🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската автоиндустрия иска помощ от държавата заради кризата с чиповете

Компаниите предупреждават за свиване на производството заради дефицита

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската автомобилна индустрия призова Белия дом за финансова помощ и предупреди, че недостигът на полупроводници в световен мащаб може да доведе до 1.28 млн. по-малко произведени превозни средства през тази година в страната и да затрудни дейността им през следващите шест месеца.

Министерството на търговията трябва да отдели част от финансирането си за предложения законопроект за разширяване на производството на полупроводници в САЩ за нуждите на автомобилния сектор, заяви Алиансът за автомобилни иновации в отговори до администрацията на Джо Байдън.

Президентът на САЩ нареди на федералната агенция през февруари да предприеме няколко мерки за справяне с кризата с чиповете. Също така целта е да бъде осигурено финансиране от 37 млрд. долара и приемане на законодателство, което да стимулира производството на чипове в Съединените щати, пише Reuters.

Известна част от него трябва да се "използва за изграждане на нов капацитет, който ще подпомогне автомобилната индустрия и ще смекчи рисковете за автомобилната верига за доставки, доказвани от настоящия недостиг на чипове, пише главният изпълнителен директор на групата Джон Бозела.

Алиансът смята, че правителството може да посочи "определен процент - който разумно се основава на прогнозираните нужди на автомобилната индустрия - да бъде разпределен за съоръжения, които по някакъв начин ще подпомагат производството на чипове за автомобили".

Групата представлява почти всички големи автомобилни производители със заводи в САЩ, включително General Motors, Ford Motor, Volkswagen, Toyota и Hyundai. Автомобилните производители са особено силно засегнати от световния недостиг на чипове заради многото отменени поръчки от времето, когато автомобилните предприятия ограничиха производството заради пандемията от коронавирус. Когато компаниите бяха готови да го възобновят, разбраха, че производителите на чипове са заети да изпълняват поръчки за индустрията на потребителската електроника. Търсенето на първокласни устройства - както за работа, така и за отдих - процъфтява, тъй като хората прекарват повече време вкъщи.

Недостигът е засегнал повечето автомобилни производители. Ford обяви миналата седмица, че ще намали производството си в седем завода в Северна Америка, докато Kia Motors заяви, че заводът в щата Джорджия ще работи с намален капацитет два дни.

Все още няма коментари
Нов коментар