Опитът на А1 в комбинация с 5G мрежата обещава нови възможности за потребителите

Сред най-съществените ползи от технологията са и приложенията за "Интернета на нещата".

Опитът на А1 в комбинация с 5G мрежата обещава нови възможности за потребителите
Опитът на А1 в комбинация с 5G мрежата обещава нови възможности за потребителите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стратегическото значение на 5G мрежите за развитието на икономиката през следващите десет години вече е ясно не само на специалистите в сферата на технологиите и икономическите анализатори. Темата за навлизането на новата технология в страната стана още "по-гореща" през ноември 2020 със старта на първата истинска 5G мрежа, тоест първата, която работи в честотния диапазон на 3.6 GHz, където реално клиентите могат да усетят нейните предимства.

Подготовката на А1 за въвеждане на 5G започна още през 2019 г. и включваше редица изпитания и публични демонстрации. От ноември 2020 г. телекомът стартира първата и засега единствена 5G мрежа в България, която предлага истинско 5G преживяване със скорости над 1000 Mbps и ниско времезакъснение.

Какво следва?

Следващата стъпка с придобиването на постоянни честоти за А1 е бързо да разшири покритието на своята 5G мрежа. За развитието на цялата мрежа са планирани над 780 млн. лева инвестиции през следващите четири години в оборудване и държавни такси за честоти. Над 80% 5G покритие от А1 се очаква в най-големите градове в страната - София, Пловдив и Варна, а в Бургас още от края на 2020 г. то е 90%.

През 2021 телекомът планира да осигури 5G покритие в повечето населени места с над 10 000 жители и основните курорти. Там са и голяма част от бизнес организациите в страната. В комбинация с нарастващия брой съвместими с 5G мрежата на А1 устройства реално ползите от 5G ще са за все повече хора.

Въпрос на(технологичен)стандарт

Отвъд възможностите за гледане на видео с висока разделителна способност, виртуална реалност и гейминга, които първи привличат вниманието на крайните потребители, сред най-съществените ползи от 5G в страната са и приложенията за "Интернета на нещата". Според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператора и близо 400 компании от мобилната екосистема, има 155 мобилни IoT мрежи в световен мащаб, 105 от които са изградени по технологичния стандарт Narrowband-IoT, а A1 е първата компания, която предлага тези възможности на клиентите в България.

"С новите 5G решения ефективността и ползата за хората от този тип услуги ще става все по-висока. Възможността за свързване на хиляди устройства в съчетание с бързата скорост и ниската латентност на мрежите от петото поколение ще доведе до огромен скок напред в развитието на решенията в концепцията "Интернет на нещата", уверен е Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в "А1 България".

Умни градове и ефективен бизнес

IoT проектите на A1 са обединени от обща цел - да помагат на публичните и бизнес организациите да решават някои от своите най-належащи проблеми.

Иван Иванов, старши директор "Корпоративни продажби", коментира: "Чрез мобилните IoT технологии помагаме на бизнесите и публичните организации да оптимизират процесите, да намаляват разходите и по този начин да се развиват и да растат. Това е и начин да се стимулира възстановяването на икономиката, особено в периода след пандемията."

Сред IoT услугите на телекома са мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, на потреблението на минерална вода, на качеството на въздуха, както и умно сметосъбиране, градското осветление и умно паркиране. Телекомът предлага и решения за борба с нежеланите ефекти от климатичните промени като наводнения и засушавания. Изграждането и разширяването на 5G мрежата на А1 в България ще създаде още по-мащабни възможности за развитие, които ще донесат ползи както на бизнес клиентите на телекома, така и на техните потребители и обществото.