🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестирай социално

Начинаещи трейдъри се насочват към платформите, които предлагат копиране на инвестиционни портфейли

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Томас е звезда, има стотици последователи, много хора се съветват с него и се съобразяват с мненията и прогнозите му. Причината e, че Томас носи печалба за своите фенове. Други се надяват на това. Платформата, в която се случва, не е нито Twitter, нито Facebook, а в една от набиращите популярност през последните години мрежи за социално инвестиране (copy/mirror trading). Томас в случая е с измислено име, но той олицетворява многото трейдъри, които формират свои портфейли в специализираните брокерски платформи, а хиляди други начинаещи и непрофесионални инвеститори ги копират, търсейки доходност.

Социалното инвестиране се появи преди около десетина години с платформи като eToro и NAGA Trader, а напоследък набира още по-голяма скорост. То черпи инерция от бума на пазарите и навлизане на робинхуд платформите, които осигуриха лесен достъп на дребните инвеститори до борсите - търговия с ниски или нулеви комисиони, инвестиции с по-малки суми във фракции от акции и други. Платформите за социално инвестиране допълват последните, като миксират със социалния елемент и споделянето на доверие. Реално те са брокери или платформи, работещи с тях, които осигуряват достъп до финансовите пазари (валути, акции, крипто) чрез отваряне на сметка. Екстрата е, че всеки инвеститор може да си избере портфейл на друг инвеститор, който да копира (Copy Trading) и така да следва неговото представяне, без да има нужда да прави собствен. Социалният елемент е, че всеки потребител има профил, рейтинг, може да споделя идеи, има собствен фийд.

Някои от най-популярните такива платформи са eToro, ZuluTrade, Darwinex, NAGA, всяка със своите особености като модел и търгуеми инструменти. Някои от тях позволяват инвеститорът да си направи собствен портфейл, без да е нужно да копира друг такъв. Обикновено привличат нови потребители с лансиране на нулеви такси (което не е точно така), широко портфолио от търгувани инструменти, лесен за ползване интерфейс, обучителни семинари и т.н. Всичко това е и техният аргумент да се рекламират и като платформи за начинаещи инвеститори. Затова и преди да се престъпи към тях, трябва да се оценят всички рискове - все пак става въпрос за търговия на финансовите пазари. Всички разглеждани платформи са под надзора на финансовите регулатори на държави от ЕС или са регистрирани там с единен паспорт. Всички те предлагат и мобилни приложения за по-удобно и бързо инвестиране.

Регистрация и търгувани инструменти

Платформите изискват регистрация, след което става верификация на лицето. Нужен е минимален капитал, като при повечето той е в рамките на 200 - 300 долара. Повечето платформи приемат банкови трансфери, но работят и с финтех платежни оператори като PayPal, Skrill и други.

И макар повечето платформи да изтъкват директната търговия с финансови инструменти, в повечето случаи платформите предлагат търговия с договори за разлика (CFD), която се случва на маржин. Тоест със заемни средства от брокера. Тук е и най-големият риск, тъй като, ако портфейлът загуби над определен процент, той изяжда собствения капитал на инвеститора, той пада под минимално изисквания праг, брокерът може да поиска да се внесе допълнителен капитал, но той има и правото да затвори позицията автоматично, а парите се губят. От няколко години Европейската комисия задължи всички брокери да обявяват риска от търговията със CFD. Горните платформи го правят - при всички от тях над 70% от инвестиралите в тези инструменти са губили пари. Рисковете са още по-големи при сделките с валути на маржин, където пазарът е доста по-динамичен и дори малки движения може да изхвърлят инвеститор с малък капитал от пазара. За оценка на горните рискове може да се вземе и показателят Drаwdown при някои платформи, който най-общо показва с колко процента може да падне стойността на портфейла след първоначалната инвестиция и колко са нужни, за да се възстанови до първоначалната сума. По-малък риск има директното инвестиране в акции - такива предлагат eToro и NAGA.

Копирай това

При регистрация някои платформи предлагат избор дали тя да стане като инвеститор или като такъв, който да бъде следван (Signal provider, Popular Investor). Други имат специални изисквания това да се случи постепенно. В случая на инвеститор новак, който е решил да копира портфейл, може да направи своя избор чрез голям набор от критерии. Платформите класират своите потребители с портфейли за копиране по доходност, риск, матуритет, при някои има и избор на редактора. Всеки потребител има профил и рейтинг, може да се видят и мнения за него от други потребители. Тук вече всеки трябва да направи своя избор и според толерантността си към риск - и своя инвестиционен хоризонт. След копирането системата автоматично следва базовия портфейл и движенията в него. Много важно и ключово е да се знае, че постигната доходност не е гаранция за бъдеща - нещо, което изрично посочват и самите платформи. Клиентските сметки при брокерите са гарантирани до определен размер от регулаторите в случай на фалит на брокера - например до 85 хил. паунда за Великобритания и до 20 хил. евро за ЕС, но това не засяга загуба от инвестиционно решение.

