Американската сателитна компания Dish ще използва Amazon за 5G мрежата си

Тя ще бъде първата в света, базирана в облака, и ще е своеобразен тест за бъдещето на телекомуникациите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията Dish Network ще бъде първият телекомуникационен оператор в света, избрал да изгради своята 5G мрежа в публичното облачно пространство, след като сключи сделка с Amazon да използва сървърите й, съобщава Financial Times. Договорката е съществена за плановете на американския оператор да развие мрежа от нулата, която да предоставя по-надеждна и бърза връзка в сравнение с тази на конкурентите.

Сателитната компания Dish, управлявана от милиардера Чарли Ергън, ще стартира своята 5G мрежа в Лас Вегас през третото тримесечие на годината. Тя ще бъде изградена на сървърите на Amazon Web Services (AWS) в ключов момент в телекомуникационната индустрия. Мрежата на Dish Network ще бъде своеобразен тест за сектора, който е скептичен да премести съществени мрежови функции от специални центрове за данни в публичното облачно пространство.

Нов вид мрежа

Dish е четвъртият най-голям участник на пазара на безжични мрежи в САЩ, но използва ресурсите на T-Mobile за 4G услуги. Компанията възнамерява да вложи 8-10 млрд. долара, за да изгради собствена 5G мрежа и да плати 25 млрд. долара за радиочестотен спектър. Лицензът й изисква тя да свърже 20% от американското население към тази мрежа до края на юни следващата година.

Ергън твърди, че преместването в облака и използването на по-малки доставчици, известни като Open RAN, са ключови за опитите на САЩ и Великобритания да върнат позициите си на глобалния пазар вследствие на репресиите за използване на оборудване на китайския Huawei. "Това дава шанс на САЩ да върне лидерската си позиция при телекомите. Най-добрият доставчик на облачни услуги в света е САЩ. Никой не пише по-добър код от САЩ. И сега с Open RAN имаме възможност да използваме американски доставчици на радиомрежи", споделя той в интервю за Financial Times.

Според Ергън сделката е значителна победа за Amazon, защото тя се е преборила с Microsoft и Google. През последните две години големите американски технологични компании се целят към телеком индустрията, тъй като все повече функции на операторите се преместват онлайн.

Възможна иновация в сектора

Анди Джаси, който беше повишен от шеф на AWS до изпълнителен директор на Amazon, очаква повече компании да последват примера на Dish през годината, за да насочат своите "оскъдни ресурси" от вътрешните центрове за данни към разширяване на мрежата и обслужване на клиенти. "Мисля, че телекомите все повече искат да се движат в тази посока. Те искат да имат възможността да не изграждат и поддържат всичко сами", споделя той. Джаси допълва, че сегашната мрежа е "скъпа и по-бавна, отколкото искат".

Подобно на Microsoft, Amazon отдавна флиртува с телекомите и се опита да навлезе на пазара с мобилни устройства, но се провали. Джаси заяви, че компанията търси да си партнира с телекомуникационната индустрия чрез AWS, тъй като 5G и крайните изчисления увеличават нуждата от мощност на процесорите в мобилната мрежа. "Ще бъде нещо, към което много от операторите ще се опитат да се насочат през следващите години", казва той.

Индустрията обаче е скептична относно широкото използване на публичното онлайн пространство за основни мрежови услуги. Основателят на анализаторската компания Disruptive Analysis Дийн Бъбли споделя, че е възможно секторът да се прехвърли в него "на етапи", защото някои части от мрежата не могат да бъдат преместени в облака.

И все пак Ергън е оптимист, че сделката с AWS ще помогне на Dish да се превърне в конкурент на установените компании Verizon, AT&T и T-Mobile. "Това не е нашето първо родео", коментира той за решението на Dish да използва облачното пространство. От друга страна сделката може да помогне за развитие и разширяване на бизнеса с облачни услуги на Amazon, който е неговият основен източник на приходи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар