🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EnduroSat получи финансиране до 10 млн. евро от ЕИБ

Банката не влиза като акционер, а предоставя на космическата компания новия си инструмент рисково дългово финансиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за наносателити EnduroSat съобщи, че е получила ново финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което може да достигне 10 млн. евро. Финансовата институция не влиза като акционер в компанията, а предоставя един от новите си инструменти - рисково дългово финансиране, подкрепено от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ) в помощ на компаниите, засегнати от коронавируса.

Средствата ще бъдат използвани за разширяване на инженерния екип на компанията и на Споделената услуга за изстрелване и операции в Космоса (Shared Satellite Service), която дава възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита на сателитите на ЕnduroSat. Компанията изстреля чрез SpaceX първата си мисия Spartan през юли с оборудване на различни клиенти. Плановете са до 2023 г. за още осем подобни мисии. EnduroSat продава и хардуер за сателити и самите наносателити, като клиентите ги изстрелват сами и използват според своите нужди. В този бизнес компанията има вече над 100 клиента.

Какво е рисково дългово финансиране

Рисковото дългово финансиране през Европейския гаранционен фонд има за цел да подкрепи млади компании в растеж. Чрез него финансиращата страна не влиза като акционер, макар и да има право при определени условия след време да обърне дълга си в акционерно участие. Изплащането на заема не става чрез редовни вноски, а чрез плащане в бъдеще, когато бизнесът на дружеството се е разраснал. EnduroSat ще има достъп до финансиране според оперативните си нужди, като крайната сума може да достигне 10 млн. евро. ЕИБ също така няма да участва в оперативното управление. EnduroSat е първата българска компания, която получава такъв тип инвестиция през ЕГФ, и е третото космическо дружество, подкрепено от ЕИБ.

"Радостен съм, че водеща инвестиционна банка вижда потенциал в EnduroSat", заяви за "Капитал" съоснователят и изпълнителен директор на компанията Райчо Райчев. Според него партньорството ще помогне значително за растежа на дружеството през следващите няколко години. "Основна част от средствата ще бъдат използвани за разширяване на инженерния ни екип и за създаването на нови лаборатории за тестове и асемблиране на наносателити. Целта ни е да развием в максимална степен Споделената сателитна услуга и да разширим обхвата на възможностите й за нашите клиенти в орбита. Избрахме подходящия за нас инструмент, следвайки професионалните насоки на екипът на банката. Структурирането на инвестицията отне само три месеца, което е показателно за ефективността на банката", допълни Райчев. Екипът на EnduroSat очаква и партньорството с ЕИБ да помогне за привличането на нови инвеститори в бъдеще.

Втората инвестиция през тази година

Финансирането е втората значителна капиталова инжекция за EnduroSat през тази година. През април българското дружество "Ендуросат" получи и 2 млн. евро от фонда Neo Ventures, което оцени компанията на почти 50 млн. евро. Така общите инвестиции на Neo надхвърлиха 3.3 млн. евро, а делът му е близо 15%, което прави фонда втория най-голям акционер след Райчев с мажоритарен дял от малко над 50%. Акционери в "Ендуросат" са още съоснователят на компанията Станимир Ганчев, оперативният директор Владислав Николов, германският фонд Freigeist (вложил миналата година 2 млн. евро), финансовата компания Trading 212, "Стелар сат" на създателите на Imperia Online Доброслав Димитров и Мони Дочев. Преди години EnduroSat получи финансиране в размер на над 1.2 млн. евро и от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020". Приходите на "Ендуросат" за последната официално отчетена засега година - 2019 г., достигнаха 2.6 млн. лв., с над 40% повече от предишната година, а за 2020 г. според неодитираните данни са 3.83 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар