🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теленор": Пускаме 5G услугите си от 10 юни

Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на телекома

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на 5G услуги в България започва да придобива все по-ясен вид, след като и третият от големите телекоми - "Теленор България", обяви плановете си. Това стана седмици след търга за честоти, в които трите оператора получиха по 100 MHz в обхват 3.6 GHz. Компанията обяви на 23 април, че започва да предлага 5G услуги от 10 юни, като в следващите седмици ще проведе информационна кампания, с която да запознае потребителите. За стратегията на телекома и компанията майка PPF "Капитал" разговаря с главния изпълнителен директор на "Теленор България" Джейсън Кинг.

Какви са плановете ви за 5G услугите и защо сега?

Честно казано, на пазара през последните месеци имаше много шум около плановете на телекомите и честотите. Ние инвестирахме значителни суми в мрежата си през последните години и тримесечия и ще продължаваме да инвестираме. Ще пуснем 5G от 10 юни. Останалите играчи на пазара вече обявиха плановете си в тази сфера, но ние изчаквахме, защото искахме да го направим в правилния момент, когато сме готови във всеки един аспект. Смятаме, че сега моментът е подходящ - от 23 април до 10 юни ще имаме широка кампания с подробна информация, мнения на експерти и други инициативи, с която искаме да запознаем и клиентите, но и служителите ни, с това какво ново носи технологията 5G.

Работихме тясно с клиентите си, за да разберем какво точно искат и търсят. Технологията 5G има много елементи - екосистемата й е сложна. Да започнем с разрешителните: когато подновявате мрежата си, трябва да имате нужните разрешителни за изграждане на базовите станции. Работихме с правителството, за да променим законодателството в тази сфера, което беше сложно, защото за изграждането на една станция бяха нужни разрешителни все едно строиш мост. Така че успяхме да постигнем напредък в тази област.

Следват самите честоти - неотдавна бяха раздадени честотите в обхват 3.6 GHz, които ще могат да бъдат ползвани от средата на май. Важни са и тези в обхват 700 MHz, защото дават по-широко покритие. Надяваме се и там да има напредък, тъй като в момента се използват от Министерството на отбраната. Следващата част са мрежовите компоненти и доставчиците, които трябва да доставят надеждно оборудване за такива услуги. Другият важен елемент са клиентите - ясно е, че търсенето на такива услуги все още е в начален стадий, но ще расте. Разговаряхме с различни групи от нашата клиентска база и установихме, че например има голям интерес около фиксирания безжичен достъп, така че нашите клиенти да имат достъп до данни и широколентова интернет връзка, която ще е възможна през 5G, без нуждата от кабели. И не на последно място идват 5G устройствата, които ще достигнат значителен брой през четвъртото тримесечие на тази година.

Така че за нас беше важно да имаме всички тези елементи налични, за да пуснем наша 5G услуга по правилния начин. Считаме, че мрежата ни е най-добрата и с 5G ще продължи да е най-добрата. Това се доказва и от международната компания за измерване на качеството на мобилни мрежи umlaut, която за четвърти пореден път ни връчи сертификата Best in Test, което още веднъж доказва постоянството ни в развитието на мрежата ни в България.

Какво ще е покритието в началото?

Ще покрием големите градове и морските курорти, като постоянно ще добавяме нови населени места и към края на годината ще имаме добро покритие. Целта ни е до средата на 2022 г. да можем да кажем, че сме лидер по покритие и качество на 5G мрежата.

Планът ни е агресивен, няма да обещаваме градове и инвестиции, а ще се опитаме да постигнем покритие по логичен и рационален начин. Ясно е, че инвестицията е значителна за нас, не мога да цитирам конкретни числа, а и все пак става дума за постоянно поддържане на качеството и надграждане на мрежата. Но мога да кажа, че началната ни инвестиция е няколко десетки милиона лева. Развитието на 5G не е спринт, а маратон и инвестициите от всякакъв характер, вкл. експертен, трябва да бъдат съобразявани с това. Ние сме готови за маратон.

Колко устройства ще поддържате в началото?

Със старта на 5G планираме да имаме 30-35 устройства в нашето портфолио. Но очакваме бройката им значително да нарасне до четвъртото тримесечие, когато ще излязат много нови 5G модели.

Върху какви услуги ще се фокусирате при пускането на 5G?

Както споменах, в началото ще наблегнем на фиксирания безжичен достъп или безжична връзка до дома. Това показаха реалните проучвания сред клиенти, които с удоволствие биха сменили традиционните "кабелни" играчи и които не искат да пробиват дупки в стената си. Така че мисля, че наистина има реални възможности в този сегмент. Ще продължим да разширяваме портфолиото и откъм съдържание, така че клиентите да имат достъп до видео от повече от едно устройство едновременно чрез 5G връзка. Геймингът в облака е още едно от подобренията, които нашите клиенти очакват с навлизането на 5G.

Що се отнася до бизнес клиентите, разглеждаме решения в сферата на производството, за управление на автопарка, платформи в областта на интернет на нещата (IoT), умен дом и др. Но те са по-скоро в средносрочен план.

