🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//AI

Анализирай без код

Само допреди няколко години малко хора разбираха какво точно означава изкуственият интелект (AI), но фондовете наливаха огромно количество пари във всеки стартъп, който обещаваше да промени света. Повечето от тях, разбира се, не го промениха и последва връщане в реалността. От тогава насам тенденциите се промениха и новата мода са инвестициите в т.нар. low code или no code стартъпи - софтуерни компании, които правят технически прости, но практични продукти. MonkeyLearn е такава компания. Неотдавна тя набра 2.2 млн. долара за софтуерно приложение, което използва изкуствен интелект, за да анализира текст и данни. Според Раул Гарета, основател на MonkeyLearn, за продукта на фирмата има огромно търсене сред големите компании, които искат да си спестят време и усилия. За момента приложението не е безгрешно, но заради корените си в изкуствения интелект постоянно се учи. В крайна сметка понякога шумът около технологичните моди си заслужава.
//рециклиране

Оптимизирай боклука

Почти всеки голям град помни проблеми с боклука си (София не е изключение). Днес трудности със самото събиране на отпадъци в Европа и САЩ по-скоро няма, но има проблем с това как той да се рециклира и още повече - как тези процеси да се оптимизират. Replenysh, калифорнийски стартъп, създаден през 2016 г., иска да реши този проблем, но преди това трябва да го обясни. Според данните на компанията в момента е три пъти по-скъпо един тон боклук да се рециклира, отколкото просто да се изхвърли. Причините това "удоволствие" да е толкова скъпо са комплексни - от превоз до чисто технологични проблеми. Replenysh казва, че разработва "нова дигитална верига на доставките", което в превод означава, че прави софтуерни решения, които да намалят разходите на всички страни и да оптимизират процесите по рециклиране. Фирмата набра 2 млн. долара в сийд инвестиция, която ще иде за разработване на софтуера и разширение на американския пазар.
//продажби

Комисионна на хапки

Повечето търговски екипи получават комисионни след като завършат дадена продажба, но не и нещо преди това. Така цикълът става неблагоприятен за някои служители. Въпреки това има немалко индикатори как върви дадена сделка и преди тя да приключи. SetSail, стартъп, създаден от бивши служители на Google, използва машинно самообучение, за да разбере кои са тези сигнали и съответно служителите да получават по-равномерно заплащане според прогреса им по дадена сделка. Според компанията решението би трябвало да възстанови загубения ритъм сред някои от най-важните екипи в дадена компания. През юли фирмата обяви, че е набрала 7 млн. долара инвестиция от Wing Venture Capital, като така общата сметка външен капитал за стартъпа достига 11 млн. долара. Парите ще идат за разработка на продукта на фирмата и маркетинг. А екипите, които трябва да продадат продукта, вероятно няма да получат заплащане само в края на сделката.
Все още няма коментари
Нов коментар