За какво е целият шум (в сигнала)

Приложенията на телекомуникациите от ново поколение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичното общество е, условно казано, разделено на две по отношение на 5G: според едната част става дума за естествената еволюция на мрежите, която няма да доведе до рязка промяна в начина, по който те се ползват. Според другата част - със сигурност по-гласовитата - става дума за революция в телекомуникациите, след която нищо няма да бъде същото. 5G обещава автономни коли, свръхбърз интернет, умни градове, път към пълна автоматизация на производства и т.н. - но много от тези примери са, меко казано, екзотични и далеч в бъдещето, ако въобще се превърнат в реалност. Някои обаче са съвсем реалистични и се случват и в момента. Какво предлага 5G на потребителите и бизнеса и в крайна сметка защо е целият този шум?

Домашен интернет през мобилна мрежа

И в България, и по света има населени места, в които няма достъп до високоскоростен домашен интернет. Българското правителство знае това много добре - от 10 години то говори за "бърз интернет по селата", но такъв така или иначе няма. 5G мрежата би могла да реши този проблем, като предостави връзка на висока скорост навсякъде. Това би могло да се случи след години, когато телекомите покрият достатъчно голяма част от площта на страната. Предвид че първоначалната насока разбираемо е към големите населени места, 5G мрежата няма да стигне бързо до селата, но все пак телекомите теоретично биха могли да изпълнят това, което държавата не успя (и все още не успява).

Гейминг в облака

Ако искате да играете игри от ново поколение, имате два избора: или да го правите на конзола, или на високобюджетен компютър, който да има нужната за целта изчислителна мощ. 5G може да промени това и немалко технологични компании разглеждат именно тази възможност: въпросната изчислителна мощ да се случва в облака, а геймърите да виждат на екраните си само готовия продукт. Теоретично това би могло да се случи дори сега, защото проблемът не е толкова в скоростта на интернета, колкото в забавянето на сигнала (латенцията), която при 5G би била сведена до 1 милисекунда, единица, която е невъзможна за хващане от човешкия мозък или око. Съответно геймингът може да се превърне в софтуер като услуга, т.е. потребителите да плащат абонамент и да могат да играят която игра поискат, без да я имат на собственото си устройство.

Умно видеонаблюдение

По-високите скорости и минималното забавяне на сигнала биха позволили да бъдат разработени умни системи за видеонаблюдение - например на аерогари, където алгоритми автоматично да проследяват забравен багаж, движението на пътника и т.н. Подобни приложения може да има в системите за видеонаблюдение в търговски молове и дори по улиците, но тези примери със сигурност ще повдигнат и немалко въпросителни докъде се простират границите на видеонаблюдението през XXI век - и от страна на частни компании, и от страна на правителството. Стремглавото развитие на технологиите за лицево разпознаване правят този сценарий още по-притеснителен.

Телемедицина

В момента медицината се практикува в две крайности - или човек е накрак при лекар, или говори с него по телефона. Телемедицината, която се развива с бърза скорост по света заради коронавируса, може да промени това. Това означава не само онлайн консултации с високо качество и минимално забавяне на връзката, но и разчитането на данни в реално време, обучение на лекари и преглед на пациенти чрез виртуална реалност и други. По всяка вероятност тези подходи ще бъдат изпробвани първо в частни болници, а от там може да се пренасочат и към държавни. Въпросът е дали евентуалният край на пандемията не би спрял устрема на телемедицината.

Управление на машини от разстояние

През юни 2020 г. Shanxi Yangquan Coal Industry Group, компания, която управлява мина за въглища в Китай, премина към дистанционна работа. Само по себе си това не е впечатляващо, защото в средата на 2020 г. милиони компании по света бяха преминали към отдалечен режим. Впечатляващото е, че компанията не прати вкъщи програмисти или счетоводители, а хората, които управляват машините за копаене в мината. Казано накратко, Shanxi Yangquan се възползва от своята частна 5G мрежа, изградена от China Mobile и Huawei, и вместо в тежки индустриални машини вкара служителите си в симулатори, които ги управляват от километри разстояние. Освен очевидните плюсове решението позволява постоянно събиране на данни относно ефективността в мината, както и допълнителна помощ от страна на изкуствен интелект. Разбира се, 5G може да има приложения и във всякакви други форми на тежка индустрия, а не само в мините.

Интелигентни пристанища

Една от тенденциите, които остават извън медийното внимание, е стремежът към изграждане на интелигентни високотехнологични пристанища в Азия и Европа. Това, което прави пристанищата умни, са автоматизирани и в някои случаи автономни логистични процеси, по-ефективно използване на енергия, подобрена сигурност и по-висока екологична съобразност - всяко от тях се случва чрез постоянен обмен на данни през частни 5G мрежи. Освен всичко изброено в пристанищата на бъдещето трябва да има и видеонаблюдение с постоянен анализ - например разпознаване на регистрационни номера на автомобили, проверка за повреди на контейнери и т.н.

Автономни автомобили

Най-известният пример за 5G приложение е вероятно и най-екзотичният. Бързата връзка, минималното забавяне и високият капацитет на мрежата ще направят възможно колите да се движат автономно и постоянно да знаят къде се намират всички останали на пътя. Разбира се, практиката е далеч по-сложна от теорията и макар някои модели коли вече да имат автопилот, създаването на реална мрежа от изцяло безпилотни коли остава в не толкова близкото бъдеще. Дори да оставим нерешените технически проблеми настрана, тази технология идва с редица морални и юридически казуси, които до този момент не са разглеждани сериозно и допълнително биха забавили евентуалното приемане на автономните коли.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    5G на първо време ще спомогне за създаване на умните градове с множество сензори. В скоро време почти нищо няма да се промени за нас като потребители на мобилен Интернет. Домашен Интернет през 5G в големите ни градове е абсурд. За бърз домашен Интернет в селата въобще не става въпрос за 5G - това се прави с комбинация от оптика и wi-fi. Ветоятно ще се ползват стълбовете на ЕРП за оптика и до най-далечните махали.

    Нередност?
Нов коментар