Германският фонд Freigeist влага над 1 млн. евро в българската EnduroSat

Сделката дава на новия акционер 5.4% дял, като оценява производителя на наносателити на над 36 млн. лв.

Основателят на EnduroSat Райчо Райчев
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската компания за наносателити EnduroSat привлече поредна инвестиция. Германският фонд Freigeist вложи в бизнеса над 1 млн. евро, което е най-голямата им инвестиция до момента. Новата финансова инжекция идва само месец след както EnduroSat привлече финансиране от 652 хил. лв., осигурени от Neo Ventures. Целта на компанията е да разрасне инженерния си екип и официално да започне да предлага нова споделена сателитна услуга.

Сателити в орбита

EnduroSat е основана през 2015 г. и разработва наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често между 500 и 650 км височина). Целта на бизнеса им е да се превърнат в доставчик на данни от Космоса. "Всеки сателит може да носи няколко полезни товара на различни клиенти в орбита като камери, сензори, електроника, без да се налага промяна в хардуера на сателита. Така клиентите "споделят" сателита и имат директен достъп до своя полезен товар през стандартна облачна услуга и без да трябва да инвестират в наземна инфраструктура", разказва пред "Капитал" основателят на EnduroSat Райчо Райчев.

Новата инвестиция от Freigeist ще помогне на компанията да изстреля втори собствен сателит в края на годината или в началото на 2021 г. и да започне да предлага споделената сателитна услуга на крайните клиенти, сред които могат да бъдат частни компании, научни организации, университети и космически агенции. Данните от сателитите биха могли да бъдат полезни на транспортни фирми например при наблюдение и проследяване на товарите им, както и на енергийни компании за наблюдение на инфраструктурата им.

"Успяхме да постигнем силни пазарни резултати и компанията са намира в добра позиция за растеж. Новата ни Shared Satellite Service ще осигури напълно нов тип достъп до орбита, с което се надяваме да помогнем за значително по-бързото пускане на нови космически услуги от наши клиенти", казва още Райчев. През 2018 г. EnduroSat отчита приходи в размер близо 1.9 млн. лв. и печалба почти 260 хил. лв., като прогнозата на компанията е да увеличи двойно финансовите си резултати през 2020 г.

Инвестиции с продължение

Инвестициите на фонда Freigeist са с фокус напреднали технологични компании от Европа, които разработват решения в секторите Космос, енергийна ефективност, мобилност и др. Макар да не уточняват точната сума, вложенията в EnduroSat надминават 1 млн. евро, като целта на фонда е да инвестира дългосрочно в компаниите от портфолиото си. Според информация в Търговския регистър новото увеличение на капитала на "Ендуросат" е точно с 1.95583 млн. лв., или 1 млн. евро. Срещу тях фондът получава 3914 привилегировани акции, които съответстват на 5.4% от акциите с право на глас. Така инвестицията оценява цялата българска компания на над 36 млн. лв.

"Истинските промени отнемат време и изискват търпение. Нямаме външни инвеститори във Freigeist, които искат да получат бърза възвръщаемост", коментират пред "Капитал" от фонда. "Преди EnduroSat събирането на данни от Космоса беше много сложно, скъпо и отнемаше години планиране. Скоро всеки ще има достъп до Космоса, което ще доведе до по-интелигентни и добри решения на Земята", казват още от фонда.

От Freigeist дават пример и с друга компания от портфолиото им - Lilium Aviation, която разработва малък електрически джет и е набрала инвестиции над 300 млн. евро, с повече от 500 служители, но по думите им от Freigeist не са и помисляли за продажба дори на една акция.

Сред акционерите в EnduroSat е и българският евъргрийн фонд Neo ventures, който също цели да инвестира дългосрочно в компаниите от портфолиото си. Още от основаването му фондът вложи в EnduroSat 1 млн. евро, а преди месец още 652 хил. лв. Финансовата компания Trading 212 и гейм разработчикът Imperia Online също са сред инвеститорите в EnduroSat. През 2017 г. българската фирма получи финансиране от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020" в размер на над 1.2 млн. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар