🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//авиация

Въглеродно неутрални самолети

Проблемът с мръсния въздух в големите градове става все по-наболял през годините и често за това е обвиняван автомобилът. Авиацията обаче е също толкова замърсяваща, а алтернативите на въздушния транспорт тепърва навлизат на пазара. Beta Technologies е американски стартъп, който разработва електрически самолети, които се използват основно за пренос на медицински консумативи, доставка на товари и за целите на отбраната. Компанията получи финансиране на стойност 368 млн. долара с подкрепата на т.нар. зелен фонд на Amazon месеци след като привлече капитал от 143 млн. долара. Благодарение на новополучените средства пазарната оценка на компанията се повиши до 1.4 млрд. долара. Дебютният самолет ALIA-250c може да качи на борда до 6 души и да превози до 700 кг товари. Компанията си партнира с други бизнеси, сред които логистичната UPS, която закупи 10 летателни машини и планира покупката на още 140. Получените средства ще бъдат използвани за подобряване на електрическата задвижваща система на самолетите и изграждане на фабрики за производството им. Beta Technologies не изключва в бъдеще самолетите да бъдат използвани и за превоз на пътници.
//технологии

Нова стара джаджа

Да си купиш нов лаптоп или телефон е истински вълнуващо. Но да се сдобиеш с устройство втора ръка е не само практично, но и изгодно решение. Френският стартъп Back Market предлага алтернатива за всички, които се нуждаят от техника в добро състояние и на добра цена. Тя получи финансиране от 335 млн. долара, което вече я оценява на 3.2 млрд. долара и ще послужи за разширение на пазарното присъствие. Компанията предлага не само използвани смартфони на различни цени в зависимост от модела и състоянието им, но и лаптопи, слушалки, конзоли и други джаджи и електроника. Back Market работи с трети лица, които обновяват, почистват и привеждат устройствата в добър търговски вид, а след това публикуват обявите си в платформата. Първоначално тя продава само в Европа, но сега оперира на 13 пазара, сред които САЩ и Япония. Въпреки че служи като посредник между клиента и бизнеса, компанията инвестира силно в търговски услуги, резервни части и контрол на качеството, за да гарантира, че закупеното устройство ще работи според очакванията.
//разговори

Социална мрежа за фенове

След като работи като продуктов мениджър за Google в продължение на седем години, Джакел Хортън осъзнава, че феновете на известни личности се нуждаят от пространство за общуване и размяна на идеи. Ето защо основава стартъпа Fave, който позволява на почитатели да създават съдържание, да комуникират помежду си и да продават артикули с мотиви и снимки на любимите си личности. Хортън разказва пред TechCrunch, че припознава себе си като фен, но не успява да посещава концерти и фен срещи - това я вдъхновява да създаде пространство, в което потребителите могат да бъдат себе си и на по-късен етап да имат възможност да се свържат и с любимите си артисти. Наскоро компанията получи свеж капитал на стойност 2.2 млн. долара и се надява на допълнително финансиране, щом звездите се регистрират в приложението и го популяризират. В момента Fave е ориентирана изцяло към публиката и има едва няколко фенски групи с надеждата за бързо разрастване. Компанията печели благодарение на реклами и чрез такси за продажби, но планира да капитализира част от амбициите на потребителите да бъдат "суперфенове", като организира различни конкурси и състезания.
Все още няма коментари
Нов коментар