🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #4: Smart камери ще защитават и по-малките градове

Силистра ще разчита на видеонаблюдението като превенция срещу престъпността

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Видеонаблюдението започва да се налага като все по-масово като ефективен метод за борба с престъпността в много български градове. Изградени от VIVACOM системи от "умни" камери са активни не само в големи градове като Бургас, но и в по-малки населени места, макар и в умален мащаб, съобразен с конкретните изисквания и нужди на местната власт. Най-новото технологично решение на телеком оператора вече работи в повече от 30 общини. В това издание на поредицата ни ще се спрем точно на един от по-малките градове в България - Силистра, където проектът беше завършен съвсем наскоро.

Проектът в Силистра на този етап включва 47 камери, разположени на 19 локации. Покрити са основните кръстовища, главните булеварди и улици, както и входните и изходните пунктове.

Новата система за видеонаблюдение на крайдунавския град се управлява от единен мониторинг център, който се намира в общината. Там на големи екрани постоянно се визуализира целият поток кадри, подаван от инсталираните камери. Видеозаписите от всичко заснето се съхраняват в срок от 60 дни, каквито са изискванията на МВР. Важно е да се отбележи, че във визуалните архиви може да се търси по време, местоположение или чрез допълнителни аналитични функции на софтуера, които могат да засекат например подозрителен изоставен багаж. Подобни базирани на изкуствен интелект възможности позволяват също така системата автоматично да алармира при възникване на подозрителни събития - изчезнал обект, паднал човек и струпване на хора и резки движения в кадър и т.н.

Проектът в Силистра е сравнително малък и на този етап включва 47 камери, разположени на 19 локации. Това обаче не му пречи ефективно да следи за всичко по-важно, случващо се на ключовите места в града. Покрити са основните кръстовища, главните булеварди и улици, както и входните и изходните пунктове, като конкретните позиции са избрани в зависимост от натовареността и гъстотата на инцидентите досега. Крайната цел е да се осигури безопасността на жителите и посещаващите Силистра гости. Според VIVACOM световните практики недвусмислено показват, че видеонаблюдението е много ефективен инструмент за превенция срещу извършване на престъпления. От компанията се позовават на аналитичен доклад, според който се наблюдава между 30 и 50% спад в престъпността на местата, където е изградена такава система за сигурност.

Видеонаблюдението е много ефективен инструмент за превенция срещу извършване на престъпления.

В конкретния пример със Силистра, тъй като видеонаблюдението е съвсем ново, резултатите тепърва трябва да се обобщават. Проектът се реализира през последната година и половина, като камери са били поставяни през последните няколко месеца. Настоящият етап е финализиран през ноември. Плановете на общината са системата за видеонаблюдение да бъде разширена, като предстои инсталация на камери и в съседните на Силистра села.

Системата за видеонаблюдение, която VIVACOM предлага на общини и частни предприятия, е част от тяхната по-мащабна IoT платформа VIVA SMART и по-конкретно от модул "Безопасност". Като част от него подобни проекти има изградени в няколко десетки български града, включително Търговище, където са инсталирани и камери за разпознаване на автомобилни номера.

Все още няма коментари
Нов коментар