🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Oracle може да придобие TikTok

Компанията влиза в конкуренция с Microsoft

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания Oracle е поредният корпоративен гигант с желание да купи TikTok, приложението за кратки видеа, собственост на китайската ByteDance, пише Financial Times, като се позовава на свои източници. Американският президент Доналд Тръмп даде на китайската фирма 90 дни, за да се раздели с американския си бизнес, а по всяка вероятност освен местните операции ще бъдат продадени и другите англоезични пазари, на които е стъпила TikTok - Канада, Австралия и Нова Зеландия.

За момента има само един официален кандидат за купуването на TikTok - технологичната група Microsoft, която изяви готовност да направи бърза сделка. Според информацията на Financial Times Oracle ще работи като част от инвеститорска група, в която влиза и фонда Sequoia Capital.

Технологични трудности

И пред Oracle, и пред Microsoft би имало значителни проблеми при купуването на TikTok. Първият от тях е краткият срок, даден от американското правителство. Вторият е чисто технически - кодът на приложението трябва да бъде отделен от ByteDance, проблем, за който се говори все по-често основно защото кодът е писан в Китай и не е ясно как точно ще стане въпросното откъсване на TikTok.

Според други източници Microsoft има желание да закупи цялата TikTok заедно с индийските и европейските операции на компанията, но не е ясно дали и ByteDance би имала такива намерения. В момента TikTok е забранено като приложение и в САЩ, и в Индия - и в двата случая директно от съответните президенти, Доналд Тръмп и Нарендра Моди.

Според Тръмп САЩ имат "достоверни доказателства", че ByteDance използва TikTok, за разбиване на киберзащитите на страната. TikTok има над 2 млрд. сваляния по целия свят и е едно от най-популярните приложения в света, основно сред най-младите потребители на интернет. Компанията многократно е отричала да споделя данните на потребителите си с когото и да било, включително китайското правителство.

Изпълнителният директор на Oracle Лари Елисън е един от малкото високопоставени представители на Силициевата долина, които открито подкрепят президента Доналд Тръмп. През февруари Елисън започна набиране на средства в подкрепа на кампанията на Тръмп за втори мандат. Засега обаче не става ясно дали Белият дом има определен фаворит за купуването на TikTok.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vqy46622290 avatar :-|
    vqy46622290

    Зачем он им нужен, вопрос? Лучше бы какую-то букмекерскую контору себе открыли дополнительно. Я недавно ставил на сайте зеркале БК Фонбет https://stavki-zerkala.ru/fonbet/ очень остался доволен их широкими линиями.

    Нередност?
Нов коментар