🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Verizon избра Samsung за доставчик на 5G оборудване за 6.6 млрд. долара

Южнокорейската компания успешно се конкурира с Nokia и Ericsson

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската телекомуникационна компания Verizon избра Samsung Electronics за доставяне на оборудване за изграждане на 5G мрежа. Споразумението на стойност 6.6 млрд. долара е било финализирано в края на миналата седмица и е валидно до средата на 2025 г., съобщава Bloomberg.

По този начин южнокорейската компания навлиза уверено и на пазара на телеком оборудване, след като е била предпочетена от европейските производители Nokia и Ericsson. САЩ наложиха ембарго на използването на оборудване от лидера в сектора - китайската Huawei Technologies, като полага усилия съюзниците й по света също да се откажат да работят с китайската компания.

Изпълнителният директор на Verizon Ханс Вестберг заяви пред CNBC през юли миналата година, че Verizon не използва никакво оборудване на Huawei. Verizon вече беше клиент на Samsung и преди този договор, макар че се смята за най-големия клиент на Nokia според бележка до клиентите на JP Morgan от юли.

"Спечелването на поръчката от Verizon на Samsung ще помогне на компанията да разшири бизнеса си с телекомуникационно оборудване в чужбина, като потенциално ще даде възможност за преговори с други страни", казва пред Reuters Парк Сунг, анализатор в Cape Investment and Securities.

От южнокорейската компания посочват в съобщение до медиите: "С този дългосрочен стратегически договор ние ще продължим да разширяваме границите на 5G иновациите, за да засилим мобилните преживявания на клиентите на Verizon."

Samsung, която е най-големият производител на чипове в света и произвежда потребителска електроника, се опитва все повече да увеличи пазарния си дял в 5G оборудването.