Безоблачна сделка

Създадената пред пет години от българи компания HeleCloud беше придобита от швейцарската група SoftwareONE Holding

Съоснователите Стефан Бумов и Добромир Тодоров остават в оперативния мениджмънт на компанията
Съоснователите Стефан Бумов и Добромир Тодоров остават в оперативния мениджмънт на компанията
Съоснователите Стефан Бумов и Добромир Тодоров остават в оперативния мениджмънт на компанията    ©  HeleCloud
Съоснователите Стефан Бумов и Добромир Тодоров остават в оперативния мениджмънт на компанията    ©  HeleCloud
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сравнително големите сделки в българския технологичен сектор не са често явление. Но само през тази година вече има две. След като през март беше обявено сливането на най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос" с германската ec4u, които заедно станаха мажоритарна собственост на европейския фонд Silverfleet Capital, през септември стана ясно, че основаната от българи HeleCloud ще бъде придобита от швейцарския IT гигант SoftwareONE.

Чрез транзакцията HeleCloud, която е консултант в областта на облачните услуги и е най-големият независим партньор на Amazon Web Services (AWS) в регион ЕМЕА, ще продължи да развива софийския си инженерен офис като един от водещите европейски, а впоследствие и глобален хъб за подобни решения. Компанията е основана преди пет години във Великобритания от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев. Има офиси в Лондон, Хага и София, като българският екип е 90 души от общо 120 служители на фирмата.

Добавянето на ресурсите на гигант като SoftwareONE (годишни приходи 7.9 млрд. швейцарски франка) ще привлече още по-големи проекти към HeleCloud, която до момента е работила с над 150 международни клиента от сектори като финтех, ритейл и др. На този етап компанията ще продължи да функционира самостоятелно, като постепенно ще се интегрира в по-голямата структура. Съоснователите Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев ще останат в оперативния мениджмънт на компанията - Тодоров досега беше главен изпълнителен директор, Бумов - оперативен, а Колев - финансов. Тъй като сделката е за 100% от HeleCloud, от компанията излизат досегашните им британски партньори, сред които и фондът BGF, който през последните години инвестира общо 3 млн. паунда в нея. Най-големият актив и ноу-хау на компанията са специалистите и решенията с AWS, които компанията развиваше успешно през последните години - само от 2019 г. насам екипът е нараснал три пъти, а клиентите - 5 пъти. Главният изпълнителен директор Добромир Тодоров е един от първите служители на AWS в Европа.

Бързи преговори

До сделка се е стигнало сравнително бързо, след като двете компании преговорят от март насам, разкри пред "Капитал" Стефан Бумов, един от основателите на HeleCloud. Според него от година и половина е имало запитвания от потенциални купувачи, като сред тях са били някои от най-големите системни интегратори в света. Бързината на продажбата се обяснява и с опита на швейцарците в сливанията и придобиванията - само през тази година това е петата покупка на SoftwareONE, като преди това бяха придобити фирми от Бразилия, Полша, Испания и САЩ. SoftwareONE е създадена още през 1985 г. и в момента е сред водещите европейски доставчици на цялостни софтуерни и облачни системи - има над 65 000 бизнес клиента и работи с решенията на 7500 доставчика. Пазарната капитализация на компанията е 3.82 млрд. шв. франка, като контролът продължава да е в ръцете на основателите, един от които, Даниел фон Щокар, е и главен изпълнителен директор.

Швейцарската група не обявява финансовите параметри около изкупуванията си. Според източници от пазара оценката на HeleCloud е направена на база приходите на компанията, които за миналата година достигнаха 8.1 млн. паунда на британското дружество HeleCloud, със 70% повече от 2019 г. Стойността на сделката е по-скоро в средния към горния диапазон на оценките в IT сектора на иновативни млади компании, които могат да надминат и 10 пъти продажбите, заявиха източници на "Капитал" от бранша. Това ще я направи близка като стойност до оценката на "Булпрос", която беше около 90 - 100 млн. лв. през март.

Растеж и занапред

Самата HeleCloud също се разрастваше чрез придобивания - през 2019 г. купи свой нидерландски AWS партньор - OlinData, а през миналото лято и българския разработчик DataStork, който работи именно в сферата на клауд услугите. Приходите на българското дружество "Хелеклауд" за 2020 г. достигнаха 6.2 млн. лв. Това е и втора голяма сделка за Бумов за създадена от него компания - през 2014 г. аутсорсинг компанията "Софика груп" (Sofica) беше купена от американския технологичен холдинг TeleTech.

Очакванията са със SoftwareONE зад гърба си българският екип да продължи да расте и да работи по проекти за все по-големи клиенти. Което означава и привличането на все повече специалисти с AWS във фирмата. Според Бумов българският трудов пазар е достатъчно предизвикателен за намирането на подобни експерти, а HeleCloud сама обучава много от хората си. Но целта е една - софийският офис да е още по-голям и да е основен център за проектите върху AWS в регион ЕМЕА.

Q&A

Стефан Бумов:
Целта ни е да превърнем съвместната компания в най-големия доставчик на услуги върху AWS в ЕМЕА



Какви са бъдещите плановете за компанията?

Планира се интеграция, но на този етап HeleCloud ще функционира самостоятелно. В основата на сделката е да може да се използва моделът, по който HeleCloud оперира - доставя различни проекти в сферата на Amazon Web Services, и тези ноу-хау и експертиза да може да се интегрират и екстраполират в много по-голям мащаб чрез платформата на SoftwareONE, компания с 30-годишен опит и над 60 000 клиента.

Идеята е да се използва нашето ноу-хау, тъй като една от причините да ни закупят е, че HeleCloud още преди сделката беше най-големият независим Premier Consulting Partner на AWS в цяла ЕМЕА - най-големият европейски хъб с такава експертиза. Идеята е чрез платформата на SoftwareONE да я развием глобално.

Ще разширите ли екипа си?

Да, ще кандидатстваме за инвеститор Клас А. Бяхме готови с подобни бизнес планове още преди сделката, но сега със SoftwareONE ще можем да ускорим това разрастване на екипа в по-голям мащаб.

Лично вие какъв хоризонт си поставяте в компанията?

Ако трябва да говоря за мен професионално, най-важното е да се интегрира HeleCloud в семейството на SoftwareONE и да тръгне този мащабен проект за разрастване. В момента правим бизнес планове заедно, целта ни е да превърнем съвместната компания в най-големия доставчик на услуги върху AWS в ЕМЕА.

Допринесе ли коронавирусът върху решението ви да продадете компанията?

Не, ние по време на пандемията се разраснахме. Разбира се, страдаме от последствията на този коронавирус, който най-вече се изразява в ангажираността на хората - много е трудно да държим екип, който да е достатъчно сплотен - това не е само в нашия бранш. Но от гледна точка на бизнеса кризата роди възможности, ако трябва да използваме клишето. Какво се случи - много бизнеси, които бяха консервативни в използването на технологии или в стартирането на някаква форма на дигитализация, бяха форсирани от ковид. Което доведе до нови бизнес възможности за нас. Естествено това е нетният резултат, защото имаше и клиенти, които забавиха проекти.

И тази година ли очаквате растеж?

Да, дигиталната трансформация се ускори и тези бизнес реалности искат цифровизация и автоматизация на много процеси. Този процес се случва на практика в облачна среда, а лидер на пазара е AWS.