Бизнес среща на 360 градуса

Няколко устройства, които могат да направят конферентните разговори значително по-удобни

Пандемията от коронавирус промени изначално начина, по който се случват бизнес срещите, и ги изпрати почти изцяло в дигиталното пространство. Вероятно дори и след края на кризата много компании ще продължат да предпочитат виртуалния контакт. Онлайн общуването може да бъде добра и пълноценна алтернатива на реалното такова само когато липсват технически предизвикателства и няма компромиси с качеството на връзката.

От началото на пандемията търсенето на камери за видеоконферентни разговори осезаемо расте, а на пазара има различни предложения. Моделите са с разнообразни функционалности, като сред най-големите предимства на специализираните устройства пред традиционните камери са високата им разделителна способност, до 360-градусовия ъгъл на видимост, вградените аудиосистеми, както и съвместимостта им с приложенията за видеоконференции като Microsoft Teams, Slack, Google Hangouts и Zoom. Цените им варират, като започват от няколкостотин и могат да достигнат няколко хиляди лева. Потребителите могат да избират между различни варианти, като изборът им най-често се определя от личните им предпочитания и нужди - жично или безжично свързване, камери, подходящи за зали с голям брой хора, или такива, предназначени за по-малки групи, цена и т.н.

Предлагането последва търсенето

Едно от най-добрите предложения на пазара е моделът на американския стартъп Owl Labs - Meeting Owl. Видеоконферентната камера е на цена 799 долара (в Amazon) и конкурентното й предимство е фактът, че устройството може да се върти на 360 градуса, същевременно фокусирайки се върху човека, който говори. Това се случва чрез множество малки микрофони, които са подредени така, че да създават насочен лъч на улавяне на звука, който извежда напред гласа на говорещия дори в по-шумна обстановка. Максималното разстояние, на което човек може да стои от камерата и гласът му да бъде прихванат, е 3.6 метра. В допълнение, устройството показва на екрана всички участници в разговора чрез панорамен кадър на помещението, но извежда и лицето на говорещия в момента в близък план. Свързването на камерата е чрез USB кабел.

Преди няколко години производителят на гейминг хардуер Logitech представи своя линия продукти за умни видеоконференции, а в момента той е сред лидерите на пазара в този сегмент. Компанията предлага както по-бюджетни устройства за видеоконференции като моделите Logitech BCC950 (на цена от 450 лева) и Logitech C930e (около 300 лева), които са с по-малък ъгъл на видимост и по-ниско качество на звука, така и цялостни премиум системи за видеоконференции като Logitech MeetUp (на цена от около 2000 лева), която осигурява високо качество на картината и звука, големи възможности за насочване и увеличение на картината, широки ъгли на видимост, 4K резолюция, петкратно увеличение и други екстри. Logitech MeetUp може да улавя звук на разстояние до 8 метра, като автоматично филтрира шума и увеличава гласа на говорещия. Употребата и настройването са лесни - то просто трябва да се свърже с USB кабел към компютър.

Microsoft LifeCam Studio for Business пък е друго бюджетно решение (на цена от 250 лева в български онлайн магазини), което таргетира предимно малките компании, тъй като не е създадено за разговори с много хора в големи помещения (макар да може да се върти на 360 градуса), но пък предлага добро качество на картината и звука.

Още възможности

Повечето производители на техника за провеждане на видеоконференции предлагат не само камери с голям набор от функционалности, но и цели групи устройства, които автоматизират и значително улесняват провеждането на видеосрещите. Такъв продукт е системата Logitech Rally, която освен камера включва и аудиоустройства за по-добро покритие на по-големи помещения, дистанционно за ръчна корекция на ъгъла на камерата и осветителни тела, които да оптимизират светлинния баланс, така че да се даде приоритет на лицата пред обектите и повърхностите. Logitech Rally осигурява студийно качество на видеото, изключителна чистота на звука и автоматизирано видеоконферентно изживяване, което може да се приспособи към наличното място за срещи без значение от размера на помещението.

Когато говорим за виртуални срещи, няма как да се подцени значението на качествения звук. В големи пространства разговорите с високоговорители са на практика неразбираеми за присъстващите виртуално. А фоновите шумове от страната на присъстващите виртуално бързо могат да провалят срещата. Logitech Rally решава този проблем с модулните си аудиокомпоненти. Системата разполага и с функции като петнайсеткратно увеличение на картината, поддръжка на 4K резолюция и специално разработена технология за оптимизиране на картината. Тъй като системата по същество е модулна, позволява към нея да бъдат добавени допълнителни говорители и микрофони, което я прави подходяща и за видеосрещи с голям брой участници.

Към системата може да се добави и контролер, който значително да опрости процеса на свързване и управление на цялото оборудване, като го направи лесно и интуитивно дори и за по-неопитните потребители. Logitech Tap представлява 10-инчов тъч панел за управление на системата. Той разполага с интуитивен интерфейс и заменя дистанционното управление с голям брой бутони. Системата може да се синхронизира със софтуери за провеждане на видеоконференции като Microsoft Teams, Slack, Google Hangouts и Zoom и същевременно предлага други функции като интеграция с интерактивни бели дъски, синхронизация с фирмен или личен календар, автоматично свързване при стартиране, незабавно споделяне на съдържание с участниците в разговора и дори управление на температурата в помещението. Цената на цялата система е приблизително 5000 лева (в български онлайн магазини), а свързването отново е чрез USB.