Тоест ще инвестирате и в маркетинг за популяризиране на тези 5G услуги?

Не вярвам в промотирането просто на 5G, а вярвам в промотирането на добрата мрежа и използваемостта й. Намирам постоянното говорене за 5G за досадно и неразбираемо за много хора, които не се интересуват от това какво е 4G или 5G - това е просто индустриален термин. Ние ще говорим за ултрабързи мрежи и интернет и какво носят те на хората на език, който те разбират. До юни ще положим усилия да информираме и запознаем клиентите ни по всички въпроси за 5G - включително и по евентуалните притеснения за технологията в рамките на експертизата, която имаме.

Но как буквално ще "продавате" 5G?

Няма да навлизам в подробности за абонаментни планове. Но мога да кажа, че ще има различни планове спрямо ползването на услугите и нуждите на отделните абонати.
Търгът за честотите в обхват 3.6 GHz породи напрежение между операторите. В "Теленор България" доволни ли сте от крайния резултат и получените честоти?

Да, доволни сме. Целият процес срещна известни спънки, но в крайна сметка и трите телекома получихме по 100 MHz в този обхват. Ние получихме ниската лента 3500-3600 MHz, а друг оператор получи високата 3700-3800 MHz, която ние тествахме преди това. Без да навлизам в технически подробности, единствената разлика е, че ниската лента има малко по-добро покритие. Иначе и трите оператора получихме по 100 MHz. Някои искаха търг, но за мен ,когато наддаваш за едно и също нещо и инвестираш най-малко пари, значи си победител. От моя гледна точка ние имаме всичко, което е необходимо, за да стартираме висококачествена 5G мрежа.

4G мрежата ви е изградена с оборудване на Huawei. Ще продължите ли да използвате оборудване на същата компания и за 5G?

Използваме Huawei като доставчик, но в същото време използваме и много други доставчици за мрежата си, за които никога не се говори - американски, израелски, японски и т.н. Ще продължим да използваме оборудване на Huawei и за 5G мрежата, като спазваме всички международни изисквания и регулации за сигурност. Смятам, че сме един от лидерите в тази област - инвестирали сме милиони в сигурността на мрежата ни.

Може ли да комбинирате оборудване на Huawei с това на други производители специално за 4G и 5G мрежата си?

Не е невъзможно, но не е идеалният вариант.

Тоест ще изграждате 5G мрежата с оборудване на Huawei върху 4G мрежата на Huawei?

Да, това е идеята. Смятаме, че в този случай става въпрос по-скоро за политика, отколкото за технология.

Ако в бъдеще се наложи забрана върху ползването на такова оборудване, колко трудно ще е да преминете към друг производител?

Ще следваме това, което се изисква от законодателството, както и до момента.

Къде е мястото на инфраструктурната компания на PPF CETIN България във вашите 5G планове?

Очевидно е, че са наш партньор - те изграждат мрежата и ние я ползваме. Ясно е, че сме техният клиент номер 1, в момента сме и един от малкото им клиенти. В бъдеще това може и да се промени.

Тоест вие държите честотите, а те инфраструктурата?

Да.

Преди време се обсъждаха възможности телекомите да споделят 5G ресурси, за да намалят разходите си. Възможно ли е това да стане през CETIN?

Всичко е възможно, виждаме подобни сътрудничества на други пазари. Така че това може да стане и в България, макар да не виждам подобен вариант в близко бъдеще. На ниво акционери винаги се обсъждат възможности за инвестиции и партньорства, но на този етап няма подобни планове. Водили ли сте разговори с другите телекоми по този въпрос?

Не и в някаква дълбочина. Естествено, акционерите постоянно водят разговори с различни страни, но на този етап няма нищо конкретно. А и се вижда, че всеки от трите телекома следва собствената си стратегия.

Споменахте съдържанието - ще работите ли с друга компания на PPF - bTV по предоставяне на съдържание през 5G?

Ако имаме някаква специална тв платформа, бихме работили с всички играчи на пазара, не само bTV. На този етап това не е част от стратегията ни. Но ако някой играч има платформа, която можем да използваме и да е търсена от клиентите ни, то със сигурност бихме обсъдили подобна възможност. Да вземем за пример Voyo на bTV. Ако има начин да я използваме като част от нашите планове, ще я включим, по начина на Diema Xtra или HBO GO. Но не мисля, че на този етап имаме такава възможност.

Тоест не сте стимулирани от PPF за подобни синергии?

Не и по този въпрос. Разбира се, всеки разумен акционер търси начини да се възползва от възможностите. Но не е нещо задължително и налагано отвън. Това е начинът, по който работи PPF - мениджърите на отделните компании са оставени да взимат решенията, които смятат за правилни. Което е и едно от предимствата на PPF - отделните бизнеси се управляват по този начин. Така че от гледна точка на приемствеността, мисля, че това ще бъде един от най-важните аспекти за бъдещето за цялата група PPF, поне що се отнася до телекомуникационния бизнес.

И не очаквате някакви промени в стратегията и бъдещето на "Теленор България"?

Не очаквам промяна, дори очаквам да ускорим растежа си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар