🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #3: Обща платформа ще обедини всички IoT проекти в умните градове на България

Vivacom представи визията си за единен контролен панел за smart технологии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Много населени места в България вече осъществяват разнообразни проекти от сферата на Internet of Things (IoT) и, инсталирайки сензори и предавателни устройства на различни места в градската среда, получават ценни данни, подпомагащи по-доброто управление на процесите в тях. Умният град вече не е абстрактно понятие от необозримото бъдеще, а реално се случва и у нас, макар и засега по-скоро "на добра воля" и често без достатъчна интеграция между различните smart услуги.

"Не всичко е свързано в една обща система, от която да се управляват отделните модули на умния град", коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom, по време на представянето на новата платформа Viva Smart пред журналисти в София. За да се справи с това предизвикателство, телекомът вече е готов с решение, с което ще обедини всички негови IoT услуги. Освен "умния" град в тази инициатива влизат още две направления – бизнесът с центрове за данни и проектите от сферата на дигитализацията в образованието.

В приложението може да се съдържа информация например за градския транспорт, за пътната обстановка и затворените улици, дори списък с адреси на най-близките аптеки, програмите на театрите и други.

Става въпрос за управление, мониторинг и анализ на цялостната градска среда по начина, който вече се използва в градове като Дубай, Измир и Дъблин. Вече действащата на различни места платформа предлага удобен интерфейс с различни модули, включително такъв за управление на трафика, за умното паркиране, за метеорологичните условия, за интелигентни сгради и дори за следене на нарушенията по пътя. Информацията от всички тези раздели е лесна за достъп и управление, като едно от най-ценните предимства на решението е, че различните данни могат да се комбинират и да се вземат решения на база обобщени анализи.

Освен специализиран интерфейс за самия клиент - частен бизнес или община, платформата е обърната и към крайния потребител. Чрез приложение за смартфони се предлага отделен достъп за гражданите, които могат да разгледат в удобен формат цялата релевантна за тях информация директно от мобилния си телефон. Какво точно да се визуализира в това приложение решава предлагащият услугата. В него може да се съдържа информация например за градския транспорт, за пътната обстановка и затворените улици, дори списък с адреси на най-близките аптеки, програмите на театрите и други. Хората също биха могли да видят и какъв е т.нар. индекс на арогантността в съответното населено място (обобщени данни за пътнотранспортните произшествия, различни нарушения на пътя и т.н.), който може да се окаже важна информация, даваща представа за пътната обстановка и маниерите на шофиране в съответния град.

"Освен възможност за обединение на всички тези модули в единен интерфейс ключово предимство на платформата Viva Smart е, че тя надгражда това, което една община вече е постигнала в сферата на умния град", обяснява Мирослав Петров, главен търговски директор на Vivacom. Това означава, че например проект за видеонаблюдение в малък град с няколко инсталирани камери може да бъде интегриран към по-горния контролен панел и не е нужна преработка или изграждане изцяло на решението наново.

В рамките на Viva Smart телекомът включва не само звеното Viva Smart City, но и проектите Smart Data Hub и "Умно образование".

Smart Data Hub е платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни, която дава отговор на въпросите къде и как се пази събраната информация от всеки умен град, независимо голям или малък. Компанията разполага с 11 центъра за данни в различни точки в страната, чрез които предлага облачни услуги и колокация.

Умно образование пък е направлението, фокусирано върху технологичното обучение на учители, създаването на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи. До момента са реализирани разнообразни проекти за дигитализация на учебната среда в над 200 училища, обучени са над 6000 преподаватели и е планирано откриването на 5 нови лаборатории за обучение на учители и ученици.

"Не може да бъде отличен един град в България, който да бъде определен като "най-умен", обясни Петров, защото всяко населено място има свои специфични потребности." Различни проекти вече са реализирани например в Поморие, Силистра, Враца и Бургас, а градовете със системи за видеонаблюдение, инсталирани и управлявани от Vivacom, са 30. Платформата Viva Smart е усилие в посока обединение на постигнатото от всяка община в сферата на IoT технологиите до днес и е предпоставка за по-лесна реализация на следващите инициативи в посока умен град, умно образование, управление и съхранение на данни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanmar avatar :-?
    Иван Маринов

    В София почти всяка спирка на градски транспорт има табло. А тези табла измерват и температурата. Да се добави информацията от таблата в една такава система, ех .. готино ще е.

    Нередност?
Нов коментар