🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ обявиха война и на TikTok, и на Tencent

Доналд Тръмп даде ултиматум на TikTok да продаде американския си бизнес, отговорът на Пекин изглежда неизбежен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално сложи начало на открита технологична война с Китай, след като със заповед спря китайските приложения WeChat и TikTok, пише Reuters. Те са собственост на два гиганта - публичната Tencent (с пазарна капитализация от 686 млрд. долара) и непубличната ByteDance, която също се оценява на стотици милиарди долари.

Докато ударът срещу ByteDance и конкретно TikTok е очакван и се говори за него от дълго време, а китайската компания вече предприе и действия в посока да се раздели с приложението, за да може то да продължи да съществува, атаката срещу Tencent e изненадваща. Тя е един от трите китайски технологични гиганта заедно с Alibaba и Huawei.

Заповедта на Тръмп забранява чат приложението WeChat, както и цялата дейност на TikTok, приложение за споделяне на кратки видеа, което обаче се смята за пробив в националната сигурност на САЩ. Тя ще влезе в сила след 45 дни, като това е и времето, което ByteDance ще има, за да продаде въпросната част от бизнеса си. Най-вероятният купувач на TikTok е Microsoft. В наредбата двете приложения са наречени "огромни заплахи" за страната.

TikTok и Tencent реагираха с изненада на забраната. "Все още се запознаваме със съдържанието на наредбата. Tencent изпълнява всички закони и регулации в страната", коментираха от Tencent. В изявлението на TikTok се казва, че компанията е "в шок от заповедта, която не дава възможност за защита". Компанията майка ByteDance отказва да коментира за момента.

"САЩ използват националната сигурност като извинение да използват държавна сила срещу неамерикански бизнеси. Това е просто практиката на един хегемон", се казва в изявлението на външното министерство на Китай.

Китайският отговор няма да закъснее

Докато досега Тръмп и администрацията му водеха война срещу една конкретна компания, Huawei, то сега може да се говори за война на национално ниво. Китай почти със сигурност ще отвърне на удара, което ще доведе до допълнителна ескалация. Почти всички големи американски технологични компании имат бизнес и в Китай, а най-уязвими могат да се окажат фирмите с изнесено производство.

Самото включване на WeChat и съответно Tencent в заповедта е странно и изглежда по-скоро като директна провокация към Китай. Докато TikTok е свръхуспешно приложение в САЩ, със стотици милиони потребители, особено сред младото население, WeChat има едва 19 млн. потребители в страната. В Китай обаче WeChat е цял информационен хъб, в който потребителите имат възможност не само да си говорят, но и да играят игри, да правят разплащания и да го използват като канал за новини. Общо по света WeChat има над 1 млрд. потребители.

Tencent е втората по големина технологична компания в Китай след Alibaba, която е с пазарна капитализация над 700 млрд. долара. Тя е известна преди всичко като гейминг компания с необичайна стратегия - заради напрежението между Китай и Запада, Tencent масово изкупува компании за разработка на игри по целия свят, но ги оставя независими, така че да не изгуби покритието си. Tencent е собственик и на американското студио Riot Games, което разработва играта League of Legends, една от най-популярните в света.

Досега позицията на САЩ беше, че Huawei работи като прокси за Китайската комунистическа партия и това беше и аргументът срещу изграждането на 5G мрежите на Запад от фирмата. Сега този аргумент, изглежда, ще се прехвърли и към всички останали китайски компании, дори и такива, които са листнати на борсата. Остава и въпросът с Alibaba, през чиито търговски канали се продават огромен брой фалшификати, но фирмата е в по-особена ситуация, защото е листната на борсата в Ню Йорк.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар