🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Logitech – бъдещето на видеоконферентните решения започва днес

Борислав Манов, мениджър "Бизнес развитие видеоконферентни решения Logitech", "АСБИС България", за продуктите, които помагат за преодоляване на новите предизвикателства пред бизнеса и образованието

Logitech – бъдещето на видеоконферентните решения започва днес
Logitech – бъдещето на видеоконферентните решения започва днес
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Борислав Манов започва работа в "АСБИС България" през 2016 г. като продуктов мениджър, отговарящ за Microsoft cloud продуктите. През годините той управлява решения и продукти на различни доставчици, свързани с дигиталната трансформация. От края на 2019 г. заема длъжността мениджър "Бизнес развитие" за видеоконферентните решения на Logitech за България.

В последната година бизнесът и образованието преминаха в онлайн режим на работа. Как това промени пазара на видеоконферентни продукти и решения?

- Пазарът на видеоконферентни решения беше променен от спешната нужда за инструменти, с които голяма част от обществото трябваше да продължи нормално своите работни и учебни процеси. Тези, които имаха възможност да работят и учат от вкъщи, се нуждаеха спешно от уеб камери, микрофони и слушалки, които спомагат за по-естествена връзка с колеги, партньори, клиенти, учители и съученици. Служителите в бизнеса и образованието, които останаха в офисите и училищата, също имаха нужда от видеоконферентни системи, благодарение на които лесно да общуват с останалите. Според данни на Frost & Sullivan преди 2020 г. едва 5 % от служителите са работели от вкъщи или не на пълно работно време. Докато през последната година този брой достигна над 50% и вероятно ще остане повишен за неопределено време.

Както ръководителите на компаниите и организациите, така и техните служители лесно се адаптираха към тази промяна благодарение на функционалностите и удобствата, които предлагат видеоконферентните решения днес. Тези продукти премахват всички комуникационни бариери както в бизнеса, така и в образованието.

Видеоконферентните продукти вече не са екзотика, а често срещано решение. Какво предлага в това направление Logitech?

- Голяма част от клиентите, които имаха опит с такива продукти, знаеха от миналото, че видеоконферентните системи са сложни за инсталация, трудни за употреба, ограничени за различни конферентни платформи и скъпи за поддръжка. Компанията Logitech помогна тези страхове да бъдат преодолени, като създаде достъпно портфолио от видеоконферентни продукти, които работят безпроблемно с всички конферентни платформи и са лесни за инсталация, поддръжка и работа. Благодарение на разнообразнобразието и достъпните цени на продуктите на Logitech все повече компании и организации оборудват своите различни по размер стаи: от малки стаи за 2 до 3 участници до големи конферентни зали за 20 до 46 участници.

Кои са най-търсените продукти от портфолиото на видеоконферентните решения на Logitech през последната година?

- Разбира се, че очакваният отговор тук е уеб камери и слушалки. Те бяха най-търсените продукти през месеците, когато голяма част от работещите в сферата на бизнеса и образованието премина изцяло онлайн. Но, за да се случват плавно тези работни и учебни процеси, много служители останаха в офисите и училищата и имаха нужда от по-големи видеоконферентни системи. Наблюдава се повишено търсене за всички видеоконферентни решения, защото всяко от тях има своята роля в спомагането за по-лесно и по-естествено протичане на бизнес процесите в тези нови условия и предизвикателни времена.

Какви са основните плюсове на видеоконферентите продукти на Logitech спрямо конкурентите на пазара?

- Всички продукти и решения от видеоконферентното портфолиото на Logitech са проектирани от нулата и са оборудвани с висококачествена оптика на видеокамерата, имат кристално ясно аудио на говорителите и интелигентни чуствителни микрофони. Независимо дали е уеб камера или видеоконферентна система за 46 участника продуктите на Logitech са:

  • лесни за инсталация: Plug and Play, без драйвери и допълнителен софтуер
  • лесни за поддръжка: 2 години безплатна гаранция, професионална поддръжка 24/7 онлайн и безплатен софтуер за управление- Logitech Sync
  • лесни за използване: съвместими с всички други платформи и приложения за видеоконферентна връзка, запис и излъчване, които поддържат USB камери

Съвместимостта е в ДНК-то на Logitech. Сложните и трудни за инсталация видеоконферентни системи са вече в миналото. Да бъдеш онлайн вече е лесно.

Колко лесно е учениците, служителите и потребителите да участват пълноценно онлайн?

- Работата от вкъщи не означава, че служители, ученици и потребители трябва да жертват така важната човешка комуникация или да се откажат от полезните взаимодействия "лице в лице".

