🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Владислав Димитров: 5G осигурява скорост, капацитет и липса на закъснение

Директорът "Архитектура, планиране и изграждане на мрежата" във "Виваком" за ползите от технологията и нейното развитие в страната

Владислав Димитров: 5G осигурява скорост, капацитет и липса на закъснение
Владислав Димитров: 5G осигурява скорост, капацитет и липса на закъснение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви са ползите от 5G технологията?

Динамичното развитие на съвременния свят изисква постоянна, бърза и сигурна свързаност както между хората, така и между различните машини и устройства. 5G е в основата на такива технологични решения, които се очаква да доведат до значителен ръст на производството, заетостта и доходите. 5G мрежата ще направи възможно пълнокръвното развитие на умния град и умния дом, ще възникнат нови клонове на индустрията, която ще стане много по-ефективна чрез използването на автоматизация и изкуствен интелект. Ще са възможни медицински интервенции и прегледи от разстояние. Дигиталното образование ще улесни и обогати учебния процес. Съвсем не на последно място - възможностите на мрежата по отношение на развлекателната и гейминг индустрията ще променят изцяло изживяването.

С какво 5G се различава от досегашните мобилни системи?

- 5G е развитие на досегашните мобилни технологии, но ще ни даде съвсем нова ера на свързаността. Въпреки всеобщия фокус върху радиочастта на мрежата основните новости не са там, а в опорните мрежи. Използват се максимално възможностите, които предлага виртуализацията за сегментация на мрежите и изнасянето на изчислителни възли в близост до потребителите - т.нар. Edge computing.

Три са основните предимства на 5G - скорост, капацитет и практическата липса на закъснение. Сегашните мрежи няма да могат да поемат стремително растящия обем данни и едновременно свързани устройства и тук е основната роля на 5G.

"Виваком" беше първата, която пусна 5G търговска услуга в България, като използва за база 4G мрежата на компанията. Кога ще започне изграждането на новата инфраструктура?

- Стартирахме търговската 5G мрежа в централните градски части на 27-те областни града като първи етап от въвеждането на новата технология. Това стана възможно поради стратегията ни да залагаме на облачни технологии в опорните ни мрежи, което ни позволява да въвеждаме нови елементи и услуги софтуерно. В мрежата за радиодостъп от години влагаме само 5G съвместимо оборудване. Използвахме честотите, които имаме, и ги съчетахме с една от най-модерните в момента технологии за динамично споделяне на спектъра. Амбицията ни е в следващите няколко години да осигурим национално 5G покритие. Паралелно след придобиването на допълнителен честотен ресурс в обхвата 3.6GHz ще добавяме капацитет и оттам ще повишаваме максимално постижимите скорости спрямо нуждите на абонатите.

Има ли препятствия за разгръщането на потенциала на новата технологияв страната?

- За масовото навлизане на новата технология са необходими допълнителен честотен ресурс и навлизането на пазара на достатъчно устройства, които я поддържат. Ще можем да имаме 5G мрежа с достатъчен капацитет и възможност за национално покритие по територия - включително слабо населени места и транспортни коридори, когато бъдат освободени допълнителни честоти в диапазона 700 MHz и 3.6 GHz.

За пълно разгръщане на потенциала на новата технология се изискват и масово достъпни съвместими устройства, затова ние във "Виваком" непрекъснато допълваме портфолиото си.

Опасенията за безопасността на 5G продължават да са тема в общественото пространство - предпазени ли са потребителите в България от негативни ефекти върху здравето?

- Всяка нова технология се приема с известно предубеждение. Затова е важно потребителите да знаят, че 5G е естествена еволюция на мобилните мрежи и използва честоти, които са познати и се експлоатират от достатъчно дълго време. В частта на радиодостъп технологията в основата си е същата, използвана при WiMax, 4G и WiFi. Изискванията по отношение на пределните норми на електромагнитни излъчвания остават валидни в пълна сила, а в България има едни от най-строгите ограничения в Европа.