НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//платформа

Как си с наема

Плащането на наема навреме е един от най-старите и клиширани битови проблеми, но въпреки това продължава да съществува за много хора по света. И голяма част от тях се страхуват, че могат да бъдат оставени на улицата, ако нямат точната сума на точната дата. Платформата Till се опитва да промени това, като застане между наемателите и наемодателите и им помогне да достигнат до благоприятно и за двете страни решение: ако длъжникът няма конкретната сума на въпросното число от месеца, неговият наем да бъде разделен на по-малки вноски. Наскоро Till обяви, че е набрала 8 млн. долара начално финансиране, което ще бъде използвано за развитие на идеята и навлизане на реалния пазар, като началната цел са САЩ. На практика Till е платформа за гъвкаво разплащане на наем, който да спести немалко скандали и главоболия и на двете страни. За момента тя има нужда от повече наемодатели, които да се включат в нея, за да могат да развият продукта на компанията чрез опит. Към този момент фирмата работи с 30 хил. жилища под наем в 14 американски щата.
//фармацевтика

В търсене на лекарства

Един от основните бизнес ефекти на коронавируса е, че фармацевтичната индустрия е хит за инвеститорите. Стартъпите, които така или иначе бяха в тази сфера дори преди кризата, очаквано сега ще бъдат големите победители - а такива не липсват, дори да не са насочени конкретно към откриването на ваксина или лечение за COVID-19. Atomwise, компанията, която разработва платформа за машинно самообучение, която се използва за намирането на нови лекарства, неотдавна обяви, че е набрала 123 млн. долара финансиране, които ще се използват за развитието на продукта. Голямата цел на Atomwise е софтуерът на компанията да заработи в посока откриването и комерсиализирането на терапии за редки заболявания. Проблемът пред фирмата е твърде бързото разрастване на силно нишовата компания, създадена преди осем години. Atomwise вече има договори за над 5.5 млрд. долара с гиганти в сферата като Bayer, Hansoh, Bridge и други. Тя отдава технологията си и на по-малки фирми като Stemonix и Sengine Precision Medicine.
//джаджи

Без кабел

Безжичното зареждане на устройства съществува, при това не от една или две години. И въпреки това си остава по-скоро готина възможност, отколкото нещо практично, заради дългото време, нужно за запълване на батерията. Развитието на технологията е неминуемо, така че логичният въпрос е защо да не го ускорим. Това е въпросът, който си задава и Eggtronic, италианската компания, която разработва технологии за безжично зареждане и пренос на данни. Наскоро тя получи финансиране от 10 млн. долара, които ще идат за развитието на нов хардуер в лабораториите на фирмата, с цел да се стигне до създаването на по-ефективни трансформатори на енергия. Крайната идея на компанията е кабелите да заминат в историята и всичко - и зареждането, и преноса на данни - да се случва безжично. За момента интересът към компанията е предимно от инвеститори, но скоро може да се появи такъв и от производителите на смартфони, които и без това не са в най-иновативния си период.