Учениците, които използват уеб камера с хубав микрофон и слушалки, са пълноценни участници в клас. С видеоконферентната система на Logitech в учебната стая, комбинирана със софтуера Microsoft Teams Rooms, учителят се вижда и чува от всички онлайн ученици. Уникалната функция на Microsoft Teams Rooms за показване на написаното на бялата дъска, докато учителят пише върху нея, пренася учениците в класната стая. Благодарение на иновациите, които предлагат видеоконферентните решение на Logitech, интересът на учениците е привлечен и учебният процес протича гладко.

Служителите във всички компании, които работят от вкъщи, в зависимост от характера на своята дейност ползват различни видеоконферентни продукти. Те са обединени от една общовалидна цел - двете страни в конферентния разговор да се чуват, разбират и виждат без никакви прекъсвания. Качествените уеб камери и слушалки на Logitech за потребителите, работещи извън офиса или у дома, помагат лесно и фокусирано да общуват със своите колеги, партньори и клиенти, независимо от различните условия. Видеоконферентните решения с премиум видео и аудио за малки стаи или големи зали, които се ползват от служителите, работещи от офиса, помагат за комуникацията с колегите им. Също така и за връзка с партньори и клиенти - поради невъзможността от провеждането на срещи на живо и възпрепястване на бизнес пътуванията.

Освен в сферата на образованието и бизнеса в кои други сфери намират приложение видеоконферентните решения? Какво предлага там Logitech и какви тенденции наблюдавате?

- Заедно със свои партньори Logitech участва в създаването на решения в сферата на здравеопазването. Благодарение на тях медицинските лица могат да установят лесна връзка с техните пациенти, да поставят диагноза и да наложат лечение, когато контактът на живо е възпрепятстван. Бързата и лесна комуникация между лекари и медицински заведения допринася за по-лесна обмяна на знания и дискусии в реално време. Широкоъгълна камера на Logitech и тъч дисплей за управление на системата дават възможност пациентите лесно да се свързват с близките хора онлайн при обстоятелства, когато срещите наживо са ограничени. През миналата година всички живи събития, форуми и конференции бяха отложени. Във времето на уебинарите Logitech видеоконферентните решения предоставят различни възможности в зависимост от броя участниците и размера на залата, от която се случва онлайн събитието.

Всички нетърговски структури, организации и потребители, които имат нужда да общуват онлайн, ползват видеоконферентните продукти на Logitech.

Каква е вашата прогноза за развитието на пазара на видеоконферентни решения, когато обстановката окончателно стане по-нормална? Доколко тези тенденции и продукти ще останат за постоянно?

- Работните процеси и начини на комуникация се промениха драстично през изминалата година. Да бъдеш онлайн се превърна в новото "нормално". Завръщането в офисите и класните стаи ще се случи, но ще бъде в много по-различен модел и начин на работа. Хибридният модел на присъствие и работа все повече се налага в реалния бизнес и образование. Никога не е имало по-голяма нужда от видеоконферентни решения в различните работни места. За специалистите "Човешки ресурси" това означава създаване на нови политики за отдалечена работа, провеждане на видеоинтервюта, виртуално въвеждане и обучение на нови служители. За отделите " Продажби" то означава по-малко посещения наживо при клиенти и повече видеоразговори и виртуални демонстрации. За отделите "Маркетинг" това означава ускорено преминаване към дигитален маркетинг и повече маркетингови и онлайн семинари за изграждане на потенциални клиенти и ангажираност. Списъкът е безкраен. Всеки аспект на бизнеса, образованието и здравеопазването ще се промени, адаптирайки се в новата ера на дигитализацията.
Ограниченията за пътуване и ограниченото присъствие в офиса ще бъдат новата реалност още дълго време. И когато бизнес пътуванията станат възможни навсякъде, нещата ще изглеждат съвсем различно - вероятно тези процеси ще бъдат по-времеемки и тромави, защото доста от авиокомпаниите вече въведоха безброй нови мерки за безопасност. Повече от всякога бизнес потребителите ще предпочетат ефективността и ефикасността на видеосрещите вместо пътуването.

Инвестирайки във видеоконферентни решения на Logitech бизнесът получава:

  • Лесни за употреба продукти и решения.
  • Икономическа ефективност и оптимизиране на разходите, благодарение на внедряването на видеоконферентни продукти. Спестяват се разходи от пътувания, наеми за офиси и поддръжка.
  • Гъвкавост и мащаб, за да се развиете според вашите бизнес нужди. Богато портфолио от решения, подходящи за малка стаи до големи зали.
  • Възвръщаемост на инвестицията. Logitech видеконферентните решения работят с всички конферентни платформи, за разлика от други брандове.
  • Еднакво потребителско изживяване във всички конферентни стаи и зали, оборудвани с Logitech продукти.

Видеоконферентните решения на Logitech не са заместител или промяна на човешкото общуване. Те са надежният технологичен инструмент и помощник в трудните и предизвикателните времена.

Бъдещето се случва днес.