🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple подготвя 75 млн. броя iPhone с 5G за есента

Компанията ще представи и нова версия на часовника Apple Watch, таблета iPad и умната колона HomePod

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският технологичен гигант Apple е поискал от доставчиците си да направят поне 75 млн. броя iPhone 5G, който трябва да бъде официално обявен по-късно през тази година, пише Bloomberg. Освен смартфоните ще бъдат представени и нови версии на часовника Apple Watch, таблета iPad и умната колона HomePod.

Компанията очаква продажбите на новото поколение iPhone да достигнат 80 млн. устройства до края на тази година, пише още агенцията, като се позовава на свои източници. За момента все още няма конкретна дата кога ще бъдат представени новите продукти на Apple. Традиционно това се случва през септември, но през тази година е възможно забавяне от няколко седмици заради коронавируса.

Според изтеклата досега информация Apple ще пусне на пазара четири нови модела iPhone. Всички те ще поддържат 5G стандарта на мрежи, ще бъдат с нов дизайн и ще бъдат с различни размери на екрана. Според Bloomberg на пазара ще се появят първо по-евтините модели, а Pro версиите ще се забавят.

Запълване на нишата

Apple ще стане последният от трите най-големи производители на смартфони в света, който представя свой 5G модел смартфон. Преди нея същото направиха Huawei и Samsung, които са двата най-големи производителя по обем на пазара.

Досега Apple не смяташе това за приоритет, защото 5G мрежата по света не е изградена и обещаваните свръхвисоки скорости на връзка към момента остават в бъдещето. Някои страни обаче вече напредват с изграждането на мрежите от ново поколение, което отваря и търсене за устройства, които да могат да поддържат новия стандарт. На практика и телекомите, и производителите на телефони се изчакваха взаимно, като този разрив ще бъде затворен през идните години.

Самата Apple влезе и излезе от корона кризата по особено лек начин. Тя се превърна в един от големите победители от пандемията, като първоначално пое удар заради спирането на продажбите на смартфони в Китай, а след това - в останалата част на света, но двете не се засякоха и нивото на приходи до голяма степен се задържа. Това се отрази и на борсовото представяне на Apple. Отскоро фирмата отново е най-скъпата в света, като задмина петролния гигант Saudi Aramco. Текущата пазарна капитализация на компанията е 2.2 трлн. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар