🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски техгуру хареса имотна платформа с български корен

Основаната от Деница Тюфекчиева и Наталия Караянева Propy привлече инвестиция от легендарния технологичен инвеститор Тим Дрейпър

Основателките на Propy Деница Тюфекчиева (вляво) и Наталия Караянева усещат предимно позитивни ефекти за бизнеса си от коронавируса
Основателките на Propy Деница Тюфекчиева (вляво) и Наталия Караянева усещат предимно позитивни ефекти за бизнеса си от коронавируса
Основателките на Propy Деница Тюфекчиева (вляво) и Наталия Караянева усещат предимно позитивни ефекти за бизнеса си от коронавируса    ©  Propy
Основателките на Propy Деница Тюфекчиева (вляво) и Наталия Караянева усещат предимно позитивни ефекти за бизнеса си от коронавируса    ©  Propy
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основаната от Деница Тюфекчиева и Наталия Караянева Propy привлече инвестиция от легендарния технологичен инвеститор Тим Дрейпър.
  • В портфолиото на Дрейпър Propy ще бъде между имена като Tesla, Skype, Baidu, Twitter и други.
  • Компанията е насочена към технологична оптимизация на сделките с недвижими имоти с фокус САЩ.

Имотният сектор отдавна има отчайваща нужда от технологична революция - при това такава отвъд дистанционните огледи, които се наложиха заради коронавируса. Нуждата е толкова голяма, че в технологичния свят има цял подсектор, който се занимава с дигитализация на пазара на недвижими имоти - proptech. В него има нова българска звезда - Propy. Това е основана от Деница Тюфекчиева и Наталия Караянева блокчейн компания, която от години работи на пазара в САЩ. Целта й е да автоматизира целия back офис по сделката с недвижими имоти чрез платформа, достъпна онлайн за всички участници - продавач, купувач, агенции и нотариуси.

Propy е познато име в България още от 2017 г., когато набра 16 млн. долара чрез новия по онова време подход с първично монетно предлагане - ICO, особено популярно при първоначалната мания по криптовалути. Новината сега е, че компанията получава финансиране и от легендарния технологичен инвеститор Тим Дрейпър. И макар вложената сума да не е обявена, досегашните инвестиции на Дрейпър вкарват Propy в компанията на, меко казано, големи и успешни имена: Twitter, Tesla, Skype, Baidu, Twitch, Robinhood и Coindesk.

Пред "Капитал" съоснователката на Propy Деница Тюфекчиева коментира, че първата среща между екипа и Тим Дрейпър е още през 2017 г., като оттогава инвеститорът е следял развитието на компанията и е решил да вложи пари в нея едва когато се е убедил, че екипът е способен "да превърне визията си в бизнес".

"Нашият сегмент са сделките от разстояние и коронавирусът по-скоро помогна. До този момент през годината обемът на сделките, преминали през нас, вече надвишава 400 млн. долара"

Деница Тюфекчиева

"Инвестицията за нас никога не е била на всяка цена и затова е трудно да говорим за този период като преговори. За нас става дума за партньорство, което не само включва инвестиция, но всъщност фокусира върху нефинансовата стратегическа подкрепа, която ни е необходима в САЩ. Друг подобен стратегически инвеститор в Propy е Американската асоциация за недвижими имоти", казва Тюфекчиева.

Тихият блокчейн

В първите си години основаната през 2015 г. Propy често изтъкваше, че е блокчейн компания - сделките през платформата се верифицират през умни договори, което е и причината тя да е изцяло технологична компания, а не посредник.

"В самото начало срещахме трудности и най-вече недоверие, че именно ние като екип можем да променим нещо в този сектор, особено на глобално ниво. През 2017 г. спомогнахме за първата имотна сделка изцяло онлайн, след което успяхме да сключим и договор с най-големия жилищен строител в САЩ, както и станахме част от официалната партньорска мрежа на Berkshire Hathaway HomeServices", разказва Тюфекчиева.

През 2020 г. промяната е по-скоро тиха, отколкото очевидна: Propy вече се позиционира като фирма, чиято цел е оптимизация. На каква технология се базира тази оптимизация, оказва се, няма особено значение за нейните клиенти. Блокчейн корените обаче вероятно имат значение за самия Тим Дрейпър, който е един от най-ярките застъпници на криптовалутите и децентрализираните технологии.

Тюфекчиева казва, че инвестицията ще бъде използвана за подобряване на търговските операции на Propy в САЩ. "Продуктовата инфраструктура, която изградихме, вече е готова да бъде използвана от най-големите агенции за недвижими имоти в страната", казва тя.

Моментът изглежда добър. Макар коронавирусът да удари силно имотния пазар за няколко месеца през тази година, шоковата вълна всъщност подпомогна по-бързото усвояване на технологии в иначе консервативния сектор. "Нашият сегмент са сделките от разстояние и коронавирусът по-скоро помогна. До този момент през годината обемът на сделките, преминали през нас, вече надвишава 400 млн. долара", казва Тюфекчиева.

В България също има регистрирано едноименно дружество, собственост на американското. Отчетът му за 2019 г. показва приходи от 2.8 млн. лв., печалба от почти 400 хил. лв. и 24 служители на трудов договор. Но справка в Апис показва свиване наполовина на екипа през тази година - към юли в компанията работят 12 души.

Планът за бъдещето е сравнително ясен: интеграция на продукта на пазара и убеждаването на все по-голяма част от бранша, че технологиите нямат за цел подривна революция, а да спестяват пари и време. "Нашата цел е покупката на имот да е възможна изцяло онлайн", завършва Тюфекчиева.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар