🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #6: IoT тенденции, които очакваме да се развият през тази година

Възходът на "свързаните" машини, или как IoT индустрията навлиза в нови, неизследвани територии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Интернетът на нещата" (IoT) вече престава да е нещо, за което говорим в бъдеще време. През изминалата година различни технологични решения, които позволяват на машините да "общуват" без човешка намеса, продължиха да се разгръщат и да променят все повече индустрии, макар и невинаги толкова осезаемо за крайните потребители. В България също наблюдаваме все по-смели стъпки в тази посока, включително от страна на общините, изкушени от възможностите, които предоставя т.нар. умен град. И въпреки че някои от тях все още са във фаза "пилотен проект", теми като смартпаркинг, умно сметосъбиране и видеонаблюдение не звучат просто като любопитна перспектива. Те вече работят на местна почва и на базата на натрупаните данни и опит е много вероятно тези IoT проекти да придобият по-сериозни мащаби и да обхванат още населени места. И то още преди края на 2019 г.

Всичко това става възможно благодарение на телекомите, които вече стартираха локално първите мрежи за много на брой свързани устройства – LoRaWAN (Long Range) и правят планове за изграждане на 5G. Тепърва обаче предстои те да разширяват обхвата им и стандартът да стане масов. И това ще доведе до нов подем в развитието на съществуващите и зараждането на много нови начинания от IoT сферата.

Междувременно ето няколко интересни IoT тенденции, които очакваме да се развият през тази година.

Не само колите ще са с автопилот

Една от най-интересните теми от прекрасния нов свят, в който не само хората, но и всевъзможни дигитални устройства обменят информация, са самоуправляващите се автомобили. Миналия октомври Калифорния даде зелена светлина за използването на първите автономни коли, които превозват пътници без съблюдаващ процеса шофьор. През декември пък Uber възобнови тестовете си, след като няколко месеца по-рано тяхна кола участва в инцидент и доведе до смъртта на пешеходец.

Преди обаче подобни пилотни проекти od добият по-сериозни мащаби и променят драматично начина ни на придвижване, на пътното платно, по тротоарите и във въздуха ще се появят много други самоуправляващи се машини. В началото на 2019 г. Amazon например представи своя Scout – робот с шест колела и размерите на хладилна чанта, който без човешка намеса може да доставя пратки до вратата на клиента, заобикаляйки хора, кучета и всякакви други препятствия из пешеходните зони. Този и други подобни проекти вероятно ще ни помогнат по-лесно да свикнем с идеята за автономните превозни средства и да ги приемем като обичайна част от градския пейзаж.

Битка за сърцата на хората

Друга тенденция, която ще наблюдаваме все по-често през 2019 г., е стремежът на градовете да ангажират своите жители с IoT проектите си. Това може да стане чрез унифицирана платформа за умния град, която предоставя достъп до различни услуги и информация чрез приложение за смартфони. Реализация на подобно постепенно върви и в България, а някои експерти дори предвиждат включване на игрови елементи в него. Гражданите например биха могли да трупат точки при навременно плащане на своите данъци, при използване на градски транспорт или при ползване на споделен вместо личен автомобил. Срещу тях те ще могат да получават отстъпки от различни услуги, достъп до събития и т.н.

По-голяма автоматизация на процесите

До 2024 г. свързаните устройства ще надхвърлят 22 милиарда в световен мащаб, прогнозира Ericsson в последния си доклад от ноември на 2018 г. Това ще донесе нови предизвикателства за управлението им. Според Бодил Йосефсон, оглавяващ отдела по IoT сигурност в шведската компания, автоматизацията е ключът не само към самоуправлението на тези устройства, но и към гарантиране тяхната сигурност през целия им жизнен цикъл.

Обемът IoT трафик ще нараства

В общия случай IoT решенията в момента се характеризират с много на брой връзки, но с предаване на малки като обем данни, което прави 2G и 3G устройствата най-популярни. Започват обаче да се появяват все повече сценарии, при които има строги изисквания по отношение на наличността, закъснението и надеждността на връзката. Такива приложения са например системите, свързани със сигурността на трафика, автономните превозни средства и индустриалната автоматизация. Всички те генерират в пъти по-голям пренос на данни, което ще направи използването на 4G, а в близко бъдеще и 5G мрежите, единствената възможност.

Така в началото на 2019 г. IoT индустрията се изправя пред нови предизвикателства, но и навлиза в неизследвани територии, които със сигурност ще разкрият един нов свят от възможности. Това ще бъде една нова дигитална реалност, възможна благодарение на още по-високите скорости за обмен на информация, липсата на забавяне в предаването на данните и много по-голям капацитет на преносната среда. Как ще се развият по-горе изброените тенденции и какви други ще се оформят през следващите месеци - предстои да разберем.

Автор: Никола Балов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geleto avatar :-P
    Гелето

    Вкарването на всевъзможни генератори на вълни в Дома ще роди следващите невиждани до сега болести.
    Колкото е по-лесно за тялото, толкова е по-вредно за него ...

    Нередност?
Нов коментар