Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//онлайн пазаруване

Къде ми е поръчката?

Ако обичате да пазарувате онлайн от платформи като Amazon, Ebay и Aliexpress, но искате да проверите къде се намира поръчката ви в момента, то стартъп компанията Aftership може да ви помогне. Софтуерът й позволява проследяване на пратки от над 740 куриерски компании по света, създаване на етикети за връщане на продукти и изпращане на известия за текущото местоположение на вашия пакет. Базираната в Хонконг компания наскоро набра инвестиция от 66 млн. долара, след като получи капитал на стойност 1 млн. долара през 2014 г. Освен проследяването на пратки, Aftership предлага и инструменти за маркетинг и продажби за търговци, както и създаване на собствени страници за проследяване, които да оптимизират бизнеса според предпочитанията на клиентите. Тя ще използва полученото финансиране за създаване на международен екип за продажби и обслужване на клиенти. Aftership планира да представи нови инструменти и да разшири операциите си на пазара в САЩ, където се намират 70% от нейните потребители.
//технологии

Ваксина срещу фишинг

Да имаш електронна поща понякога е истинска досада. Ежедневно пристигат по няколко лъжливи съобщения за необходима актуализация на личните данни, за задържана пратка или за печалба от лотарията. Мнозина се хващат на въдицата на "фишинг" имейлите, които целят да уловят лична информация. Но за компании като американската Sift хакерските атаки са плодородна почва за растеж и развитие. Тя се стреми да предвижда и да се бори с онлайн измами по-бързо, отколкото киберпрестъпниците измислят нови. Компанията се присъедини към групата на еднорозите, след като допълни пазарната си капитализация със свеж капитал от 50 млн. долара. "Sift има нов подход за борба с измамите, който съчетава масивен набор от данни и машинно обучение", обяснява изпълнителният й директор Джеф Либерман пред TechCrunch. Тя позволява на клиентите на платформи като Twitter и Airbnb да разпознаят дали една транзакция е потенциално опасна. Измамниците разчитат на първосигналните реакции и страха на потребителя, за разлика от хакерите, които според проучване на фирмата често действат организирано. През изминалата година Sift успя да предотврати няколко измами, сред които и опит за пране на пари.
//платформа

Не само съдържание

Правенето на пари от YouTube и Instagram все още изглежда странно като професия за немалко хора - но е факт, че съществува и просперира. Mighty Networks, мрежа за абонаменти именно към хора, които правят дигитално съдържание, се цели да създаде "средна класа" сред тях - фокусирани върху общности, общи събития, онлайн курсове и други. Наскоро компанията набра 50 млн. долара финансиране, с което общо в нея са налети 67 млн. долара. Джина Бианкини, изпълнителен директор на Mighty Networks, казва пред TechCrunch, че целта е компанията да се превърне в "платформа за хора, които създават общества, така както търговците създават магазини в Shopify". Казано накратко, тя събира на едно място всички дигитални канали на различните създатели, възможност за абонамент, плащания и т.н. "Целта е да има цели общности, които са обединени от интереси, а не просто отделни хора да правят съдържание сами." Признаваме, че последното звучи по-скучно.
Все още няма коментари
Нов коментар