословен игнор не е ли най-доброто, което може да се направи?

    Нередност?
Нов коментар