🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франк Телен: Спешно трябва да преосмислим какво и как преподаваме в училищата ни

Основателят и изпълнителен директор на Freigeist Capital, лектор на Digitalk 2021, пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Франк Телен е европейски сериен предприемач, технологичен инвеститор и телевизионна звезда. От 1994 г. той е основал и управлявал множество компании. Създава преди години VC-фонда Freigeist Capital, който е фокусиран върху инвестиции в ранен етап. Финансирал е стартъп като Lilium Aviation, Wunderlist, xentral, Smartlane, Ankerkraut и YFood, а през миналата година навлиза и в българската космическа компания Endurosat. Автор е на книгите "Startup-DNA" и"10xDNA", станали бестселър в Германия. Телен ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, което ще се проведе на 27 и 28 май.

Как се промени стартъп финансирането през последната година? Някои инвеститори твърдят, че COVID-19 не е имал огромно отражение върху VC сектора. Съгласни ли сте с подобно твърдение?

Ще се съглася, че пандемията нямаше директно отражение върху поведението ни, защото сме дългосрочен рисков инвеститор в технологичния сектор с времеви хоризонт от 5-10 години. За късмет портфолиото ни не е пряко засегнато от пандемията и имахме няколко успешни набирания на капитал през тази година. Не мога да говоря от името на всеки инвеститор или сектор, но в нашия фонд и мрежа не забелязахме големи промени заради пандемията.

Вие често говорите за нуждата от модернизиране на образователните системи. Как според вас ще изглежда училището на бъдещето, което да доведе до повече млади умове в Европа?

Спешно трябва да преосмислим какво и как преподаваме в училищата ни. Бъдещето е дигитално, така че всеки ученик трябва да има поне базово разбиране за технологиите, които променят света. Трябва да има уроци по предприемачество, чрез които учащите сами да решават какво искат да правят. Ако искаме да останем икономическа сила, Европа трябва да се фокусира основно върху технологичните иновации още от училищата.

През миналата година вашият фонд инвестира в българската компания Endurosat. Къде виждате развитието й в космическия сектор?

Убеден съм, че Endurosat ще стане водещ играч в нововъзникващия сектор, който позволява на стартъпи и изследователски центрове да събират и споледят данни от Космоса, с които да създават изцяло нови услуги. С услугата Shared Satellite as a Service компанията ще отвори изцяло нови възможности около "космическите данни" към по-широка публика и съответно ще ускори и развитието на тази индустрия. За нас е невероятно да работим с основателя Райчо Райков и екипа му по продукта, да разширяваме компанията и да привлечем много нови клиенти. Страстта и енергията там са уникални.

Защо Европа не може да създаде технологичен шампион по подобие на Google или Facebook? Дали се дължи само на стартъп манталитета тук или на нещо друго?

На първо място, нуждаем се от нещо, което аз наричам 10xDNA. Начинът на мислене, видян за първи път в САЩ след кацането на Луната през 1969 г., когато се доказва, че екип от посветени и мотивирани учени и инженери може да постигне голямо нещо като пращането на човек на Луната. Това мислене води до много смели иновации и впечатляващи предприемачи в Щатите, които се превръщат в модел за следващото поколение основатели на компании. В Европа се нуждаем от герои, които да покажат, че е възможно иновациите, променящите индустрии, да тръгват от тукашните стартъпи. Нуждаем се и от капитал и регулаторна рамка, която дава възможност тези иновации да се реализират. Не мисля, че проблемът е в стартъп манталитета, тъй като имаме изключителни основатели и в Европа. По-скоро се нуждаем от цялостна промяна в мисленето, което да намали страха от провал във всички индустрии, за да може да имаме успехи.

Отрази ли се опитът ви като телевизионна звезда на инвестиционния ви подход?

Със сигурност промени начина, по който мога да подкрепям като инвеститор компаниите от нашето портфолио. Като познат човек в Германия много врати се отвориха пред мен и изградих добра мрежа и отношения с медии, политици, експерти и водещи фигури от много индустрии. Използваме тази мрежа в подкрепа на нашите компании, което пък дава възможност да добавим много повече стойност след първоначалните ни инвестиции в тях. Може би това ни помогна и да сключим сделки със стартъпи, които имаха много оферти на масата.

Кои са петте технологии на бъдещето, за които сте най-развълнуван?

Изкуственият интелект ще промени почти всеки сектор и в комбинация с останалите нови технологии, като 3D-принтиране, роботика, блокчейн и квантови компютри, ще доведат до много нови услуги и продукти.

*Състоянието на VC сектора след пандемията ще бъде една от темите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, организирана от "Капитал" и LAUNCHub. Тя ще се проведе на 27 и 28 май. Събитието ще бъде в хибриден формат, с излъчване онлайн и ограничен брой гости физически. Тази година в рамките на програмата на DigitalK ще бъде обособено време, посветено за неутъркинг. Цялото събитие ще се излъчва от виртуалното студио Кривина Хъб. Нетуъркингът ще се проведе в края на втория ден от конференцията, на 28 май. Лектори и партньори на DigitalK ще се съберат на среща на живо между 17.30 часа и 20.30 часа в Университетска ботаническа градина на улица "Московска" 49. Събитието на живо ще бъде достъпно и за първите 100 участници, които си купят хибриден билет. Повече информация за събитието можете да намерите на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon.

Интервюто взе Константин Николов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-?
    Кнб
    • + 1

    Ами да, трябва да се промени образованието. Трябва да се следва примера на водещите в образованието, Хонг Конг, Сингапур, Полша, Виетнам. Които имат най-консервативните образователни системи. И които интересно, не дават нито стотинка на някой за да им подари идеите си заради авантюрата на VC, която всъщност прави навъзможно възникването на политически некоректни бизнеси. Напрмер бизнеси, които биха предложили лекарство за някоя болест, след като има доживотно палиативно лечение. Да си представим за момент възникването на Епъл и персоналният компютър, ако това трябваше да го направи VC. Ами щеше да остане зависимо от VC, щеше да бъде купено от някой гигант, да речем ИБМ и щеше да бъде пратено в VVC.

    На заем ново не се прави. Прави се когато хората със собствените си спестявания без да бъдат част от вече съществуващите монополни гиганти смогват да направят нещо ново. И когато политиката може да гарантира че новото няма да бъде смачкано от старите динзаври.

    Нередност?
Нов коментар