Замунда банана бенд*

Популярният торент тракер zamunda.net се опитва да се трансформира в платформа за промотиране на артисти

Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След две години Zamunda.net няма да е същата", това коментира пред "Капитал" Иван Димитров, специалист от маркетинг компанията Digital Division, която е наета от популярния торент тракер, за да го трансформира. Потребителите на сайта може да си поемат дълбоко въздух, защото той ще продължи да бъде мястото, в което те да си обменят съдържание чрез популярната peer-to-peer (P2P) система. Основната концепция е постепенно zamunda.net да се превърне в платформа, на която български артисти да си промотират своите продукти, без да се изоставя торент тракера. Целта е да се предлага оригинално и легално съдържание, което да бъде в полза на творците. Опитите да се трансформират p2p сайтовете и изобщо торент системите за разпространение на дигитални продукти засега не се увенчават с голям успех. Не само на българска почва, но и на международно ниво.

Най-известният и може би най-интересен е подходът на BitTorrent Bundle. Това е услуга, която позволява на изпълнителите да качват безплатно легално съдържание на торент тракера, като потребителите получават достъп до него само срещу имейл адрес, който остава при твореца. Сред най-известните творци, които ползат Bundle-а са Moby и Madonna. Платформата се използва най-вече за промотиране на музика или изпълнители, но все още се използва сравнително ограничено за по-голямо съдържание. Другият голям тракер в България Arenabg.com направи няколко не много успешни опита в миналото и засега не възнамерява да променя коренно концепцията на сайта. Zamunda.net от своя страна има потенциал за развитие на подобни начинания, най-малкото това е един от най-посещаваните сайтове в интернет пространството на България. Според изследователската агенция Alexa, торент тракерът е на седмо място по посещаемост в страната и е втори по популярност български домейн след електронната поща abv.bg. Това означава, че той се достига от повечето българи онлайн и е добра отправна точка откъм потребителска база. Въпросът е как да се използва пълноценно тя...

Визия без ограничения

Конкретен отговор все още няма - стратегията е да се изгради платформа за промотиране на българските творци. Специфичното за новия поглед на Zamunda.net е, че няма да се разчита само на една идея и съответно визия, или с други думи, ще се работи в движение.

"Подходът е тип стартираща компания и в момента сме в много начална фаза", коментира Димитров. Първоначалната идея е да се правят промоции на различни музикални групи или изпълнители на началната страница на сайта. Музикантите, които до момента са се включили в този експеримент на zamunda.net са "Остава", Рут Колева и група "Оратница". Първите с екслузивни клипове за сайта, а последната група дори обяви, че възнамерява да използва p2p тракера, за да разпространява своята музика. Засега техническото осъществяване е под формата на блог, в който новите неща се пускат като постове. В една тема може да се интегрират линкове към торенти на изпълнители, които са решили да споделят по този начин свое съдържание. Това може да са трейлъри, албуми, видеоклипове и др. По отношение на материалите, които могат да се качват, почти няма ограничения (ако се предоставят доброволно авторските права). Димитров даде пример с книгите-игри, един позабравен жанр, който се радваше на голям интерес в страната през 90-те години на миналия век. Групата около "Призвание: Герой", която обединява доста от авторите на старите произведения, са качили в zamunda.net значителна колекция от своите книги и се опитват да възстановят жанра. Така те също могат да се възползват от новата платформа, за да се популяризират.

Проблемите с авторското право се решават, като всички материали се качват от творците и се разпространяват под лиценза Creative Commons. Според Димитров обаче доста артисти подценяват този подход и не го използват, макар че той може да увеличи популярността им.

"Оказа се, че повечето продуценти, с които влязохме в контакт, търсят участия, и то повече международни", коментира Димитров и допълни, че промотирането на събития ще влезе във фокуса на новата стратегия на сайта. Първоначално ще се интегрира със социалната мрежа Facebook, която промени начина, по който се промотират събития.

Така реално Zamunda.net опипва почвата, като не ограничава своя светоглед при развиване на новата платформа. По-големи резултати се очакват след няколко месеца, когато започне да се изгражда нова софтуерна база, върху която да стъпи. Защото се използва базата на стария сайт и всичко се прави ръчно от администраторите, докато крайната концепция е това да го правят самите автори. Всъщност Zamunda.net са си оставили голямо пространство за действие и в зависимост от ситуацията могат да се превърнат в услуга за стриймване на музика например. Проблемите могат да дойдат от липсата на конкретен фокус, което да размие целите на сайта или пък да създаде нови главоболия с правоносителите.

Чашата е наполовина празна

Не толкова голям оптимист е Илиан Гешев, собственик на другия голям торент тракер в България – arenabg.com. Той е убеден, че този модел поне за момента няма шанс да се развие в големи мащаби.

"Ние сме пробвали много пъти през последните години подобен тип разпространение, но на много ниско ниво – без да постигнем особен успех", коментира Гешев пред "Капитал". Той допълни, че основният проблем е в законовата рамка, която обхваща самите p2p методи за разпространение.

Докато самите торенти са легални според законодателството в Европа, проблемите идват при файлове с неуредени права, които потребителите си обменят. Именно неизясненият статут на това съдържание, както и преноса на авторски права са основните спирачки, които държат настрана големите правоносители на филми, музика, книги и други, смята Гешев.  

"Вторият проблем е как да се формира точна цена – на каква база ще се изчисли тя независимо за какво е", коментира Гешев. Тук се има предвид как да се формират лицензите за авторско право, колко приходи носи от реклама съответното съдържание и т.н. "Броят на свалянията не е точен показател, който може да се ползва за подобни цели", допълва Гешев.

Именно тези фактори са отказали за момента Гешов да реализира подобни проекти. Затова той допълни, че засега Arenabg.com ще запази настоящата си концепция.

Димитров за момента не обяви конкретни планове дали и как ще се монетизира трафикът на новата платформа. Засега концепцията е да не се плаща на правоносителите, а те да предоставят съдържанието с цел представянето му пред аудиторията. Той потвърди, че платформата е най-подходяща за по-малки и независими артисти, а не толкова за големите разпространители, които имат голяма и добре изградена мрежа за дистрибуция.  

"Интерсно е, че продуцентите са по-въодушевени, отколкото самите артисти", коментира Димитров.

Все още проектът на Zamunda.net е в прекалено ембрионален стадий, за да се разбере дали ще се наложи и дали ще монетизира големия потребителски интерес към него. Ясно е, че сайтът експериментира с всички възможни варианти и се надява да пробие поне в един от тях. Ако успее, може да се превърне в един хубав пример за това как да се използва p2p технологията в полза на авторите.

* Хумористична музикална група от 90-те години на изминалия век, на която е кръстен торент тракера zamunda.net.

 

Двете "Замунди"

Април се оказа превратен за сайта zamunda.net, след като един от администраторите с прякор break"превзе" тракера, като изтри базата данни и отне правата на останалите членове. Впоследствие се появи алтернативна интернет страница zamunda.se, където се предполага, че са отишли останалите оригинални членове. През май е регистрирано в Търговския регистър "Замунда.нет" ЕООД, което се занимава с разработката и поддръжката на интернет сайтове, дигитални услуги, реклама и др. Собственик е Христо Любенов. Именно регистрацията на Zamunda.net предполага и опитите на вече компанията да се опита да предоставя легално съдържание на сайта.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 18
    • + 22

    Неадекватна глупост, от където и да се погледне :-)

    Нередност?
  • 2
    volen1 avatar :-P
    volen1
    • - 11
    • + 12

    не е така, по-голямата част от хората свиквате със един сайт и си мислите, че ще е глупаво ако той се развие в друга насока, но не е така. Какво пречи в замундата да има обяви за коли, видео клипове, поща, новини и какво ли още не. Всичко се прави са по-лесно, примерно когато преди не излизаше в търсачките някои хора забравяха как се пиши и за това се намериха тези сайтове http://zamundase.com http://zamunda-net.com http://zamunda.se...да препращат за по-лесно. Всяко нещо е за по-добро, но късно разбираме това.

    Нередност?
  • 3
    mich avatar :-P
    mich
    • - 3
    • + 6

    А дано ама на дали :)

    Нередност?
  • 4
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 7
    • + 27

    Става дума за сайта, който го откраднаха. замунда.нет Оставам с чувство, че на новия собственик не му пука за "промотирането" на артистите, а просто се чуди как да монетизира за последно контрола си.

    Нередност?
  • 5
    xari123 avatar :-|
    xari123
    • - 7
    • + 20

    Изобщо не ми дреме за бг изпълнители особено Рут еди коя си и Осатави...Явно ще си влизам само в замунда се. Пълна простотия е да развалите нещо, което работи.

    Нередност?
  • 6
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 10

    rutracker.org въведоха подобно нещо преди повече от година - ако никому неисвестен артист иска да си пусне албума там го прави при две условия:

    1. Съгласява се, че албумът се разпространява безплатно от тракера и няма претенции за лицензни такси и авторски права.
    2. Няма право да го маха в продължение на една година, след това - вече може да писка да се свали и т.н.
    3. Задължително се прави рецензия от екип на сайта, който казва - харесва ми, не ми харесва и т.н.

    Не знам докъде са сега, преди една година свалих няколко неща от там - имаше и добри, имаше и плява. Но със сигурност имаше групи, които няма как да чуеш иначе (едното беше някакъв Disco-Trash микс).

    Реклама и за групата (rutracker.org е нещо като нашите zamunda+arena и е супер популярен), реклама и за тракера (гледайте, подпомагаме изкуството не се занимаваме само с нелегални неща.

    Ама чак да се правят пари, както са се засилили в България - дори руснаците са се спрели навреме - това е най-лесният начин да им дойдат на проверка, докато далаверата е безплатна, органите общо взето няма за какво да се заядат.

    Нередност?
  • 7
    ventzy avatar :-@
    ventzy
    • - 7
    • + 32

    Нагло е да откраднеш сайт. Нагло е и с него да започнеш "стартираща компания". Сигурно за първи път в живота си искрено желая неуспех на някоя "стартираща компания"!

    Нередност?
  • 8
    ktbnakude avatar :-P
    .......
    • - 5
    • + 13

    [quote#0:"Замундата"] Музикантите, които до момента са се включили в този експеримент на zamunda.net са

    "Остава",
    Рут Колева и
    група "Оратница". [/quote]

    то пък едни "музиканти" .....

    едните уж оставали , но всъщност никъде не са ходили
    другата.........каквото и да се каже-ще е вярно
    третите....известни в три входа в Люлин
    .........
    не е работеща тази посока , промоция на НЕпромотируеми
    може да стане онлайн фонотека , със стойностни изпълниния , но трябва "SMS трансформация"........

    а българинът не обича да плаща

    Нередност?
  • 9
    voxy avatar :-|
    voxy
    • + 4

    в България на година излизат 2-3 парчета които стават, отделно тази ниша е заета от beatport, soundcloud, mixcloud до iTunes, а догодина и YouTube ще пусне платена услуга

    Нередност?
  • 10
    nightowl avatar :-|
    nightowl
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#6] от "epoc":

    преди няколко години този руски тракер (най-големия) имаше ЧЕТИРИ МИЛИОНА регистрирани потребители. Сега сигурно са повече. Не го сравнявай с нашите, мащаба е друг. А крадената Замунда(нет), ако иска и публичен дом безплатно може да качи, все тая,хората не са глупави.

    Нередност?
Нов коментар