Внимание с "нулевите такси"

Таксите са нещо, което може да изяде част от доходността. Социалните брокери често се рекламират с нулеви и без скрити комисиони. Това обаче засяга самите сделки. Важно е да се следи дали има такси при изтегляне на средства и при зареждане - при повечето има главно при теглене. Другото типично за платформите "без комисиони" са по-широките спредове между купува и продава, откъдето идва и друг източник на доходи за тях. Това ги прави и по-малко приложими за спекулативна дневна търговия. При копиране на портфейл и реализирана доходност платформите взимат комисиони, като една част отиват в копирания инвеститор, а друга задържат те. При всяка начинът на начисляване и размерът са различни, така че е добре да се четат внимателно условията им.

Някои популярни платформи

еТоrо - това определено е една от най-лесните и интерактивни платформи за copy trading и създава истинско усещане за социална мрежа - с фийд, профили, новини, анализи, интервюта, образователна секция, уебинари, технически показатели. Напоследък е и с доста мащабна рекламна кампания. Предлага своя платформа за директна търговия с акции и фракции от тях, CFD, индекси, валути, комодитис, крипто. Има над 12 милиона потребители в 140 държави. Потребителят може да прави и собствен портфейл, без да копира друг. Минималният депозит е 300 долара. Копирането става чрез голям филтър, портфейлите са видими и прозрачни, всеки може да сподели своята стратегия. При eToro инвеститорите, които са следвани, се наричат Popular Investor - за да стане такъв, потребителят трябва да депозира в сметката си 1000 долара и в рамките на 2 месеца да привлече последователи с поне 500 долара инвестиции. Платформата е създадена през 2007 г. в Израел, а от 2010 развива социалното инвестиране. Днес се регулира от финансовия регулатор на Кипър за ЕС, както и от британския и австралийския. Сред критиките към услугата ѝ от някои регулатори е насърчаването към търговия с бинарни опции, които обаче в ЕС вече са забранени. Налага такса 5 долара за теглене на средства от сметката, печели от спредове, както и от някои такси като такива по отворени овърнайт позиции в CFD. Издава Mastercard карта. При eToro има и включена частна застраховка в Lloyds, която обаче не покрива активите в криптовалути.

NAGA - друга платформа, която създава изцяло усещането за социална мрежа, само че инвестиционна. Предлага търговия с акции, CFD, индекси, търгуеми стоки. Предлага голям набор от финансови инструменти, новини, календар, както и познатата платформа за търговия MetaTrader. Минималната сума за депозит по сметката е 250 долара, като платформата класифицира потребителите си според това - най-ниското ниво е железен търговец, а този с депозит 100 хил. единици е кристален. Ценното при компанията е, че може да издаде IBAN, както и платежна карта Mastercard, която обаче има високи такси за теглене. Като цяло извън сделките без такса с акции с другите трябва да се внимава. За всяка копирана и затворена позиция на портфейл има 0.5 евро такса. За теглене на пари от сметката е малко висока - 10 евро/долара, като минимумът за теглене е 50 евро/долар или друга валута. Компанията се регулира от кипърска комисия, листвана е на фондовата борса във Франкфурт, регистрирана е в местния регулатор BaFin.

ZuluTrade - гръцката социална платформа, базирана в Атина, е за начинаещите във валутната търговия. Тук, подобно на горните две, всеки може да следва стратегията на опитните трейдъри и да копира техни портфейли. Но с уговорката, че форекс търговията е на върха на рисковите финансови начинания - огромен пазар с големи обеми и движения, които може да изхвърлят и опитен играч лесно от пазара. ZuluTrade също така предлага и портфейли, които са комбинация от тези на най-добрите ѝ търговци. Освен това предлага и опция, която спира следването на определен търговец, ако той е променил стратегията си. Платформата работи с различни брокери, от което е и минималната сума за депозит - поне 200 долара. Има и платена регистрация с 25% споделяне на печалбата като комисиона.

Darwinex - платформата залага на бързината, ликвидността и математическите алгоритми. Предлага валутна търговия и инвестиции в aкции и CFD, но за тях се изтегля MetaTrader. Платформата също така използва алгоритми, с които създава стандартизирани портфейли за инвестиране - краткосрочни и дългосрочни, които се базират на най-добрите членове. Освен това от компанията инвестират и собствени средства в портфейлите. Има обаче доста високи такси за копиране на портфейлите и реализираната печалба - 20% от нея, като се разпределя в определено съотношение между платформата и копирания трейдър, донесъл доходността. Освен това има и годишна такса 1.2% върху активите в портфейла.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или използване на определен продукт. Посочените числа и условия може да варират и са според официално обявените тарифи на компаниите

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар